detector.media
31.10.2014 15:56
СБУ і МВС вилучили в Держкіно документи щодо п’яти фільмів (ВИПРАВЛЕНО)
СБУ і МВС вилучили в Держкіно документи щодо п’яти фільмів (ВИПРАВЛЕНО)
Ігор Савиченко - про подробиці перевірки та вилучення документів у кінокомпаніях

Засновник «Директорія кіно» Ігор Савиченко розповів «Детектор медіа» про перевірку документів працівниками СБУ, МВС у його компанії, що відбулася 29 жовтня. Як вінуточнив, предлставників правоохоронних органів цікавили саме звіти по виконанню угоди на виробництво фільмів (по кожному окремо). В рамках цих звітів надаються копії угод та аудиторский висновок, в якому незалежний аудитор перевіряє відповідність витрат та наявність документів на ці витрати.

 

За його словами, до офісу, розташованого в приміщення «Майстер-класу» на вулиці Лаврській у Києві, прийшли понад 10 осіб - представники СБУ, Державної служби боротьби з економічною злочинністю та Голосіївського райвідділу міліції Києва. «Вони були в цивільному одязі, однак своєю поведінкою привернули увагу дітей, які займаються в приміщенні "Майстер-класу", - розповів пан Савиченко. - Тож нам навіть довелося попросити їх поводитися тихіше, оскільки вони голосно спілкувалися з нашою охороною. Надалі гості поводилися цілком нормально».

 

Також він додав: «З юридичного боку щодо перевірки все нормально».

 

За словами Ігоря Савиченка, під час перевірки в компанії було вилучено документи: «Цікавилися перевіряльники нашими проектами за 2013 рік та взяли в нас оригінали документів. А в Держкіно взяли докумеенти по п'яти фільмах. Це "Плем'я" Мирослава Слабошпицького виробництва "Гармата фільм", "Моя бабуся Фанні Каплан" виробництва "Гагарін фільм", по картині Юрія Ковальова "Сторожова застава" і по стрічці "Незламна" виробництва компанії "Кінороб"».

 

За словами засновника «Директорії кіно», перевіряльники пояснили, що прибули згідно з постановою і в рамках провадження головного управління СБУ «Про розкрадання державних коштів».

 

«Наскільки я розумію зі змісту цього документу, претензії стосуються не так кіновиробників, як Держкіно. Мені здається, ноги ростуть ще зі схожого документу який був у провадженні СБУ навесні цього року щодо причетності чиновників Держкіно до фінансування снайперів, які розстрілювали людей на Майдані, - прокоментував Ігор Савиченко. - Тоді вже ми передавали цілу купу документів, але то були копії. А зараз уже чи перекваліфікували цю справу, чи завели якусь нову й дали розпорядження Голосіївському райвіддлу міліції провести досудове розслідування».

 

За його словами, одночасно о 12-й годині 29 жовтня перевірка проводилася в приміщенні Державного агентства України з питань кіно та в офісах «Директорія кіно», «Продакшн №1», «Трембіта кіно» і «210 добрих справ». Адресу однієї з цих компаній правоохоронці знайшли пізніше.

 

«Питання не в тому, як процедурно це відбувалося, - зауважив Ігор Савиченко. - Питання, чому зараз. І майор, який прийшов до нашої фірми, сказав, що ще за день до перевірки вранці у них цієї справи не було. Вона неочікувано з'явилася у них у вівторок, а в середу вони вже з ухвалою почали ходити по компаніях».

 

Також пан Савиченко сказав, що причин такої перевірки Держкіно й кінокомпаній може бути кілька: «По перше, дивно, що це відбувається на другий день після виборів. І в цьому можна вбачати дуже багато різних аспектів. Наприклад, згідно з коаліційною угодою, місце голови Держкіно "вакантне", тому що "Свобода" не пройшла до Парламенту. І якщо посади розподілятимуться за квотами, то, можливо, виникне питання щодо призначення нового голови Держкіно. Згідно з європейською практикою на опозиційні блоки віддають соціальну сферу й гуманітарну. Наприклад, Юлію Тимошенко сфера кіно давно цікавить, Партію регіонів також...

 

Ще один варіант - міліція й СБУ шукають додаткових заробітків, які можуть з'явитися після виявлення порушень у діяльності компанії. Можливо, оточення нової влади шукає нових важелів впливу.

 

Якщо до перевірки документів прив'язати й ситуацію з кінотеатром "Жовтень", варто згадати, що приміщенням "Жовтня" займалися друзі й товариші тих же людей, які опікувалися підтримкою українського кіно за президентства Віктора Януковича. Вони намагалися віджати не тільки "Жовтень", а й "Київську Русь". Можливо, саме ці люди вони вирішили в один день "всіх зайців повбивати"».

 

Як писала «Детектор медіа», у прес-службі Держкіно інформацію щодо перевірки 29 жовтня підтвердили. З огляду на таємницю слідства, представники відомства стисло зазначили: «Так, в приміщенні Держкіно 29 жовтня був проведений обшук працівниками СБУ і МВС, і вилучені документи про виробництво національних фільмів».

 

«Детектор медіа» уточнюватиме дані щодо перевірки кінокомпаній в УДСБЕЗ, СБУ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY