Нікопольське телешоу Пінчука. Богословська стане груддю

1 Вересня 2005
878
1 Вересня 2005
16:56

Нікопольське телешоу Пінчука. Богословська стане груддю

878
Бізнесмен Віктор Пінчук винайшов нову технологію захисту свого майна. Для цього він використовує важку артилерію – всі свої телеканали. Місяць тому на телеканалі ICTV вийшов півгодинний фільм, націлений проти приватизації Нікопольського південнотрубного, яким керує одна зі структур Пінчука.
Нікопольське телешоу Пінчука. Богословська стане груддю
Тепер за допомогою своїх каналів Пінчук захищає Нікопольський завод феросплавів, приватизацію якого визнано незаконною і на який вже зазіхає "Приват".

У четвер з 12 години, а може й раніше, канали "Новий", СТБ, ICTV, які вважаються підконтрольними Віктору Пінчуку, ведуть пряму трансляцію з мітингу на Нікопольському заводі феросплавів.

Судячи з картинки, у дворі заводу зібрались декілька тисяч працівників з дітьми, які тримають букети з квітами. На подію прибули "Скрябін" і Наталка Могилевська.

Мітингувальники протестують проти того, щоб управління заводом передали групі "Приват". Протестують в основному вигуками "Ганьба".

Роль "масовіка-затєйника" на мітингу виконувала Інна Богословська, одна з учасниць "Команди озимого покоління", яке пролетіло повз парламент на минулих виборах.

Панна Інна лаяла бєспрєдєл, який відбувається навколо заводу, та "Беркут", який охороняє територію від сутичок. Час від часу вона закликала їх "сворачіваться".

"Рєбяткі, ідіть звідси, дзеркалом вам дорога, і заберіть ті харі, які стоять з того боку паркану, запитайте, в яких кримінальних оборудках вони брали участь", - вигукувала Богословська.

Це на адресу "Привата" закид, який невдало спробував у середу провести на завод своє керівництво.

Час від часу Богословська вимагала від президента втрутитися у ситуацію і звільнити прем’єра Тимошенко, яку вона звинуватила у корупційних зв'язках з "Приватом", що претендує на НФЗ.

Вона повідомила людям, що трансляцію мітингу також веде "Євробачення", німецький канал і кілька російських.

"Ми так боялися, що імідж країни погіршується. Ось покращився трішки. А тепер, ви уявляєте, що буде литися на країну через одну панянку з косою і приватівських хлопців", - заявила вона.

Водночас Богословська запевнила, що вони зроблять все, щоб про цей скандал і дії влади дізнався увесь світ.

Вона так само обіцяла, що "якщо, хто скучив за косою, то вона заплете її зі справжнього волосся". Ще одна шпилька на адресу прем'єра.

Час від часу Богословській підносили папірці. Після чого вона робила якість яскраві заяви, часто з ненормативною лексикою.

"Я роблю вам екстрену заяву: президент Ющенко терміново викликав Тимошенко, і вона терміново скасувала свою прес-конференцію. Перемога!", - підсумувала Богословська.

"Перший помічник опублікував повідомлення від імені президента, що міністрові внутрішніх справ і міністрові юстиції заборонено приймати будь-які дії по встановленню державного контролю за Нікопольським заводом феросплавів до рішення судів", - звертається вона до мітингувальників.

Люди вигукують "УРА!". А потім починають кричати "Ганьба!" на адресу "беркутівців".

Богословська просить їх триматися і час від часу риторично питає, "скільки ж нам стояти".

"А скільки треба!", - відповідає вона сама за робітників.

Серед учасників мітингу видно Віктора Пінчука, який стоїть у щільному кільці охорони серед мітингуючих. Канали показують не стільки людей, скільки обличчя Пінчука.

Першу годину камери на його обличчі зупиняються майже постійно, але потім, напевно, розуміють, що не варто так часто вказувати на головний персонаж.

"Вдумайтеся, дії були вжиті під час відсутності губернатора, котрий у відпустці. Усі з жахом чекають, навіть не посоромилися дітей, що прийшли на завод у день знань. Квапляться, ті сволоти, бояться, що під ними займеться земля", - продовжує Богословська свій монолог.

І видає майже сенсаційну фразу: "Ми заради честі і демократії йшли на Майдани. Заради совісті. Ми не дозволимо зневажати наші права!".

Вона знову береться за "Беркут". Заспокоїти Інну Богословську намагався капітан "Беркута".

"Міліція і народ - єдині. Ми ніколи не підемо проти беззбройних людей. Зараз ми виконуємо просто своє завдання. Ми охорона громадського порядку, щоб не дати конфлікту відбутися. Теж саме було в Києві під час революції, ми теж охороняли і не дозволили кровопролиття", - сказав він.

На що Богословська відповіла: "Ви не можете виконувати незаконну команду. Є рішення суду, ви берете це рішення, і вас пальцем ніхто не торкне. Відповідно до статті 48 Конституції України, наказ сьогодні вам стояти тут незаконний, ніхто не вправі втручатися в нормальну роботу заводу".

Богословська коротала час розповіданням анекдотів і закликаючи присутніх "придумати щось".

Час від часу показували простих людей, які висловлювали свою думку. Один з них пригрозив, що люди можуть вийти і за завод, де стоять представники "Привата", і тоді їх не зупинити.

Якась тітонька з ниткового комбінату прийшла на мітинг поскаржитися, що Ющенко не заплатив їй у 1997 сім тисяч зарплати. Вона зайшла на мітинг прямо з базару, але чомусь прихопила з собою повний кульок якихось паперів.

За нею якийсь дядечко вимагав чесності від Юлі і захисту від міліції.

Учасники мітингу роздавали міліціонерам айстри. А ще запускали в повітря кольорові кульки. Все як робили на Майдані.

Коли до мітингуючих спробував підійти голова наглядової ради - заступник міністра промислової політики Сергій Грищенко, Богословська заявила, що "вони не хочуть його слухати".

"У вас нема повноважень. Ви обрані на незаконних зборах!. Ви можете поїхати на завод в Орджонікідзе, де проводились ці збори, і там поговорити в мікрофон".

На пропозицію когось дати мікрофон, бо "в нас демократія", Богословська огризнулась, що "а те як вони прийшли, це була демократія?"

Заступник міністра внутрішніх справ Рудик, присутній на мітингу, діставшись до трибуни, назвав заяви Богословської "нескромними і ганебними", попередивши, що вони задокументовані. Він здивувася, чому не хочуть вислухати "законного представника".

"Ви маєте вислухати обидві сторони. А я захищаю інтереси держави, а не якогось клану. Я можу відповісти на ваші питання, але лише в межах повноважень виконавчої служби. Я нікого не захищаю, крім порядку і держави", - переконував він людей.

При цьому дехто з них висловлював роздратування і перебивав, а чимало присутніх при цьому понурили голови. Кілька рядів кричали "Ганьба".

Втім, представника виконавчої служби все ж довелося вислухати. Він зачитав, що колишніх керівників заводу заборонено пускати на завод та втручатися у роботу органів влади, які обрані на загальних зборах 30 серпня.

Богословська натомість прочитала рішення суду, яке постановляє не заважати концерну "Придніпров'я" в управлінні заводом. Та ухвалу суду, де "заборонити юридичним і фізичним собам, органам місцевого самоврядування приймати рішення від органів управління заводу, призначеного зібранням в Орджонікідзе".

Далі знову виступи Богословської змінювалися виступами людей, Рудика, знову її монолог. Тут вона помітила, що люди починають відтіснятися і чеплятися руками, щоб встояти.

"Э, я смотрю, что эти ребята с дубинками нас все оттесняют и оттесняют. Мне говорили, что на пол экрана моя грудь, так вам придется порвать ее к чертовой матери, чтобы пройти на завод", - заявляє Богословська.

Хтось із працівників розповідає, що вони тут більшість голосували за Ющенка, а тепер таке отримали.

"Ой, отак закохаєшся в когось, а він виявиться таким козлом", - протягує Богословська. – "А рішення Ющенка так і немає".

"Мені страшенно соромно, що я юрист. Ви знаєте, я завжди хотіла бути юристом", - запевнила вона.

Богословська розповіла про своє дитинство: "Я з трьох років хотіла захищати людей, у школі завжди захищала беззахисних, тих, кого лаяли".

Після неї вийшов член профкому. "В случае захвата завода, мы можем объявить забастовку, ну вы поняли, блин, забыл…", - пригрозив він.

Далі Богословська вже скотилася до прямого цитування своєї головної опонентки Юлії Тимошенко. Та напередодні сказала, що не варто дивуватися корупції, коли у суддів такі мізерні зарплати. Богословська у четвер повторила те саме, слово в слово. Після цього трансляція припинилася. Поновити її обіцяли у випадку штурму.

Замість неї пішла реклама "Захоплення Нікопольського заводу феросплавів. Це може статися щомиті…"

Мітинг транслювався майже чотири години.

"Українська правда"

Читайте також:

Запитання «Детектор медіа»: 1 вересня одразу на трьох каналах (ICTV, СТБ, Новий канал) йшла пряма трансляція подій із Нікополя навколо НФЗ. Як ви оцінюєте факт використання загальнонаціонального ефіру в приватних інтересах власника цих каналів?

Не більше трьох каналів в одні руки?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/news/2005/9/1/32920,htm"> "Українська правда"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду