Альо, ми шукаємо придурків

28 Січня 2010
13570
28 Січня 2010
19:32

Альо, ми шукаємо придурків

13570
Телебачення – мстива тварюка, яка не пробачає тривалого дезертирства. За кожну спробу відчуження треба платити, каже воно. Платити своєчасно і щиросердно, як платить підліток за упаковку презервативів
Альо, ми шукаємо придурків

Ти можеш забути на тривалий час про існування телевізійних шоу, але вони мають кращу пам'ять. І варто з'явитися першій пиляві на телевізійному пульті, закинутому під ліжко, як трапиться ось що. Спочатку дзвонитиме телефон, і слухавку візьме дружина. Бо це їй дзвонять, кому ж іще можуть дзвонити в дванадцятій годині ранку, - я так вважаю. Альо, - каже вона, бо ранок у нас спільний, як і телефон. А їй звідти чемно вуркочуть: альо, це телебачення. Мені все добре чути, і я встигаю подумати: Боже, яка блискавична реакція! Всього лише три тижні без жодного телевізійного шоу - і нате вам. Воно не витримало. Так, воно добре знає, що це зрада, а від зрадників не варто чекати щирого каяття. Воно це добре знає, але вуркоче у трубку лагідне «доброго дня» і починає щось пропонувати.

 

Якщо коротко, то суть ось у чому. Телебачення дзвонить моїй дружині й каже: ми тут починаємо знімати новий проект, реаліті-шоу. Популярний західний формат, дуже цікавий досвід. Шоу називається «Обмін дружинами», і воно про те, як міняються дружинами. І тому телебачення дзвонить не чоловікам, яких це ніби теж стосується, а саме дружинам. Бо міняти мають їх, і якщо звернутися з цією пропозицією до чоловіків, то вийде непристойність і розбиті пательні. А так вийде «цікава пропозиція», «новий досвід» і всяка інша пристойність. Моя дружина не хоче мінятись, але вже під час розмови починає косо на мене дивитися. Ніби це я - телебачення, і це я телефоную о дванадцятій ранку з такими от пропозиціями і новими форматами. І все ж таки, як легко викликати почуття провини.

 

«Все дуже просто, - вуркоче телебачення, - ви поїдете на тиждень у чудову родину до чудових діточок, а до вас приїде, значить, балерина. І буде жити з вашими чудовими діточками». Мене телебачення вперто ігнорує. І п'ятьох котів теж. Така його помста, це зрозуміло. Яке лицемірство! - думаю, і перекидаюся на інший бік, наче мені нецікаво, аж спати хочеться.

 

Дружина недовго слухає про ті чудесні відкриття й душевні надбання, які гарантує реаліті-шоу. За що я люблю її, так це за уміння розрулювати кожну тему з кінця, не вислухавши початку. Тому вона каже телебаченню: ну, і скільки ж за це щастя платять? Воно ніяковіє і вдається до тривалих пауз. Починає з того, що гроші тут - питання другорядне, бо головна вимога до щасливих кандидаток на обмін - це палке бажання мінятися. Ага, значить балерина всім своїм тренованим серцем вже готова до обміну, - думаю я і насовую ковдру на голову, бо пам'ятаю з дитинства, що навіть невинне словосполучення "символічний обмін" межує зі словом «смерть». Телебачення вміє слухати, і воно, мабуть, чує цей характерний звук - звук зникнення боягуза і дезертира під ковдрою. Тому завершує свій заклик тим, що все це, звісно, не задурно. Такий у нас світ, що навіть палке душевне прагнення допомогти ближнім, виховати чужих діточок, поділитися щасливим родинним досвідом і принести своє тепло й турботу в чужий дім заслуговує на матеріальну винагороду. Скільки? - питає дружина, і я починаю замислюватися над тим, що сценаристи стрічки "Коробка" у чомусь мали рацію. Телебачення не поспішає відповідати. Це комерційна таємниця, ось що воно каже. Нам потрібна ваша згода, а далі - наступний етап. І в кого вони цього навчилися, якщо диявола насправді не існує - ось що мені незрозуміло.

 

Воно ввічливе, як ветеринар, що видаляє кліщів з котячого вуха, - і в цьому запорука його непереможності. Телебачення знає, що в таких ситуаціях не можна лякати. У таку мить воно неймовірно чутливе й сторожке, як кабан на полюванні. Воно розуміє, що полювання - процес двосторонній, і ролі в ньому можуть змінюватися.

 

Скільки? - питає дружина, наче телебачення вже стоїть на порозі нашого дому з балериною в одній руці й банкою крові для підписання контракту - в іншій. Воно розуміє, що це момент істини. Час пострілу або втечі.

 

Ось така мізансцена. І воно спершу стріляє: ви стільки за кілька місяців не заробите, - каже телебачення найпотаємнішим своїм голосом із вмороженими в нього аметистами щастя і добробуту. Такий голос має тільки телебачення й співробітники СБУ. Це голос, який не залишає вибору, від нього на дні душі все одно залишиться відчуття поразки. Дружина каже: до побачення. З нею не хочуть прощатися. Телебачення з першої спроби ніколи не прощається.

 

Телебачення дивується, як Санта-Клаус поміж індійських хлопчиків-канібалів. Але йому приємно, я це відчуваю. Ця помста йому вдалася. Тепер воно знатиме, що ми з дружиною сидітимемо на кухні без грошей і без балерини, але з думкою про телебачення. І думатимемо ось що:

 

- Вони шукають придурків.

- Ніби придурків важко знайти.

- Тоді чому ми не погодилися?

 

Михайло Бриних, для Zaxid.net

 

Фото - www.bukvoid.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Михайло Бриних, Zaxid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13570
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
О.М.
5213 дн. тому
Чорт забирай, до чого класно викладено - реальний підйом настрою зранку п*ятниці. Дякую :)
molekula
5213 дн. тому
Ага, а коли погоджується клієнт на таку пропозицію, з ним підписують контракт, після якого редактор з режисером придурком починають "творіть"-ставити учасника у всілякі дурой...бські ситуації, "орігінали"-б..я, бо в них рейтинги низькі.
читаДтч
5213 дн. тому
Спасибо за форму подачи! Чувствуется классическая литературная база. Респект и уважухо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду