ФСБ Росії звинувачує головреда кримськотатарської газети «Авдет» у закликах до екстремізму і виселяє редакцію

ФСБ Росії звинувачує головреда кримськотатарської газети «Авдет» у закликах до екстремізму і виселяє редакцію

18 Вересня 2014
3455
18 Вересня 2014
11:29

ФСБ Росії звинувачує головреда кримськотатарської газети «Авдет» у закликах до екстремізму і виселяє редакцію

3455
ФСБ Росії звинувачує головреда кримськотатарської газети «Авдет» у закликах до екстремізму і виселяє редакцію
ФСБ Росії звинувачує головреда кримськотатарської газети «Авдет» у закликах до екстремізму і виселяє редакцію

Федеральна служба безпеки (ФСБ)  Росії 17 вересня вручила головному редактору кримськотатарської газети «Авдет» Шевкету Кайбуллаєву офіційне застереження «про неприпустимість дій, які створюють умови для вчинення злочинів, дізнання і попереднє слідство за якими належить до проведення ФСБ Російської Федерації». Про це повідомляє «Крым. Реалии».

 

В тексті документа йдеться про те, що, за даними ФСБ, громадянин України Шевкет Кайбуллаєв як головний редактор газети «Авдет» 23 червня допустив публікацію тексту, що містить «приховані заклики не брати участь у виборах, а також намір перешкоджати законній діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та виборчих комісій». Федеральна служба безпеки Росії вважає, що дана дія «створює умови для вчинення злочину, публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності».

 

Крім того правоохоронні органи після обшуку у будівлі Меджлісу кримськотатарського народу, де також знаходиться газета «Авдет», дали редакції добу для того, щоб звільнити приміщення редакції за адресою вул. Шмідта, 2 у Симферополі (Крим). На запитання видання «Крым.Реалии» про те, що буде з редакційною діяльністю видання, Шевкет Кайбуллаєв відповів: «Поки працюємо».

 

Нагадаємо, вранці 16 вересня в Сімферополі (Крим) ФСБ Російської Федерації провела обшук в будівлі Меджлісу кримськотатарського народу і редакції газети «Авдет». Були вилучені протоколи деяких засідань Меджлісу, кілька релігійних книг, комп'ютерна техніка, а також особисті речі народного депутата України Мустафи Джемілєва. У МВС і Слідчому комітеті Криму відмовилися коментувати такі дії.

 

17 вересня у будівлі Меджлісу представники ФСБ і судові пристави зачитали судову постанову голові благодійної організації - «Фонд «Крим» Різе Шевкіеву. Представники Меджлісу припускають, що, найімовірніше, правоохоронці готуються опечатувати майно. Всі дії російських правоохоронців вони розцінюють як «залякування соціально активних людей та елемент психологічного впливу»

 

Нагадаємо, наприкінці серпня головний редактор однієї з найстаріших кримськотатарських газет «Авдет» Шевкет Кайбуллаєв заявив, що попри отримане від прокуратури Криму попередження про «недопущення екстремістських дій», видання не буде змінювати інформаційну політику.

 

Наприкінці липня до кримського відділення Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнагляд) надійшла скарга на кримськотатарську газету «Авдет». 24 липня Шевкета Кайбуллаєва запросили на бесіду в прес-службу управління ФСБ в Криму, де його поінформували щодо скарги. Її було написано від імені громадянина Ріната Шаймарданова, який звинуватив газету у публікації екстремістських матеріалів.

 

У червні пана Кайбуллаєва також викликали в «прокуратуру» Сімферополя (АР Крим). У тексті повістки, яку отримав редактор, було зазначено, що прокуратура Сімферополя проводить перевірку за фактом порушення вимог закону Російської Федерації «Про протидію екстремістській діяльності» з боку керівництва друкованого видання.

 

13 червня представник кримського «Центру журналістських розслідувань» та Інституту масової інформації (ІМІ) Сергій Мокрушин заявив, що, починаючи з березня, коли на півострів прийшла Росія, в Криму відбувається зачистка свободи слова.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3455
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду