Звільнений з полону Юрій Лелявський перебував у зоні АТО не за редакційним завданням

Звільнений з полону Юрій Лелявський перебував у зоні АТО не за редакційним завданням

16 Жовтня 2014
3423

Звільнений з полону Юрій Лелявський перебував у зоні АТО не за редакційним завданням

3423
Звільнений з полону Юрій Лелявський перебував у зоні АТО не за редакційним завданням
Звільнений з полону Юрій Лелявський перебував у зоні АТО не за редакційним завданням

Звільнений 11 жовтня з полону терористів «ЛНР» позаштатний кореспондент телеканалу ZIK Юрій Лелявський заявив у коментарі «Детектор медіа», що не може детально розповісти про всі обставини свого утримання у проросійських бойовиків, тому що не хоче зашкодити двом своїм знайомим, яких продовжують тримати під вартою на території так званої «ЛНР».

 

Він також повідомив, що вирушив до зони проведення АТО не за редакційним завданням, а з власної волі. «Я поїхав не як журналіст ZIK, а з власної волі. Хоча редакції казав, що, якщо вдасться підготувати якісь матеріали, то надішлю», - зазначив пан Лелявський.

 

Він додав, що потрапив у полон разом із трьома іншими людьми, з якими пересувався у зоні проведення АТО. «Це священик Валентин Серовецький, шофер Сергій Захаров та волонтер гуманітарної місії з Криму Гайде Різаєва. Ми заїхали на ворожий блокпост. Там були козаки-послідовники Козіцина - це було під Перевальськом (Луганська область.-ТК). Спочатку нас утримували в Перевальську, потім ще десь, врешті - в Луганську. Якось не годували п'ять днів - але це нормально, адже воду давали. В Луганську з нами поводилися краще», - повідомив журналіст.

 

За словами Юрія Лелявського, спочатку його не хотіли обмінювати, оскільки сприймали за військового диверсанта. «У мене забрали документи, за цей період неодноразово допитували, іноді поводилися жорстко - але так з полоненими на будь-якій війні буває. Гадали, що я диверсант. Згодом мені вдалося довести, що я є журналістом, вони самі переконалися в цьому, перевіривши інформацію в інтернеті. Потім сказали, що, можливо, обміняють мене на безвісти зниклого російського журналіста Андрія Стеніна. Але коли знайшли його тіло, процес знов затримався, і я чекав наступних обмінів», - сказав Юрій Лелявський.

 

Першим із чотирьох полонених осіб відпустили священика Валентина Серовецького. «Потім мене. Але не звільнили, а розконвоювали. Тобто випустили з тюрми, але не передавали українській стороні. Це було декілька тижнів тому. Я звідти нікуди не міг подітися - кругом блокпости «ЛНР» та міни. Вже потім моїм визволенням займався Володимир Рубан», - повідомив журналіст.

 

Він також наголосив, що Сергій Захаров і Гайде Різаєва досі перебувають в полоні. «Їх довгий час не було в списках ані українських, ані бойовиків, тому їх визволенням ніхто не займався. Сподіваюся, що їх передадуть українській стороні під час наступного обміну полоненими», - зазначив Юрій Лелявський.

 

Наразі журналіст перебуває у Києві і за кілька днів він збирається вирушити додому до Львова.

 

Нагадаємо, 23 липня журналіст Юрій Лелявський вдруге потрапив до полону терористів в Донбасі. Повідомлялося, що його затримали під час поїздки на Донбас зі священиками, чию місіонерську діяльність на Луганщині хотів висвітлювати журналіст. Він встиг надіслати смс-повідомлення колезі Владу Якушеву«Везуть у Перевальськ. До Козіцина». Після чого зв'язок із паном Лелявським зник.

 

Наприкінці липня стало відомо, що журналіст живий і знаходиться в підвалі Луганської обладержадміністрації (ОДА). Відтоді жодної інформації про стан та місцезнаходження Юрія Лелявського не надходило. Батько журналіста Микола Лелявський утримувався від коментарів з приводу перебування сина в полоні. Співробітники телеканалу ZIK повідомляли, що їм також невідомо, де знаходиться їхній колега.

 

11 жовтня заступник очільника Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов повідомив, що журналіста Юрія Лелявського було звільнено з полону разом із шістьома військовими. З Дніпропетровська журналіст прибув до Києва.

 

Вперше Юрій Лелявський був затриманий бойовиками 25 квітня в Слов'янську (Донецька область) «за підозрою у провокації». Тоді журналіста утримували в полоні протягом 15 днів. Протягом останніх дев'яти місяців Юрій Лелявський готував репортажі для ZIK з «гарячих» точок Майдану у Києві, Криму та Донбасі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3423
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду