11 лютого – показ документальних стрічок «Щаблі демократі» та «Чорний зошит Майдану»

11 лютого – показ документальних стрічок «Щаблі демократі» та «Чорний зошит Майдану»

6 Лютого 2015
3852
6 Лютого 2015
19:19

11 лютого – показ документальних стрічок «Щаблі демократі» та «Чорний зошит Майдану»

3852
11 лютого – показ документальних стрічок «Щаблі демократі» та «Чорний зошит Майдану»
11 лютого – показ документальних стрічок «Щаблі демократі» та «Чорний зошит Майдану»

У середу, 11 лютого, о 19:00 у рамках показів клубу документального кіно Close Up у київському Будинку кіно демонструватиметься відома стрічка Георгія Шкляревського «Щаблі демократії» (1992) та альманах студентів Національного університету кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого «Чорний зошит Майдану» (2014).

 

До «Щаблів Майдану» увійшли публічні масові акції, що відбувалися в Києві протягом останніх років «перебудови» та першого року незалежності. «Зроблена з матеріалів «кінолітопису», що створювався на Українській студії хронікально-документальних фільмів, стрічка, на перший погляд, являє собою безпристрасний колаж репортерських зйомок, які мають здебільшого історичну цінність, - пише портал Docudays UA. - Проте, незалежно від намірів авторів, фільм «Щаблі демократії» віддзеркалює парадокси трансформації українського радянського суспільства на суспільство «незалежне». Перші сцени картини фіксують піднесення демократичних масових рухів у Києві, насамперед Народного руху України та його акцій у публічному просторі, що проходили здебільшого під національними гаслами. Однак протягом 1991 року, одночасно з виникненням незалежної України, ситуація докорінно змінюється - суспільна фрустрація зростає, вуличні акції стають усе більш радикальними та соціально спрямованими, а невдовзі переростають в апатичне незадоволення новим суспільним ладом».

 

«Чорний зошит Майдану» зняли студенти другого режисерського курсу КНУ ім. Карпенка-Карого, які під час Революції гідності були волонтерами. Під час перебування на Майдані 13 авторів і фільмували, вихоплюючи зі щоденних подій історії та героїв.

 

«Хроніки останніх 20 років практично немає, і Майдан в цьому сенсі осоливе явище - його не тільки багато знімали, а він взагалі став каталізатором для нової хвилі документальної хроніки», - зазначають організатори показу.

 

Також вони додають, що показ обох стрічок присвячено «світлій пам'яті багатьох людей, які вставали, виходили і діяли впродовж цих 22 років».

 

Вхід на покази вільний.

 

Нагадаємо засновниця клубу Close Up - кінооператор і продюсер Світлана Зінов'єва. Мета клубу - вивчати інструментарій документалістів світового кіно. Стрічки представляють у Синьому залі Будинку кіно з періодичністю тричі на місяць. Вхід на покази вільний.

 

Завдяки цим показам глядачі вже мали можливість переглянути на великому екрані такі відомі фільми, як «Чотири рази» Мікеланджело Фраммартіно (2010), «Хроніка одного літа» Жана Руша (1960), «Сицилія!» Жана-Марі Штрауб та Даніель Юйє (1998) та «Даніель Юйє. Жан Марі Штрауб: куди поділась ваша посмішка?» Педро Кошти та інші.

 

Стежити за розкладом показів можна тут.

 

«Детектор медіа»

На фото - кадр зі стрічки «Чорний зошит Майдану»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3852
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду