«Айдар» спростовує інформацію свого бійця про Марію Берлінську, оприлюднену Сергієм Лефтером у блозі «Детектор медіа»

«Айдар» спростовує інформацію свого бійця про Марію Берлінську, оприлюднену Сергієм Лефтером у блозі «Детектор медіа»

21 Січня 2015
6724
21 Січня 2015
12:39

«Айдар» спростовує інформацію свого бійця про Марію Берлінську, оприлюднену Сергієм Лефтером у блозі «Детектор медіа»

6724
«Айдар» спростовує інформацію свого бійця про Марію Берлінську, оприлюднену Сергієм Лефтером у блозі «Детектор медіа»
«Айдар» спростовує інформацію свого бійця про Марію Берлінську, оприлюднену Сергієм Лефтером у блозі «Детектор медіа»

24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар» офіційно спростував інформацію, викладену в блозі Сергія Лефтера «Як журналісти героїзували Марію Кюрі» на сайті «Детектор медіа» зі слів бійця з позивним «Алєкс». За даними «Айдару», Алєкс надав журналісту «відверту дезінформацію» про волонтера «Айдару» Марію Берлінську «суто на основі особистої неприязні». Про це йдеться в офіційній заяві батальйону «Айдар», яку на адресу «Детектор медіа» надіслала прес-секретар батальйону Юлія Євдокимова.

 

Нагадаємо, у своєму блозі Сергій Лефтер звернув увагу на те, що протягом минулої осені одним з медійних героїв у тилу стала Марія Берлінська, студентка Києва-Могилянської академії. На провідних каналах вийшла низка сюжетів про її участь в аеророзвідці «Айдару».

 

Сергій Лефтер поспілкувався з людиною, яка представилася командиром збору та обробки інформації батальйону «Айдар» на прізвисько Алєкс, який займається аеророзвідкою, і передав у блозі його слова, які руйнують образ героїні-аеророзвідниці.

 

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви батальйону «Айдар» зі спростуванням інформації:

 

Офіційна заява 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» щодо спростування недостовірної інформації в ЗМІ

 

На сайті видання «Детектор медіа» 9 січня 2015 року було розміщено матеріал Сергія Лефтера «Як журналісти героїзували Марію Кюрі».

 

24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар» офіційно заявляє, що інформація, викладена в статті, не має жодного відношення до дійсності.

 

В результаті внутрішньої перевірки встановлено, що особа, яка назвалась у статті «Алєкс» та представилась командиром збору та обробки інформації батальйону, подала журналісту відверту дезінформацію про Марію Берлінську суто на основі особистої неприязні.

 

Марія Берлінська на волонтерських засадах співпрацює з батальйоном «Айдар» з вересня 2014 року. Таку форму співпраці було обрано в силу того, що Марія навчається в магістратурі Національного університету Києво-Могилянська академія. Перебуваючи в зоні АТО, Марія Берлінська займається аеророзвідкою для батальйону «Айдар». Активно співпрацює з організацією «Армія SOS». Керівництво сектору «А», з відома якого проводиться робота, підтримує та висловлює вдячність волонтерам за їхню допомогу.

 

Водночас керівництво батальйону уповноважило Марію Берлінську шукати можливості фінансування на БПЛА, сприяти інформаційній, фінансовій, організаційній підтримці для батальйону у цій сфері.

 

Офіційно заявляємо, що під час свого перебування в зоні бойових дій Марія Берлінська дисципліновано та результативно виконує всі поставлені командуванням батальйону задачі.

 

Також варто відмітити, що особа, яка представилась Алєксом, немає ніякого стосунку до роботи Марії Берлінської, яка звітує лише безпосередньо керівництву батальйону.

 

Тому інформація, викладена в статті, принципово не є і не може бути темою коментарів сторонніх осіб та є відвертою дискредитацією волонтера батальйону «Айдар».

 

Непрофесійній поведінці особи, що надала неправдиву інформацію журналісту, вже дано належну оцінку в батальйоні.

 

Буквально всі факти в матеріалі недостовірні або викривлені. Наприклад, у статті сказано: «Маша показує, де наша школа міліції, де розташовується наша база. Це було в Щасті. Нашій групі довелося одразу звідти піти».

 

Журналіст Сергій Лефтер може поцікавитись у будь кого з бійців чи волонтерів.

 

Також, зрозуміла річ, що командир батальйону не залишив би працювати в батальйоні людину, яка займається шпіонажем.

 

Ми глибоко обурені, що з таких недостовірностей та подекуди просто нісенітниць складається весь матеріал, що безпідставно дискредитує не тільки Марію, але й батальйон загалом.

 

На жаль, журналіст Сергій Лефтер, готуючи публікацію, не звернувся за коментарями до прес-центру чи керівництва батальйону. Тому в матеріалі односторонньо подано думку однієї особи, яка продиктована лише особистою неприязню. Таким чином журналіста було дезінформовано.

 

При виникненні будь яких питань щодо бійців батальйону, людей які допомагають батальйону на волонтерських засадах, журналістам варто в першу чергу звертатися до прес-центру батальйону «Айдар».

 

«Детектор медіа»

 

Фото - www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду