«Дитяче Євробачення»: стандартизація таланту по-українськи

«Дитяче Євробачення»: стандартизація таланту по-українськи

18 Листопада 2014
6349
18 Листопада 2014
17:21

«Дитяче Євробачення»: стандартизація таланту по-українськи

6349
Номер Sympho-Nick у фіналі «Дитячого Євробачення» – це була бліда тінь того виступу, що так уразив у фіналі національного відбору. І це вже далеко не перший випадок, коли виступи представників України видаються заадміністрованими…
«Дитяче Євробачення»: стандартизація таланту по-українськи
«Дитяче Євробачення»: стандартизація таланту по-українськи

Переможцем юніорського конкурсу пісні «Євробачення», що відбувся 15 листопада в мальтійському місті Марса, став представник Італії Вінченцо Кант'єлло зі 159 балами. Єдиний серед учасників хлопець-співак. Італія цьогоріч дебютувала в конкурсі.

 

Друге місце посіла болгарка Крися (офіційно як учасників було заявлено тріо «Крися, Хасан та Ібрахім», але співала лише дівчина, а хлопці грали на роялях) - вона набрала 147 балів. Третьою стала вірменка Бетті зі 146 балами.

 

На цьогорічному конкурсі трапився дуже рідкісний випадок: найбільше найвищих оцінок у 12 балів дісталося не переможцеві, а Бетті з Вірменії, що посіла 3 місце, - від Білорусі, Болгарії, Грузії, Мальти, Росії та України. Також дванадцятки здобували: Крися, Хасан та Ібрахім із Болгарії (2 місце) - від Кіпру, Нідерландів, Сербії та Хорватії; Вінченцо Кант'єлло з Італії (1 місце) - від Сан-Марино, Словенії, Чорногорії та дитячого журі; Федеріка Фальцон із Мальти (4 місце) - від Італії; Юлія з Нідерландів (8 місце) - від Швеції; Лізі Поп із Грузії (11 місце) - від Вірменії.

 

Як можна побачити вже з цього переліку, сусідське голосування, м'яко кажучи, мало місце. Якщо дослідити, кому діставалися десятки та вісімки, картина стане ще промовистішою. Швецію та Нідерланди в даному контексті теж можна було вважати за «сусідів», бо це були єдині не пострадянські, не балканські та не довколаіталійські країни.

 

 

 

 

Кількість учасників конкурсу зросла до шістнадцяти. Й сказати, що це підвищило його загальний рівень, на жаль, не виходить: траплялися відверто самодіяльні виступи. Втім, що далі тривав конкурсний концерт, то більше ставало очевидним: звук аж ніяк не на висоті. Надто вже прісний він, надто вже незбалансованими є вокал та інструменталка. Ближче до кінця звук дещо вирівнявся, тож і враження від кінцівки було кращим.

 

Головне змагання точилося між двома концепціями естрадного співу: Голос проти Настрою. Концепцію Голосу репрезентував італієць, дуже яскравий Настрій створила вірменка. Особисто мені кращою видалася Бетті, тоді як Вінченцо Кант'єлло так і кортіло назвати «синьйором Занадто»: занадто вже форсованим був голос, занадто вже енергійними - рухи, занадто вже підкресленими - інтонації. Так, у хлопця не відбереш харизми, і все ж... здавалося, що на сцені - юний Сосо Павліашвілі.

 

Кого було шкода, то це грузинку Лізі Поп: потужний голос, неочікувана яке від Грузії, з роковими інтонаціями пісня - але надто вже старанно співала юна співачка, чим і знищила настрій пісні про «Щасливий день». А от спів представниці Росії можна було схарактеризувати лише російським словом «занудятина» - але п'яте місце. Зайвий доказ: на конкурсах «Євробачення» Росія бере не лише співом, а й геополітикою - тобто гарантованою підтримкою братів за пострадянським розумом.

 

Окрім звуку, невдачею організаторів були заставки. Екстремальні види спорту - так було заявлено про них. Виявилися ж вони затягнутими й ані про що не казали. Краєвиди були подеколи красиві, подеколи ніякі; часто замість них узагалі були невизначені, без ніякого колориту, приміщення.

 

Бали виставлялися за традиційним принципом: 50% - від національних журі, 50% - від інтерактивного голосування. Плюс дитяче журі виставило свої оцінки. Спікери від кожної країни, що оголошували бали, цього разу не виходили на зв'язок із рідних країн, а приїхали до Мальти.

 

Нарізки під час голосування вийшли вдалими - такими, що передавали родзинку кожної пісні. Та й звук у них був помітно кращим, ніж під час виступів.

 

Коментували перебіг конкурсу Тимур Мірошниченко та Тетяна Терехова. Коментували, як зазвичай, добре. Втім, як і завжди, огріхи траплялися. Як я вже зазначав, конкурс відбувся в місті Марса, у доку напівзалишеної судноверфі «Молта Шіпбілдинг». Жодної згадки про місто я від українських коментаторів так і не почув - «на Мальті», й усе. Єдиною географічною конкретизацією була одна-єдина фраза Мірошниченка про те, що судноверф розташована за кілька кілометрів від столиці Валлетти - й далі зайшлося про архітектурно-туристичні принади столиці. Кілька разів лунало про острів Мальта - й у такому контексті, ніби на цьому острові розташована вся країна, ніби країна Мальта й острів Мальта - це одне й те саме.

 

«Кіпріотський композитор», «кіпріотська консерваторія», - сипав Мірошниченко під час виступу представниці Кіпру. «Thank you, Europe!», - вигукнула по завершенні виступу представниця Словенії. «Підтримайте Словенію!» - переклали це коментатори. «Народилася 7 березня 11 років тому і була справжнім подарунком своїй мамі до Міжнародного жіночого дня», - розповідала Терехова про представницю Вірменії. Як же влучно помічено!

 

Кілька разів трансляція переривалася, й глядачі бачили самий лише мовчазний чорний екран. Це сталося, зокрема, й під час представлення виконавиць із України.

 

А тепер про найболючіше. Про представництво України. Шосте місце - це непогано, дуже непогано. Але ж, чесне слово, пам'ятаючи виступ дівчат із тріо Sympho-Nick у фіналі національного відбору, був упевнений: як не порядкове місце, то сума балів уже точно будуть істотно вищими.

 

Не можу стверджувати точно, що там сталося, можу лише припустити. Тож уявляється от що. У національному відборі яскраво, неординарно виступило дівоче тріо з ангельським співом і здобуло заслужену перемогу. Отут справу й узяли до рук дорослі - ті, що самі на сцені не виступають, але краще за всіх знають, як це треба робити. І «логічно» розсудили: пісня патріотична, та ще й дівчата - одна з Харкова, інша зі Львова, ще інша з Сімферополя. «Та це ж символ України!» - збагнули дорослі. Ну, а символ держави мусить бути «у граніті та бронзі». Як Йосиф Кобзон - у крайньому разі, як Лев Лещенко.

 

І понеслося. Дівчат замуштрували - просто замуштрували. Так, вони вражали злагодженістю й абсолютною синхронністю рухів, доведених до автоматизму. Тільки от уміння ходити в ногу на сцені - далеко не головне. Завченими, надто завченими були ті рухи. Жодної шпаринки, жодного клаптику не лишилося для щирості, індивідуальності. За відтворенням синхронних рухів було вже й не до співу: надто млявим він вийшов, замість ангельського - якимось навіть жалісливим.

 

Це була бліда тінь того виступу, що так уразив у фіналі національного відбору. І варто зазначити, що це вже далеко не перший випадок, коли виступи представників України на юніорських конкурсах «Євробачення» видаються заадміністрованими, «доведеними до кондиції» у стилі «хотіли як краще».

 

Українське тріо отримало 74 бали: 10 - від Чорногорії, 7 - від Грузії та Хорватії, 6 - від Білорусі, 5 - від Сербії, 4 - від Болгарії, Вірменії, Кіпру, Мальти та Росії, 3 - від Італії та Нідерландів, 1 - від Словенії; не дали балів дитяче журі, Сан-Марино та Швеція.

 

Україна виставила 12 балів Вірменії, 10 - Італії, 8 - Болгарії, 7 - Мальті, 6 - Білорусі, 5 - Росії, 4 - Сербії, 3 - Швеції, 2 - Грузії, 1 - Нідерландам. Очевидних натяків на сусідське або по-іншому упереджене голосування, таким чином, наша країна не дала.

 

Фото - сайт Першого національного

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6349
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду