Як посварилися Мирослав Михайлович із Олесем Геннадійовичем

Як посварилися Мирослав Михайлович із Олесем Геннадійовичем

20 Вересня 2014
9505
20 Вересня 2014
12:41

Як посварилися Мирослав Михайлович із Олесем Геннадійовичем

9505
Причини "сварки" й "гри" не тільки в ознаках корупції, в продюсерах-стратегах і навіть не у творчих амбіціях двох режисерів активного віку... Це проблема адекватності самого комітету
Як посварилися Мирослав Михайлович із Олесем Геннадійовичем
Як посварилися Мирослав Михайлович із Олесем Геннадійовичем

На броні Українського Оскарівського комітету з'явилися пробоїни. Окремі гравці скандально склали повноваження. Тепер ніхто не може дотумкати: як ми далі житимемо без мрій про "Оскар"? 

 

Спочатку місцеві ігри "Хочу до "Оскара"!" (на кшталт поп-шоу "Хочу до Меладзе") - викликали посмішку. Коли, наприклад, свого часу заварилася каша з "висуванням" на "Оскар" дивної картини Оксани Байрак "Аврора"... Художні достоїнства якої були незаперечні тільки для постановника. 

 

Вже тоді все було зрозуміло: "Хочу до "Оскара"!" - різновид місцевих піар-розваг. 

 

Такий собі спосіб погрітися - дуже далеко (на зовсім немислимій відстані) - у промінні американського міфу. Ну, а потім, при нагоді, дописати у "Вікіпедії" під своїм скромним прізвищем: "Претендент на "Оскар" від України такого-то року". Ох! 

 

Рядок, з "Оскаром" пов'язаний, - мотивація багатьох подальших (із часів "Аврори") неподобств, спровокованих магічним фетишем. 

 

У цій поп-грі всі тверезо усвідомлюють: прагнення наші праведні, правильні, але не підпустять до нього й за версту. Не пролізеш у церемоніальний шорт-лист навіть вервечкою. У великому кінобізнесі значно раніше за наших народилися ділки, які заради цього рядка давно вже втрамбували стежки-доріжки. 

 

Нашим страстотерпцям залишається тільки сканувати сюжет М.В. Гоголя. Про те, як посварилися... 

 

Посварилися, між іншим, два обдарованих режисери. 

 

Взагалі, обдарованих (кінорежисерів) - лютий дефіцит. А тут одразу два. І в одній запряжці, в одному скандалі. 

Як відомо, Мирослав Михайлович Слабошпицький кинув рукавичку оскарівському комітету (який продинамив його картину "Плем'я") і мимохідь колезі - кінорежисерові Олесю Геннадійовичу Саніну. 

Як відомо, на першому етапі поп-гри перемогла стрічка Саніна "Поводир".І колега-переможець пригрозив... небаченим касовим змаганням. Поставимо в різні зали дві картини - "Плем'я" й "Поводир", і сам глядач нехай вирішує, хто істинно достойний "Оскара" в нашій грі. 

 

Друзі, та це навіть не хід конем, а удар нижче пояса. Олесь Геннадійович усвідомлює, що маси (у своєму прагненні до мейнстріму) проголосують гривнею і підошвою - за зрозумілу, красиво зняту, ідеологічно прораховану й сентиментально прошиту кіноісторію Саніна про бідного хлопчика, тварюк-більшовиків та сліпих кобзарів (а в головній ролі - діваДжамала!). 

 

Тоді як у сусідньому залі - без єдиного звуку (можна почути навіть соло нудьгуючої мухи) - кіномеханік крутитиме концентрований арт-хаус, відверто "темний" (при цьому талановитий) фільм для вузького кола аматорів мистецтва. 

"Плем'я" - феномен сучасного українського кіно. За двадцять років його незалежного існування. Мають рацію ті, хто говорить про інтуїцію Слабошпицького, який торкнувся болісної теми - країни глухих, - і натякає на фестивальний розрахунок обдарованого режисера, що знає потребу фестивального Заходу в певних "трендах". 

 

"Тренд", виконаний ним майстерно, привабливий для частини західних кіноспоживачів грою "від зворотного". Неначе "зворотна" форма (відсутність звуку, особливості зйомки). Зворотне життя в таємничій кримінальній країні (про яку цілодобово тріщить Євроньюз). Власне, зворотний бік Місяця. Фестивальний бум навколо фільму "Плем'я" - вислід його неабияких художніх чеснот і "моди на Україну". А також потреби Заходу в продукуванні нових міфів, із нашою неспокійною й інформпривідною країною пов'язаних... 

 

Олесь Геннадійович, судячи з перших відгуків, у своєму "Поводирі" йде напролом, - і це давно випробувана вузькоколійка ідеологічного масового кіно. 

Мирослав Михайлович, судячи з того, що побачив я, іде до художнього результату, як сталкер, - підземними лабіринтами, безпросвітними норами, рідше - темними алеями. 

Тобто у кожного свій шлях у мистецтві. 

І на кожен товар є свій покупець. 

 

Покупці за оскарівским прилавком (у США) - панове непередбачувані. І невідомо, на який "тренд" клюнули б вони: на глухонімих виродків і людей чи мальовничо знятих сліпих кобзарів... 

Та ось сама ця сварка, що більше скидається на піар-технологію, - недозволенне неподобство. Ганьба для галузі, для честі мундира. Люди, котрі стоять за спинами "посварених", найменше хвилюються за їхню ж честь. Власне, як і за гідність своєї країни, сварок із якої можна було б і не виносити в іноЗМІ, а розібратися вдома - за одним столом. І не гратися в істеричну гру, учасниками якої виявилися і члени Українського Оскарівского комітету. (Серед них, нагадаю, є достойні люди: А.Роговцева, А.Курков, С.Тримбач, А.Кокуш.)

 

Причини "сварки" й "гри" не тільки в ознаках корупції, в продюсерах-стратегах і навіть не у творчих амбіціях двох режисерів активного віку... Це проблема адекватності самого комітету. За весь час існування якого так і не виробили чітких, прозорих, професійних, адекватних ПРИНЦИПІВ роботи. А з іншого боку - які принципи, коли рік у рік на одній кіногалявині виростають три сосни, а ці комітетчики - блудять... 

 

Гоголь, завершуючи істо-рію про посварених, написав: "Нудно на цьому світі, панове!" Ми, очевидно, живемо "на тому світі": в нас як у кіно, в нас не нудно. 

 

Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня. Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9505
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду