Розпочато збір підписів за позбавлення LifeNews міжнародної премії World Summit Award Mobile

Розпочато збір підписів за позбавлення LifeNews міжнародної премії World Summit Award Mobile

5 Лютого 2015
4806
5 Лютого 2015
13:33

Розпочато збір підписів за позбавлення LifeNews міжнародної премії World Summit Award Mobile

4806
Розпочато збір підписів за позбавлення LifeNews міжнародної премії World Summit Award Mobile
Розпочато збір підписів за позбавлення LifeNews міжнародної премії World Summit Award Mobile

Українські журналісти почали кампанію за позбавлення російського телеканалу LifeNews, відомого своїми пропагандистськими неправдивими сюжетами про події в Україні, престижної міжнародної нагороди World Summit Award Mobile.

 

Міжнародна премія World Summit Award Mobile вручається за мобільний контент та інноваційні додатки. Церемонія нагородження відбулася 3 лютого в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати). Лауреатами стали 40 мобільних розробок - по п'ять у кожній з восьми категорій премії. Російський телеканал LifeNews отримав нагороду в категорії «Медіа та новини» за свій мобільний додаток, який дає можливість очевидцям якихось подій записувати відео й фото, відправляти їх на LifeNews за допомогою свого мобільного телефону й отримувати за це гроші.

 

Ініціативна група українських журналістів висловлює свою категоричну незгоду з рішенням журі та закликає WSA відкликати свою нагороду LifeNews. Також ініціатори звернення закликають журналістів, активістів та інших громадян з усіх куточків світу приєднатися до звернення. Підписати звернення можна тут.

 

«Детектор медіа» наводить повний текст звернення:

 

Заява

 

Ми, представники української та міжнародної медіа-спільнот, висловлюємо свою категоричну незгодну з рішенням журі World Summit Award Mobile присудити російському телеканалу LifeNews нагороду за один із його мобільних додатків.

 

Ми хотіли би нагадати, що за останні роки, особливо після подій Євромайдану та подальшої анексії Криму Росією і російської військової агресії на сході України, LifeNews став відвертим інструментом пропаганди російської влади та інформаційної війни, ігноруючи стандарти незалежної та неупередженої журналістики.

 

Сумнозвісний «репортаж» про збиття літака малайзійських авіаліній MH-17, який було спочатку представлено як напад "ополченців" на український військовий літак, а згодом «виправлено» на історію про «атаку» малайзійського пасажирського літака Україною, є одним із свідчень дезінформаційної діяльності каналу. Крім того, LifeNews, як і низка інших російських медіа, поширювали неправдиві історії про використання фосфорних бомб українською армією у Слов'янську, які було  спростовано організацією Human Rights Watch.

 

Інші приклади варіюються від поширення неправдивої та наклепницької інформації до навмисного редагування оригінальних відеоматеріалів для цілей пропаганди, а також провокацій, що мають намір продемонструвати міжетнічну та міжрелігійну ворожнечу українців і росіян. Крім того, було помічено, що LifeNews робить «репортажі» про події до того, як вони власне відбуваються. Це може свідчити про тісні зв'язки між телеканалом та бойовиками на Донбасі.

 

Репортаж LifeNews про тортури українських солдат, яким їх піддали проросійські сепаратисти (наприклад, цей репортаж було створено на основі цих жахливих катувань, де можна помітити мікрофони LifeNews) є свідченням залученості деяких російських медіа у здійснення військових злочинів. Журналісти LifeNews часто були сфотографовані зі зброєю під час репортажів в Україні.

 

(Більше доказів участі LifeNews у пропагандистській діяльності та дезінформації див. нижче)

 

Ми вітаємо прагнення WSA підтримувати нові технології та громадянську журналістику; однак ми переконані, що жодні технологічні «інновації» від таких медіа, як LifeNews, не можуть бути нагороджені авторитетною міжнародною організацією. Ми не можемо змиритися з тим фактом, що WSA, яка, за її власним твердженням, прагне підтримати «культурне розмаїтті та ідентичність» нагороджує інструмент війни, метою якого є знищення української ідентичності та загроза культурному розмаїттю Європи.

 

Ми хотіли б наголосити, що в сучасній Росії інформація вважається зброєю, справжнім елементом нового виду війни проти України, яка вже унесла понад 5 000 людських життів та змусила понад 1,6 мільйонів людей покинути свої домівки.

 

Ми закликаємо WSA відкликати свою нагороду LifeNews. Ми також закликаємо журналістів, активістів та інших громадян із усіх куточків світу приєднатися до нашого звернення.

 

Заяву можна підписати тут

 

Додаткова інформація - докази участі LifeNews в інформаційній війні Росії та дезінформації:

 

Фейк: Порошенко освистали студенты в Цюрихе

Ложь: Нацгвардейцы со шприцами накачали 13-летнего мальчика наркотиками

Музей исторических ценностей опроверг вывоз золота скифов из Украины

Фейк: Автобусную остановку в Донецке обстреляли украинские военные

Офис Верховного комиссара ООН по правам человека не проводил исследования источников поставок вооружений сепаратистам

Монтажный фейк: украинский журналист заявил, что в Донбассе нужно убить 1,5 миллиона жителей

В Сети появились фейковые фото детей, якобы убитых на Востоке Украины

Ложь: сотни украинских солдат дезертировали в Россию и попросили там убежища

Неправда: LifeNews загрузили на YouTube сюжет о стрельбе в Славянске еще накануне события

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4806
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду