Клінтон їде до Києва: сказати правду владі

2 Липня 2010
21538
2 Липня 2010
12:41

Клінтон їде до Києва: сказати правду владі

21538
Із усіх зупинок Державного секретаря Хілларі Клінтон у майбітній подорожі Європою немає важливішої, ніж Україна
Клінтон їде до Києва: сказати правду владі

Ця країна йде неправильним шляхом- про що свідчить тривожно швидке згортання її демократичних надбань. Багато з цих надбань опинилися у небезпеці, адже значення того, що Україна просувається до недемократичної, якщо навіть не авторитарної системи управління, буде величезним не лише для держави, але і для Європи та Сполучених Штатів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україна проходить критичну 

точку щодо можливості визнання її європейською, вільною, стабільною. Тому для Клінтон вкрай важливо донести до нової української влади стурбованість Сполучених Штатів з приводу недавніх подій, та велику надію на те, що Україна у своєму демократичному розвитку лише зійшла на узбіччя, але не зайшла у глухий кут.

 

 

 

 

 

 

 

Факти, якщо ретельно їх переглянути, досить сумні. Журналісти зазнають все більшого тиску і вимушені удаватися до самоцензури - для самозбереження. У деяких випадках, як наприклад у Коломиї, журналістів буквально атакують, ліцензіям незалежних телеканалів погрожують державні органи. Служба безпеки і Міністерство внутрішніх справ «грають м'язами» у небачений вже багато років спосіб, влаштовуючи небажані "візити" до ректора Українського Католицького Університету в Львові, наприклад, і тримаючи представника німецького фонду в аеропорту протягом десяти годин, за деякими припущеннями, через недавню критичну статтю на адресу Президента Віктора Януковича і його команди.

 

Харківська угода з Росією, яка передбачає відчутно нижчі ціни на газ в обмін на продовження перебування російського Чорноморського флоту у Криму-була блискавично ратифікована у парламенті без розгляду або обговорення на сесії, під кидання яйцями та бійки. Бюджет був ухвалений в одному читанні, хоча має бути проголосований тричі, а місцеві вибори були перенесені з кінця травня на невизначений термін (можливо, на кінець жовтня).

 

Навіть формування владної коаліції безпосередньо відбувалося на конституційно сумнівній основі (Конституція забороняє окремим депутатам Ради виходити зі своєї партії, щоб сформувати більшість, - саме так і була створена чинна коаліція).

 

Члени Кабінету Міністрів Януковича, як наприклад міністр освіти і науки Дмитро Табачник, відкрито підривають національну єдність, ставлячи під сумнів той факт, чи були галицькі українці на Заході справді українцями. Очевидно підігруючи Москві, Янукович особисто у квітні відкинув визнання того, що сталінський Голодомор 1932-33 рр. в Україні був актом геноциду (хоча цю позицію підтримували всі попередні українські уряди).

 

Прибічники Януковича переконують, що після років виснажливих лайок між президентом і прем'єр-міністром, нарешті є консенсус у владі, співпраця з Радою, і є чіткий план для стримання падіння української економіки. Вони вказують на опитування громадської думки, де демонструється велика підтримка з боку суспільства щодо роботи Януковича за перші 100 днів у владі (що не є таким вже незвичайним у період «медового місяця» для всіх українських президентів).

 

Насправді ж Рада стала «вірним» виконавчим органом, а перевірки уряду вже нікому не потрібні. Судова влада не є достатньо сильною, щоб втрутитися, тож уряд і президент діють вільно. Результати опитувань, які свідчать про те, що попередня команда Ющенка вже більше не повернеться, тільки заохочуватимуть Януковича до підсилення своєї влади. І він ще має більше чотирьох років президентського терміну.

 

Клінтон має прямо сказати Януковичу, що дорога, на яку він вийшов, веде до цегляної стіни. На цьому шляху Україна втратить підтримку і інтерес Заходу, який вже не настільки цікавиться нею, і залишиться сам на сам з Росією. Далі - кілька пунктів, які Держсекретар має озвучити:

 

  • Пане Президент, ви маєте звільнити керівництво СБУ та/або міністра внутрішніх справ, або інших місцевих чиновників, якщо тиск та атаки на журналістів будуть тривати. Це - єдиний шлях повернути свободу ЗМІ.
  • Ви і ваші міністри повинні уникати підбурення суперечок навколо проблем української ідентичності, мови, культури, особливо для мешканців Західної частини країни; таким чином ви лише поглиблюєте роз'єднання країни.
  • Припиніть дозволяти посадовим особам турбувати релігійні і неурядові організації, впливати на свободу зібрань. Проявіть толерантність до різноманітності, до критики (закордонної та місцевої) вашої влади.
  • Агресивніше боріться з корупцією - зокрема серед ваших посадовців - а не лише щоб звести старі рахунки.

Україна не є власністю Заходу-отже ці тези надто перебільшують вплив Заходу і ображають людей в Україні, які мають визначати своє власне майбутнє-проте Сполучені Штати та Євросоюз мають відкрити очі щодо того, що відбувається, і бути готовими суттєво збільшити своє втручання.

 

Під час візиту до Польщі на форум Спільноти за Демократію (Community of Democracies), Клінтон має повторити цей меседж європейцям. Янукович і його уряд мають знати, що Захід визнає важливість успішної України -і має серйозний намір запропонувати їй перспективи подальшої інтеграції. Але Янукович повинен робити належне йому теж, і тоді відбудеться повернення України на шлях демократії.

 

Девід Кремер - старший науковий співробітник з трансатлантичної проблематики, Фонд Маршала, Вашингтон

 

Переклад з The German Marshall Fund of the United States

 

Текст опубліковано на сайт 

Daily.ua 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Девід Кремер
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21538
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду