Німецький режисер зняв фільм про Євромайдан «Небесна сотня» і покаже його в Києві

Німецький режисер зняв фільм про Євромайдан «Небесна сотня» і покаже його в Києві

20 Лютого 2015
4163
20 Лютого 2015
15:48

Німецький режисер зняв фільм про Євромайдан «Небесна сотня» і покаже його в Києві

4163
Німецький режисер зняв фільм про Євромайдан «Небесна сотня» і покаже його в Києві
Німецький режисер зняв фільм про Євромайдан «Небесна сотня» і покаже його в Києві

Німецький продюсер, письменник і режиссер Кристіан Зайдель привіз до Києва свою документальну стрічку «Небесна сотня», у якій ідеться про події Євромайдану та те, як вони вплинули на учасників тодішніх акцій протесту. Про це повідомляє Deutsche Welle.

 

Київська прем'єра відбудеться у столичному кінотеатрі «Кінопанорама». Слідом за прем'єрою у Києві фільм буде показаний в найбільших містах Європи з метою привернути додаткову увагу до драматичних подій новітньої української історії.

 

Зйомки документального фільму тривали кілька місяців у Києві, Львові та Мюнхені (Німеччина). Результат праці - півторагодинну стрічку - Кристіан Зайдель особисто презентує в Києві у сьогодні, 20 лютого.

 

«Я вже багато років приїжджаю до України й минулого року наприкінці січня - початку лютого два чи три рази потрапляв до Києва саме в ті дні, коли на Майдані загострювалося протистояння. Я був настільки вражений різницею між тим, що на власні очі бачив на Майдані - мирними людьми, які піклуються одне про одного, і тим, що про них розповідала офіційна пропаганда, називаючи їх фашистами і терористами. Тоді зрозумів, що мушу показати - хто насправді ці люди з Майдану, чим вони живуть, чого прагнуть, які в них родини», - сказав пан Зайдень в інтерв'ю Deutsche Welle.

 

За словами німецького митця, його дуже зворушили співчуття, турбота, розуміння, які він побачив на Майдані.

 

«Ці жінки, які приїздили звідусіль з каструлями супу, лікарі-волонтери, які допомагали всім підряд, загальна атмосфера злагоди. Це все було схоже на особливу систему, в якій люди жили по-іншому, по-новому. Аж після цього сталася трагедія на Інститутській. Я не міг повірити, що в такому мальовничому місці може трапитися щось настільки жахливе, що хтось розстрілюватиме людей з вікон і даху готелю "Україна". Але сміливість, те, що люди з такою легкістю ризикували життям заради свободи своєї країни - це вразило мене ще більше, ніж те, що Янукович намагався придушити процес. Я не розумію, чому зараз сперечаються про те, хто винний у трагедії. Звісно, Янукович і його люди, адже Майдан загрожував їхній владі», - впевнений режисер.

 

Згадуючи останні дні Майдану, Кристіан Зайдель каже, що у найтрагічніші моменти йому було страшно, він жив і працював «на автоматі».

 

Режисера обурює, що злочинці, вбивці протестувальників на Майдані, і досі не покарані.

 

«Згадуючи про ті дні, ще більше обурююсь тим, що нинішня українська влада досі нічого не зробила, щоби розслідувати злочин на Майдані й покарати тих, хто стріляв і віддавав накази стріляти. Це нагадує мені події з німецької історії, коли Гітлер винищував єврейський народ. Головні фігуранти справи, безпосередньо причетні до масових вбивств, так ніколи й не постали перед судом. Слухання відкладали й відкладали. Те саме й тут - у мене таке враження, що теперішня влада якимось чином пов'язана з тими, хто причетний до трагедії на Майдані. Дивіться, минув уже рік, кільком людям висунули обвинувачення, заарештували, а далі що? Пам'ятаєте, той чоловік, снайпер з протезом руки? Він є на багатьох відеозаписах, там чітко видно, як він цілить у протестувальників, я сам досліджував ці записи для свого фільму. Його відправили до в'язниці після цієї стрілянини, але потім перевели під домашній арешт, з-під якого він утік. Якби прокурори дійсно як слід виконували свої обов'язки, цього не сталося би. А ще майже нічого не відомо про хід розслідування - жодних регулярних звітів немає», - обурюється німецький режисер.

 

Своїм головним завданням Кристіан Зайдель вважає збільшити кількість інформації, що надходить з України до Європи. За його словами, більшість такої інформаці є наразі проросійською пропагандою.

 

«Я досі не розумію, чому від українських медіа надходить так мало новин про події в Україні. Я не розумію, що робить український уряд. Вони мають міністерство культури, міністерство інформації - що роблять їхні чиновники? Я живу в Німеччині, Італії та Австрії й натрапляю у тамтешніх газетах на статті про ситуацію на Донбасі. Але іноді тижнями немає жодного повідомлення про ситуацію в Україні, адже всю увагу прикуто до якоїсь події на Близькому Сході. Я ніколи не бачив бодай якоїсь статті про українську культуру, людей, українську душу», - сказав режисер.

 

Він переконаний, що потрібна серйозна робота в цьому напрямку. У своєму фільмі він намагався показати, що Україна - це не лише війна, це чудова країна, в якій живуть сильні й добрі люди. «Це те, що я також постарався показати в моєму фільмі. Це моя відповідь на проросійську пропаганду, однак цього маленького внеску недостатньо», - сказав митець.

 

Нагадаємо, до річниці розстрілу Небесної сотні група українських кінематографістів Babylon`13 («Вавилон'13») представляє на великих екранах восьми міст Німеччини документальний фільм «Сильніше, ніж зброя».

 

17 лютого в ефірі німецької телекомпанії ZDF вийшов фільм кінорежисера Міхаеля Ренца «Путін. Портрет людини» (Mensch Putin).  Пан Ренц каже, що поставив собі за мету розкрити «таємниці президента Росії», аналізуючи переломні моменти, що вплинули на його життя «не у вигляді класичної біографії, але як психограму, що виділяє переломні моменти в житті Путіна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4163
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду