Новий генеральний директор ТВі — про перспективи розвитку каналу

7 Грудня 2012
12922
7 Грудня 2012
09:06

Новий генеральний директор ТВі — про перспективи розвитку каналу

12922
Наталія Катеринчук: «Навіть центральні канали не є основним бізнесом для їхніх власників, що сьогодні породжує багато інформаційних викривлень»
Новий генеральний директор ТВі — про перспективи розвитку каналу

Минулого тижня в керівництві телеканала ТВі відбулися кадрові зміни. Це пов'язано передусім із тим, що генерального директора Миколу Княжицького було обрано до нового складу Верховної Ради України за списком Об'єднаної опозиції. Новим директором каналу призначено Наталію Катеринчук, яка до цього працювала на посаді заступника директора. Редакційна рада ТВі, до складу якої входять Артем Шевченко, Мирослав Маринович, Адам Міхнік, Мартін Войцеховський, Ладіслав Снопко, Віталій Портников та Наталія Катеринчук, ухвалила рішення ввести нову посаду - президента телеканала (компанії «Телерадіосвіт»), яким призначено Віталія Портникова. Натомість Миколу Княжицького обрано головою редакційної ради каналу на громадській основі.

 

Довкола нових кадрових призначень на ТВі у журналістському середовищі розгорнулася справжня дискусія. Частина медійників вважає, що депутат парламенту не повинен залишатися керівником редакційної ради каналу і навіть вести свою авторську програму, бо це свідчитиме про чітку опозиційну лінію редакційної політики ТВі. Натомість канал позиціонує себе як незалежний засіб масової інформації. Сам Микола Княжицький, схоже, поки що остаточно не вирішив щодо своєї подальшої участі на каналі. На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook він звернувся до глядачів ТВі із проханням дати пораду, чи варто йому займатися журналістикою, якщо він є депутатом ВРУ?

 

«Я припинив керувати каналом, оскільки обраний до Верховної Ради. За рішенням власника, Віталій Портников виконуватиме представницькі функції, а безпосередньо керувати ТВі буде Наталія Катеринчук. За законом, я як депутат маю право займатися творчою діяльністю й нібито можу продовжувати вести програму. Разом із тим Сергій Лещенко в інтерв'ю зі мною на «УП» стверджував: «Ви маєте залишити канал, з'їхати з нього, перебратися у Верховну Раду!» Тож чи залишатися мені членом редакційної ради каналу? Чи продовжувати вести свою авторську програму? - запитав Микола Княжицький у Facebook. - Це непросте питання, бо я займався чесною журналістикою, але хотів би, щоб політика, якою займатимуся, теж була чесною».

 

Про перспективи розвитку ТВі та можливі зміни «День» розмовляв із генеральним директором каналу Наталією КАТЕРИНЧУК.

 

***

 

- На ТВі я працюю вже два роки і можу достовірно запевнити вас, що редакційну політику, яку сповідує керівництво нашого каналу, буде продовжено. По-перше, ми хочемо максимально зберегти всі програми, що нині виходять в ефір. А по-друге, сьогодні розглядаємо цікаві проекти щодо створення нових передач. Як раніше ми декларували, що канал ТВі підтримує і пропагує демократичні цінності - свободу слова, вільні вибори, рух до демократії та Європи, так і нині сповідуватимемо.

 

- На ТВі запровадили посаду президента каналу. Із чим це пов'язано? Які обов'язки покладено на Віталія Портникова?

- Оскільки сьогодні канал - не тільки телевізійний ресурс, а й своєрідний майданчик, де генерують здорові ідеї та обговорюють майбутнє України, ми вирішили ввести цю посаду. Передусім це пов'язано з тим, що виникла необхідність представляти канал на міжнародній арені, спілкуватися з громадськими організаціями, коротко кажучи, продовжувати реалізовувати покладену на канал місію. Головна роль Віталія Портникова полягатиме в тому, щоб зробити з каналу не просто ще один ЗМІ, а дієвий рушій демократичних процесів у країні, адже ТВі у майбутнє дивиться з оптимізмом.

 

- Микола Княжицький залишається головою редакційної ради каналу. Під час виборчої кампанії ТВі вже здобув ярлик опозиційного ЗМІ. Чи доцільно призначенням Княжицького посилювати таке враження?

- Намагатимемося доводити, що ми - незалежний канал, картинкою, тобто щоденною своєю працею, а не заявами чи реакціями на них. Ярлики ярликами, але навіть під час виборчої кампанії й сьогодні, якщо моніторити наш ефір, то можна легко помітити, що ми презентуємо весь спектр актуальних тем, на які в наших студіях висловлюються представники всіх політичних сил. Що ширше представлено на каналі політичні партії, то краще для глядача, який із перших уст дістає підтвердження або спростування тієї чи тієї заяви. В авторських програмах, звичайно, ведучі мають право на певною мірою суб'єктивний погляд. Але це вимога жанру. Перевага наших авторських програм, як на мене, - у тому, що з ними завжди можна посперечатися. Одним словом, виникає жива дискусія на актуальні теми, а в диспуті народжується істина.

 

Щодо обрання Миколи Княжицького головою редакційно ради каналу, то в цьому проблеми не бачу. До складу цієї ради також входять Адам Міхнік, Ладіслав Снопко та інші видатні люди, які своїми вчинками довели, що демократичні цінності для них є базовими. Я думаю, що Микола Княжицький сприятиме різносторонності діалогу щодо розвитку каналу. Скажу більше: на мою думку, те, що депутатом Верховної Ради України став саме Микола Княжицький, для української журналістики є величезним плюсом. Переконана, він зможе лобіювати багато важливих речей, пов'язаних зі свободою слова в Україні.

 

- Чи плануєте надалі програми «Вечір із Миколою Княжицьким» та «Політклуб із Віталієм Потрниковим»?

- Наразі вони залишаються в нашій сітці й виходитимуть у звичний для глядачів час.

 

- У каналу досі є чимало невирішених питань, зокрема проблеми, пов'язані з обмеженням у кабельних мережах...

- Так, ці проблеми все ще актуальні. Боротися потрібно, оскільки обмеження ТВі у кабельних мережах не тільки ускладнює українському глядачеві доступ до каналу, а й є суттєвим обмеженням наших фінансових можливостей. Кількість аудиторії, як відомо, безпосередньо пов'язана з доходами від реклами, яка є одним з основних засобів існування не тільки нашого каналу, а й решти українських ЗМІ. Наразі ми змушені залишатися дотаційним каналом. Але продовжуємо через громадські організації та авторитет Миколи Княжицького виносити ці питання на порядок денний і відновлювати рівність можливостей для всіх українських телеканалів. Питання не лише в утиску каналу ТВі, а у відсутності в країні однакових «правил гри» для всіх учасників ринку медіа. В українському телевізійному просторі потрібно глобально змінювати ситуацію. На жаль, навіть центральні канали не є основним бізнесом для їхніх власників, що сьогодні породжує дуже багато інформаційних викривлень і призводить до серйозних неспівмірностей.

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12922
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду