СБУ і МВС вилучили в Держкіно документи щодо п’яти фільмів (ВИПРАВЛЕНО)

СБУ і МВС вилучили в Держкіно документи щодо п’яти фільмів (ВИПРАВЛЕНО)

31 Жовтня 2014
5658

СБУ і МВС вилучили в Держкіно документи щодо п’яти фільмів (ВИПРАВЛЕНО)

5658
Ігор Савиченко - про подробиці перевірки та вилучення документів у кінокомпаніях
СБУ і МВС вилучили в Держкіно документи щодо п’яти фільмів (ВИПРАВЛЕНО)
СБУ і МВС вилучили в Держкіно документи щодо п’яти фільмів (ВИПРАВЛЕНО)

Засновник «Директорія кіно» Ігор Савиченко розповів «Детектор медіа» про перевірку документів працівниками СБУ, МВС у його компанії, що відбулася 29 жовтня. Як вінуточнив, предлставників правоохоронних органів цікавили саме звіти по виконанню угоди на виробництво фільмів (по кожному окремо). В рамках цих звітів надаються копії угод та аудиторский висновок, в якому незалежний аудитор перевіряє відповідність витрат та наявність документів на ці витрати.

 

За його словами, до офісу, розташованого в приміщення «Майстер-класу» на вулиці Лаврській у Києві, прийшли понад 10 осіб - представники СБУ, Державної служби боротьби з економічною злочинністю та Голосіївського райвідділу міліції Києва. «Вони були в цивільному одязі, однак своєю поведінкою привернули увагу дітей, які займаються в приміщенні "Майстер-класу", - розповів пан Савиченко. - Тож нам навіть довелося попросити їх поводитися тихіше, оскільки вони голосно спілкувалися з нашою охороною. Надалі гості поводилися цілком нормально».

 

Також він додав: «З юридичного боку щодо перевірки все нормально».

 

За словами Ігоря Савиченка, під час перевірки в компанії було вилучено документи: «Цікавилися перевіряльники нашими проектами за 2013 рік та взяли в нас оригінали документів. А в Держкіно взяли докумеенти по п'яти фільмах. Це "Плем'я" Мирослава Слабошпицького виробництва "Гармата фільм", "Моя бабуся Фанні Каплан" виробництва "Гагарін фільм", по картині Юрія Ковальова "Сторожова застава" і по стрічці "Незламна" виробництва компанії "Кінороб"».

 

За словами засновника «Директорії кіно», перевіряльники пояснили, що прибули згідно з постановою і в рамках провадження головного управління СБУ «Про розкрадання державних коштів».

 

«Наскільки я розумію зі змісту цього документу, претензії стосуються не так кіновиробників, як Держкіно. Мені здається, ноги ростуть ще зі схожого документу який був у провадженні СБУ навесні цього року щодо причетності чиновників Держкіно до фінансування снайперів, які розстрілювали людей на Майдані, - прокоментував Ігор Савиченко. - Тоді вже ми передавали цілу купу документів, але то були копії. А зараз уже чи перекваліфікували цю справу, чи завели якусь нову й дали розпорядження Голосіївському райвіддлу міліції провести досудове розслідування».

 

За його словами, одночасно о 12-й годині 29 жовтня перевірка проводилася в приміщенні Державного агентства України з питань кіно та в офісах «Директорія кіно», «Продакшн №1», «Трембіта кіно» і «210 добрих справ». Адресу однієї з цих компаній правоохоронці знайшли пізніше.

 

«Питання не в тому, як процедурно це відбувалося, - зауважив Ігор Савиченко. - Питання, чому зараз. І майор, який прийшов до нашої фірми, сказав, що ще за день до перевірки вранці у них цієї справи не було. Вона неочікувано з'явилася у них у вівторок, а в середу вони вже з ухвалою почали ходити по компаніях».

 

Також пан Савиченко сказав, що причин такої перевірки Держкіно й кінокомпаній може бути кілька: «По перше, дивно, що це відбувається на другий день після виборів. І в цьому можна вбачати дуже багато різних аспектів. Наприклад, згідно з коаліційною угодою, місце голови Держкіно "вакантне", тому що "Свобода" не пройшла до Парламенту. І якщо посади розподілятимуться за квотами, то, можливо, виникне питання щодо призначення нового голови Держкіно. Згідно з європейською практикою на опозиційні блоки віддають соціальну сферу й гуманітарну. Наприклад, Юлію Тимошенко сфера кіно давно цікавить, Партію регіонів також...

 

Ще один варіант - міліція й СБУ шукають додаткових заробітків, які можуть з'явитися після виявлення порушень у діяльності компанії. Можливо, оточення нової влади шукає нових важелів впливу.

 

Якщо до перевірки документів прив'язати й ситуацію з кінотеатром "Жовтень", варто згадати, що приміщенням "Жовтня" займалися друзі й товариші тих же людей, які опікувалися підтримкою українського кіно за президентства Віктора Януковича. Вони намагалися віджати не тільки "Жовтень", а й "Київську Русь". Можливо, саме ці люди вони вирішили в один день "всіх зайців повбивати"».

 

Як писала «Детектор медіа», у прес-службі Держкіно інформацію щодо перевірки 29 жовтня підтвердили. З огляду на таємницю слідства, представники відомства стисло зазначили: «Так, в приміщенні Держкіно 29 жовтня був проведений обшук працівниками СБУ і МВС, і вилучені документи про виробництво національних фільмів».

 

«Детектор медіа» уточнюватиме дані щодо перевірки кінокомпаній в УДСБЕЗ, СБУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5658
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду