Життя завтрашнім днем

2 Грудня 2009
39157
2 Грудня 2009
20:09

Життя завтрашнім днем

39157
«Дело» й «Экономические известия» описали сьогоднішній візит президента Бразилії ще вчора
Життя завтрашнім днем

Сьогодні, 2 грудня, щоденні газети «Дело» й «Экономические известия» вийшли з матеріалами про візит президента Бразилії Луїса Ігнасіо Лули да Сілва, описавши його так, ніби він відбувся вчора, хоча офіційні заходи проходять сьогодні.

 

Так, у газеті «Экономические известия» написано: «Встреча руководителя Бразилии с президентом Виктором Ющенко состоялась как в формате тет-а-тет, так и в расширенном составе. Главы государств приняли участие в украинско-бразильском бизнес-форуме, почтили память жертв голодомора и воинов Великой Отечественной войны. С премьером Юлией Тимошенко обсуждалось сотрудничество в космической, авиационной сферах, сельском хозяйстве, энергетике».

 

Видання навіть встигло підбити підсумки зустрічі: «Формальным итогом визита стало подписание совместной декларации президентов двух стран и правительственных соглашений о воздушном сообщении и культурном сотрудничестве».

 

Тим часом газета «Дело» у сьогоднішньому номері повідомила, що пан да Сілва напередодні відвідав завод «Південмаш». «Вчера президент Бразилии Луис Игнасио Лула да Силва вместе со своим коллегой Виктором Ющенко посетил ведущее украинское ракетно-космическое предприятие "Южмаш"», - ідеться в статті. Газета навіть повідомила, що візит «уже нашел отклик в России» й детально описала реакцію росіян. Заради справедливості відзначимо, що щодо спільного бізнес-форуму газета пише в майбутньому часі: «проведут».

 

Насправді пан да Сілва 1 грудня увечері прибув до України і провів лише приватну вечерю з Віктором Ющенком. Офіційна зустріч глав держав розпочалася тільки 2 грудня о 9:30 ранку. Описані «Экономическими известиями» заходи містяться в плані візиту і відбувалися сьогодні, 2 грудня. Що ж до візиту президентів на дніпропетровський «Південмаш», який темою для публікації обрала «Дело», то його скасовано - туди полетіли лише міністри оборони.

 

Як пояснили ТК в прес-службі Секретаріату Президента, вчора вони інформували ЗМІ про візит розсилкою та вивішували на сайті (в розділах «Анонси» і «Графік президента») детальний графік з погодинно розписаними заходами та всіма документами, які плануються до підпису. До речі, про скасування візиту президентів на «Південмаш», за словами співробітників прес-служби, було відомо ще вчора. «Вчора ми не давали цієї інформації», - кажуть вони. Вихід матеріалів сьогодні у минулому часі вони пояснюють неуважністю самих засобів масової інформації.

 

У газеті «Дело» «Детектор медіа» пояснили все технічною помилкою з вини коректора.  «Журналіст написав "Сегодня", а коректура подумала, що він мав на увазі вчора і виправила. Знаєте, як буває: коли виходить газета на завтра, журналіст пише так, ніби він уявляє, що пише про це в доконаному часі. А коректура подумала, що дія вже відбулася», - сказала головний редактор Галина Панченко. За її словами, такі розбіжності бувають дуже рідко. На сайті газета хибну інформацію виправила.

 

Так само технічною помилкою пояснив вживання минулого часу в публікації редактор відділу «Государство» газети «Экономические известия» Олег Синельников. «Ми цікавилися цією інформацією, передзвонювали до Секретаріату Президента. Вони нам підтвердили програму, але ми, мабуть, не до кінця з'ясували дати. Трапився технічний збій», - сказав він. Щодо схожої помилки в газеті «Дело» пан Синельников пояснює її «збігом у вищих сферах».

 

Водночас головний редактор «Экономических известий» Олександр Бердинських не бачить проблеми: «У наш час дуже гостро стоїть питання, хто формує віртуальну реальність. Читач, який читає текст сьогодні, створює реальність сьогодні. Де формується реальність - у свідомості читача чи у свідомості письменника? Я думаю, що правда за нами. Сьогодні газета ЭИ написала, що "сьогодні відбулася зустріч", і вона дійсно відбулася сьогодні. Я не бачу ніяких проблем».

 

У відповідь пан Бердинських звернув увагу ТК на те, що в інтерв'ю Юлії Мак-Ґаффі «Детектор медіа» йдеться: «сегодня мы вышли с новым дизайном». Як резонно зауважує наш співрозмовник, дизайн змінився тоді, коли ми брали інтерв'ю. Але ж читач сприймає так, ніби це сталося в той день, коли він читає. Ось така от віртуальна реальність.

 

Звичайно, ми розуміємо: помиляються всі, і «Детектор медіа» не є винятком (наші активні коментатори, котрі вказують нам на наші хиби, не дадуть збрехати). Дивує не сам факт помилки, а її подібність у двох щоденних ділових виданнях. Чому вони написали у минулому часі про майбутню подію?

 

Дозволимо собі припустити причину цього. Журналісти видань, вочевидь, звернули увагу на план заходів і на те, що державний візит відбувається 1-2 грудня. При цьому повз їхню увагу пройшло, що всі цікаві їм офіційні заходи заплановані саме на другий день. Витоки цієї неуважності в тому, що кореспонденти рідко працюють «у полі». Їх не включено до офіційного пулу, а відтак, вони не присутні на місцях подій. А це також має свої причини. По-перше, нестача штатних журналістів, які не можуть розірватися на всі події одночасно. По-друге, відсутність особистої мотивації (в тому числі фінансової) в роботі на результат. І, зрештою, закутість у технологічні рамки: рання здача номеру в друк і необхідність через це писати текст ще до завершення події.

 

Фото «Экономические известия»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39157
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мимино
5277 дн. тому
Олександр Бердинських - красиво выкрутился. Браво. Галина Панченко - тупо свалила вину на корректора. Трусливо спряталась за спины подчиненных. Очень показательно.
micka
5278 дн. тому
проблема не в тому, в якому часі писати, а в набагато суттєвішому: мабуть у гонитві за першістю публікації деякі видання ризикують публікувати новини на основі анонсових прес-релізів, а не на основі проведення власного репортажу. це криза репортажного жанру, що веде до деградації кореспондентів. а якщо би бразильський президент взагалі не долетів до України? чи помер не дай боже? в тому то і справа, що тим виданням по барабану такі нестиковки в поданні інформації. вони обісралися та їм пофігу. отже, це НЕ ЯКІСНА преса. адже вони діють очевидно НЕ ПРОФЕСІЙНО і не несуть (навіть не визнають) своєї соціальної відповідальності перед читачем. у нормальній країні акції таких хитрожопих видань різко обвалилися б.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду