Йохан Бір: «Треба простежити, щоби влада під шумок реформ не запровадила цензури, мотивуючи це національною безпекою»

Йохан Бір: «Треба простежити, щоби влада під шумок реформ не запровадила цензури, мотивуючи це національною безпекою»

30 Вересня 2014
3796

Йохан Бір: «Треба простежити, щоби влада під шумок реформ не запровадила цензури, мотивуючи це національною безпекою»

3796
Керівник Європейського бюро «Репортерів без кордонів» — про майбутнє пониження позицій України в рейтингу свободи слова, про оцінку заборон на в’їзд російських медійників до України і про можливі ризики для ЗМІ через захист нацбезпеки
Йохан Бір: «Треба простежити, щоби влада під шумок реформ не запровадила цензури, мотивуючи це національною безпекою»
Йохан Бір: «Треба простежити, щоби влада під шумок реформ не запровадила цензури, мотивуючи це національною безпекою»

Минулого тижня в Україні з черговим робочим візитом побував керівник Європейського бюро «Репортерів без кордонів» Йохан Бір. Ми скористалися нагодою та розпитали пана Біра про тенденції в медіасфері Східної Європи, причини майбутнього пониження позицій України в рейтингу свободи слова, а також застереження й ризики для українських медіа через наміри держави захистити національну безпеку.

 

- Пане Йохан, розкажіть, будь ласка, про пріоритети роботи «Репортерів без кордонів» у Східній Європі, зокрема в Україні. Які ви відзначаєте для себе тенденції в медіасфері?

- На жаль, тенденції в цілому по регіону негативні. Наші пріоритети - в таких країнах як Росія, Україна чи Туреччина, від яких певні зміни екстраполюються на їхніх сусідів, вони задають регіону моделі розвитку. Також безпосередні нововведення в цих країнах впливають на сусідні країни. Приміром, законодавчі ініціативи в Росії відображаються в Казахстані, Азербайджані. Репресивні закони, нещодавно прийняті в Москві, під копірку приймають в інших країнах. Таким чином той самий закон діє в низці країн. Маю на увазі закони «про іноземних агентів», котрі відрізають громадські організації від можливості отримати іноземні гранти, закони про інтернет та блогерство. Два тижні тому Узбекистан прийняв закон про блогерів, який точно копіює путінський: якщо блогер має більше трьох тисяч читачів, він повинен реєструватися як ЗМІ, узгоджувати це з органами контролю, з відповідною кількістю обов'язків та обмеженими правами.

 

Тобто, якщо коротко, свобода слова в регіоні опускається на нижчі щабліname="__DdeLink__116_569165999"> - і в законодавстві, й у сфері захисту журналістів, їхніх прав, особистої безпеки. Також під загрозою опинилася сама наша співпраця з місцевими активістами й організаціями, це страшно. Щораз складніше міжнародним інституціям працювати із НГО в тій же Росії чи Азербайджані. Це негативно впливає на громадянське суспільство в цих країнах.

 

- З одного боку, в Україну після революції повернулася демократія, й ми живемо в реальності плюралізму й свободи слова. З іншого - за цей рік чимало журналістів постраждало під час подій на Майдані й війни на сході. Як це вплине на позицію України в рейтингу свободи слова від «Репортерів без кордонів», чи зрозумілою буде ця позиція на Заході?

- Майбутній рейтинг враховуватиме період з грудня 2013 року по листопад 2014-го, себто позиція України так чи інакше поповзе донизу. Тому що маємо статистику по побитих, а тепер уже й сімох убитих журналістах. Всі 265 випадків нападів на журналістів цього року, звісно, вплинуть на рейтинг.

 

З іншого боку, покращено законодавчу базу, і це вплине позитивно, хоч не переважить того фактичного негативу. На Заході розуміють, що в Україні війна і що все взаємопов'язано на її тлі. І ця ситуація не унікальна, це відбувається завжди, коли є військовий конфлікт. Приміром, у минулорічному рейтингу значно впала позиція Малі через війну в цій африканській країні. У світі розуміють, що пониження рейтингу - це вина не лише місцевої влади, уряду, але й загальної ситуації із журналістами.

 

На мою думку, таке зниження позиції України сприймуть адекватно. Треба також додати, що, на жаль, у рейтингу впадуть майже всі країни регіону, де ситуація зі ЗМІ погіршилась. Місце України варто розглядати в контексті регіональних тенденцій.

 

- Як «Репортери без кордонів» намагалися допомогти журналістам в Україні?

- Перший пріоритет, перше завдання, котре стояло протягом кількох останніх місяців, - це забезпечення захисту журналістів. І в цьому плані «Репортери без кордонів» у співпраці з Інститутом масової інформації змогли надати журналістам, які працювали на Майдані, спершу будівельні каски, потім сноубордні шоломи та балістичні окуляри, як також засоби ідентифікації - жилети й наклейки з написом «преса». Це справді допомагало - ми знаємо кілька випадків, коли наші шоломи захистили журналістів від каміння і гумових куль. Також ми фінансово допомагали лікувати журналістів. І тепер допомагаємо вже тим журналістам, котрі працюють у зоні конфлікту на Донбасі. У співпраці з ІМІ ми закупили якісні кевларові каски і частину бронежилетів 4-го класу, які надаються в безкоштовну оренду журналістам, і ротуються зараз у поїздках між різними журналістами.

 

- Російські ЗМІ намагаються представити Україну як державу, котра виступає проти свободи слова, зокрема заборонила в'їзд 37 російським представникам ЗМІ, котрі, на думку української влади, викривлено та пропагандистськи висвітлюють ситуацію в нашій країні. Чи на Заході і зокрема «Репортери без кордонів» розуміють цю ситуацію?

- Розуміння щодо заходів інформаційної безпеки України в нас є. Ці санкції України є символічними, оскільки навряд чи той же Кисельов збирався в Україну, це зрозуміло. З іншого боку, ми виступаємо проти будь-яких обмежень у пересуванні журналістів, оскільки це перешкода плюралізму і правді. Бо бували й випадки, коли намагалися затримати чи обмежити пересування незалежних журналістів з Росії, як того ж Іллю Азара. Ми розуміємо, що це відбувається нерідко в рамках тих процедур заходів безпеки, які застосовуються загалом до російських громадян, але якусь диференціацію треба запровадити.

 

- Що можна порадити українській владі та медіаспільноті в цій ситуації?

- Треба боротися із практикою безкарності щодо випадків порушення прав журналістів, яка до цієї пори існує. На сьогодні лише чотири випадки нападів на працівників ЗМІ за 2014 рік дійшли до суду. Звісно, у властей свої пріоритети, але безкарність не може тривати далі: кожен за таких випадків повинен бути детально розслідуваним.

 

Також варто продовжити реформи в медіасфері з метою розвитку громадянського суспільства. Незалежні ЗМІ повинні розвиватися в комфортних умовах. Передусім треба забезпечити прозорість медіавласності, провести приватизацію державних ЗМІ. Запустити в дію реформу суспільного мовлення.

 

Важливо простежити, щоби влада під шумок реформ не вчинила дій, скерованих на цензуру, мотивуючи це національною безпекою. Ми усвідомлюємо, що нацбезпека України під загрозою, але її забезпечувати не можна шляхом цензури. Коли обговорювався у першому читанні закон про санкції, там був пункт про цензуру: кожне ЗМІ могло бути закрите рішенням РНБО. Вдалося під тиском медіаспільноти цей пункт зняти, але сам факт свідчить, що влада близька до таких кроків. Кращий захист у плані національної безпеки - інформаційний плюралізм.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду