Як депутати Печерської районної ради «затикали рота» журналісту

24 Липня 2007
30964
24 Липня 2007
14:06

Як депутати Печерської районної ради «затикали рота» журналісту

30964
Коли на початку 2007 року я почав висвітлювати діяльність Печерської районної ради, то зіткнувся з повним інформаційним вакуумом. І водночас у районного керівництва не було бажання в цей вакуум допускати когось «стороннього».
Як депутати Печерської районної ради «затикали рота» журналісту

Одного разу 33 депутати Печерської районної ради постановили позбавити акредитації журналіста Юрія Шеляженка за "фальсифікацію фактів" у моїх публікаціях. В суд на мене ніхто не подавав, про невдоволення моєю роботою журналіста попереджав лише один депутат з фракції комуністів, і раптом, як грім з ясного неба...

Але все по порядку.

Є у великих містах такі органи самоврядування – районні ради. Чим вони займаються, більшість мешканців районів не знають. Принаймні, більшість моїх сусідів. По телебаченню та по радіо не транслюють засідання райрад (від нещодавна – і Київської міської ради), газети практично нічого не пишуть про місцеву політику як таку.

Пересічний киянин знає по іменах і впізнає обличчя кількох десятків депутатів Верховної Ради, дюжину міністрів. Але часто він не знає людей, які опікуються повсякденними речами – житлово-комунальним господарством в його будинку та благоустроєм околиць: від начальника ЖЕКу до районного голови.

У депутати районних рад проходять люди маловідомі, бізнесмени або посадовці, які прагнуть вирішити тільки питання, що турбують особисто їх. Чесність і прозорість роботи місцевого самоврядування їх не турбує. Районне начальство стало найбільш безконтрольним прошарком бюрократії в Україні завдячуючи тому, що ЗМІ мало цікавляться його буденною діяльністю.

Мешканці Печерського району дізнаються про діяльність районної ради та адміністрації лише з щомісячного офіційного видання "Печерськ", яке безкоштовно розкидається по поштових скриньках.

Жодного разу в цій газетці на 4 сторінки не критикувалася робота районних чиновників. Рішення районної ради друкуються вибірково, проекти рішень для попереднього громадського обговорення не друкувалися жодного разу.

Коли на початку 2007 року я почав висвітлювати діяльність Печерської районної ради, то зіткнувся з повним інформаційним вакуумом. І водночас у районного керівництва не було бажання в цей вакуум допускати когось "стороннього". Коли я вперше прийшов на засідання 6 березня і зареєструвався, мене провели в зал для засідань і посадили в задніх рядах – так, мабуть, традиційно приймали гостей на засіданнях Печерської райради.

Але голова районної адміністрації Сергій Сущенко через деякий час почав до мене придивлятися і заявив, що "в залі сторонні особи". Попросив представитись. Потім дав доручення секретаріату підшукати місце, де б журналіст міг дивитися на перебіг засідання, не перебуваючи в залі.

Мене відвели на "гальорку": невеличкий засклений балкон над актовим залом, завалений всяким хламом на зразок макетів проектів забудови. Тут сиділи співробітники секретаріату, стояв комп'ютер. Відвідувачів явно не чекали.

На наступне засідання 14 червня я акредитувався попередньо і прийшов з телекамерою.

Спокійно знімав сесію, потім оцифрував зйомку. Виклав в інтернеті фрагмент, де заступник міського голови Анатолій Голубченко "розкриває" юридичну технологію невиконання судових рішень про скасування підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги.

Виявляється, Черновецькому достатньо самому скасувати оскаржене рішення і одразу прийняти нове аналогічного змісту. Що і робиться.

Вже перед цим засіданням мені вдалося добути у знайомого депутата порядок денний і всі проекти рішень. Я виклав їх для вільного доступу в Інтернеті, бо люди мають право знати, чим займається районна рада. Виклав в інтернет і проекти рішень останнього засідання 19 липня.

Тепер мені зрозуміло, що керівництво районної адміністрації дуже не хотіло оприлюднення рішення № 8. Цим рішенням "списуються" 27 дитячих майданчиків, 2 спортивні майданчики, будівлі спортивно-оздоровчого табору "Славутич" на Трухановому острові та майданчик для вигулу собак.

Списані дитячі майданчики підлягають демонтажу, деякі вже демонтовані "у зв'язку з аварійним станом" чи "у зв'язку із забудовою" - в Печерській районній раді ще з радянських часів заведено такий порядок, що питання розпорядження комунальним майном може самостійно вирішувати голова ради, а депутати затверджують його рішення постфактум; мої знайомі юристи кажуть, що це просто нонсенс!

Коштів на відновлення дитячих майданчиків після зносу в бюджеті та в програмі соціально-економічного розвитку району не передбачено.

Так само, як Київська міська рада роздає в оренду та продає землю, районні ради роздають районне майно: допоміжні приміщення, підвали, горища, бомбосховища. Більше того, районна рада опосередковано бере участь у землевиділенні під забудову, причому може продати вигідний земельний участок за безцінь – скажімо, віддавши якісь руїни по балансовій вартості підприємцеві.

Далі підприємець приватизує й землю під руїнами, бо має на це право, зносить руїни та будує хмарочос, отримуючи в результаті надприбутки. А добрячий відсоток тих прибутків, замість того, щоб поступити до бюджету, осідає в кишенях чиновників та депутатів, що допомогли організувати таку оборудку.

Навіть на засіданні районної ради голова Печерської райдержадміністрації Сергій Сущенко переконував депутатів, нібито в рішенні № 8 йдеться не про знесення дитячих майданчиків, а про "списання обладнання". Хоча в документі чітко написано: "підлягає демонтажу".

Дозволяючи знести дитячий майданчик або будівлі оздоровчого табору, районна влада звільняє землю під ними, а далі зацікавлений підприємець зможе отримати цю землю під забудову рішенням Київради.

Я одразу пов'язав проект рішення про знесення дитячих майданчиків із заявами мера Києва Леоніда Черновецького стосовно того, що в столиці віднині не знесуть жодного дитячого майданчика задля забудови, що буде створено реєстр парків та дитячих майданчиків, на місці яких не буде виділятись земля під забудову, а вже існуючі рішення буде скасовано.

Якщо під час складання такого реєстру та внесення дитмайданчиків у генеральний план міста певні майданчики будуть "демонтовані", тимчасово чи назавжди, у реєстр вони не увійдуть!

Після виходу моєї статті "Мир – застройкам, война – детским площадкам!" депутати Печерської районної ради внесли зміни до проекту рішення, зобов'язавши районну адміністрацію протягом року побудувати нові майданчики на місці "демонтованих".

На 4-х майданчиках це було вже зроблено до засідання. Як я вже згадував, депутати районної ради за поганим радянським звичаєм часто-густо лише "ухвалюють" рішення, які без їх участі прийняті та здійснені виконавчим органом.

Було ще кілька моментів, коли мої публікації отримали вибуховий резонанс в масштабах району. Скажімо, читачі бібліотеки ім. Івана Кудрі на вулиці Кутузова, 14 поскаржилися мені, що їх бібліотеку хочуть ліквідувати, а приміщення віддати "Українській правничій фундації" (засновник і меценат якої – народний депутат V скликання Сергій Головатий).

Я прийшов на збори мешканців, на свої очі бачив, як депутат Київради від Комуністичної Партії України і заступник голови районної адміністрації Володимир Шпундра умовляє читачів не протестувати проти знищення бібліотеки.

Після виходу статті депутат Київради і колишній районний голова Анатолій Коваленко зробив депутатський запит до мера Києва, вимагаючи зберегти бібліотеку. А пан Шпундра на мене дуже образився. Він стверджував, що я його неправильно цитую, хоча у мене є диктофонні записи його виступів і він чудово знає, що я можу підтвердити правдивість своїх публікацій. Тому і не звертається до суду. Натомість він звернувся до колег-депутатів і заявив:

- Я опинився в такій незручній ситуації, коли покликали мешканці бібліотеки, я пішов і не знав, що там робиться, то на наступний день я про себе прочитав таке завдяки пану журналісту, що дуже здивувався... Мені зателефонував мешканець, ми приїхали, разом вирішили нікуди не звертатися, усі разом вирішували... Пропоную цьому пану журналісту відмовити в акредитації.

Пана Шпундру підтримало ще кілька депутатів, занепокоєних відеозйомкою сесії. Із залу лунали вигуки, що треба перервати сесію до тих пір, поки людину з телекамерою не виженуть.

Районний голова Сергій Сущенко пропонував не поспішати, обговорити це питання в профільній комісії і винести на наступне засідання. Але секретар райради Михайло Мошкола негайно вийшов з президії, начебто, щоб готувати проект рішення.

Пізніше в кулуарах я почув таку версію, що рішення було заздалегідь готове, а "депутатське обурення" просто інсценоване; розповідають, пан Мошкола дуже образився на мене після виходу статті "Идите вы все в... секретариат" про те, що секретаріат займається акредитацією журналістів замість прес-служби.

Поки готувалося рішення про вигнання "замовного журналіста" з храму печерської демократії, депутати шуміли і шепталися. Один з них махав мені рукою і кричав "Зніми мене! Я хочу бути знаменитим!". Зняв його... Нарешті пан Мошкола повернувся і дав Сергію Сущенку рішення. Той зачитав:

- Назва: "Про відмову в акредитації журналіста Юрія Шеляженка". На підставі пункту 15-1 Регламенту Печерської районної у місті Києві ради V скликання за необ'єктивне висвітлення в газеті "Вечірні Вісті" діяльності районної ради, фальсифікацію фактів журналістом Шеляженко, зйомку засідання районної ради без погодження з секретаріатом вносимо пропозицію щодо відмови в акредитації Юрія Шеляженка.

Лічильна комісія нарахувала 33 підняті руки депутатів. Я на відеозаписі нарахував лише 27. Районний голова Сергій Сущенко руку не піднімав. Також не голосували фракції БЮТ та "Реформи і Порядок"... Потім до мене на "гальорку" прийшов пан Мошкола з помічниками та міліціонером і, незважаючи на мої протести та вимогу дати копію рішення районної ради примусив мене залишити приміщення.

Я змушений піти, бо інакше секретар райради забрав би у мене дорогу відеокамеру – він добряче вхопився у неї і тягнув мене до дверей... Єдиний документ, який видали мені на руки – гнівний і неправдивий, на мою думку, лист до головного редактора...

Щорічно депутати Печерської районної ради збираються на пікнік, щоб "укріпити командний дух", за виразом організаторів. В суботу 21 липня вони поїхали на базу відпочинку банку "Аваль" на 39-му кілометрі житомирської траси - бенкетували, купалися, грали в спортивні ігри.

Я не буду задавати риторичного питання, чи не зветься це політичною корупцією, коли комерційний банк за власний кошт пригощає депутатів – мене, мабуть, знову звинуватять у "поливанні брудом" і т.п.

Я задам інше риторичне питання: чи матимуть можливість діти Печерського району недорого оздоровлюватись на базі відпочинку банку "Аваль", коли їх вже позбавили табору "Славутич" на Трухановому острові?!

Юрій Шеляженко, для УП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду