У Білорусі видавництво, яке опублікувало альбом із фотографією Лукашенка, позбавили ліцензії

6 Жовтня 2013
12074
6 Жовтня 2013
14:44

У Білорусі видавництво, яке опублікувало альбом із фотографією Лукашенка, позбавили ліцензії

12074
У Білорусі видавництво, яке опублікувало альбом із фотографією Лукашенка, позбавили ліцензії

Влада Білорусі позбавила ліцензії видавництво «Логвінов», яке випустило альбом «Belarus Press Photo 2011», який пізніше у судовому порядку було визнано екстремістським. Про це повідомляє «Лента.ру» з посиланням на прес-службу Білоруської асоціації журналістів.

 

До альбому «Belarus Press Photo 2011» увійшли знімки, що брали участь в однойменному фотоконкурсі. Як пише «Лента.ру», багато фотографій із цього альбому викликали невдоволення з боку влади країни. Претензії були пов'язані зі світлинами, на одній із яких житель Білорусі приміряє на ринку шапку, а на іншій людина стоїть на кинутій на підлогу фотографії Олександра Лукашенко.

 

Кілька примірників альбому «Belarus Press Photo 2011» було вилучено прикордонниками у фотографів, які поверталися з виставки в Польщі. Матеріали було передано на експертизу в КДБ, де їх визнали екстремістськими. Суд Ошмянського району погодився з висновком експертів і постановив знищити альбом. Фотографи, чиї знімки увійшли до альбому, були присутні на процесі як зацікавлені особи. З них стягнули компенсацію судових витрат.

 

Як пояснив заступник голови Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець, повідомлення про анулювання ліцензії голова видавництва Ігор Логвінов отримав 23 вересня. Відповідно до документу, причиною відкликання ліцензії стали грубі порушення законодавства про ліцензування.



У самому видавництві заявили, що вважають позбавлення ліцензії незаконним. На думку його співробітників, процедура проводилася з численними порушеннями законодавства, у зв'язку з чим видавництво направило скаргу на ім'я Міністра інформації Олега Пролєсковського.



Білоруська асоціація журналістів підтримує позицію видавництва щодо незаконного позбавлення ліцензії. Як пояснив пан Бастунець, видавництво втратило ліцензію на підставі рішення суду, який визнав 18 квітня 2013 року суперечливий альбом екстремістським. У той же час саме видавництво не брало участі в розгляді справи. Заступник голови Білоруської асоціації журналістів вважає, що в разі відмови Міністерства інформації Республіки Білорусь переглянути своє рішення відкликання ліцензії можна буде оскаржити в суді.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду