Терористи ДНР і ЛНР досі не підготувати повні списки заручників - РНБО

Терористи ДНР і ЛНР досі не підготувати повні списки заручників - РНБО

12 Вересня 2014
4068
12 Вересня 2014
19:21

Терористи ДНР і ЛНР досі не підготувати повні списки заручників - РНБО

4068
Терористи ДНР і ЛНР досі не підготувати повні списки заручників - РНБО
Терористи ДНР і ЛНР досі не підготувати повні списки заручників - РНБО

Терористи станом на 12 вересня не надали повні списки заручників і, можливо, взагалі не мають єдиного переліку. Про це на брифінгу повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, передає «Укрінформ».

 

«Бойовики не надали списки всіх полонених. У нас таке враження, що у них такого списку немає», - сказав Андрій Лисенко.

 

За його словами, бойовики формують списки хаотично та намагаються віднайти «більш вагомих» заручників. «Список робиться хаотично, тобто скільки є - стільки записали й обміняли. Вони працюють над цими списками та намагаються вичленити більш вагомих заручників і обміняти їх», - зазначив речник.

 

Він наголосив, що терористи часто змінюють умови безпосередньо перед обміном та відмовляються виконувати домовленості. «Є чимало випадків, коли терористи змінюють умови обміну і переносять їх», - підкреслив Андрій Лисенко.

 

Водночас навіть точна загальна кількість заручників нікому невідома, адже щодо долі багатьох військовослужбовців інформація відсутня. «Загальна кількість полонених невідома, тому що є військовослужбовці, про долю яких нічого не знаємо ні ми, ні терористи. Групи, які займаються звільненням заручників, працюють з коліс - домовляються, зустрічаються з терористами, з нашими хлопцями, рахують, переписують», - повідомив речник.

 

Водночас Андрій Лисенко підкреслив, що українська сторона намагається звільнити всіх заручників, про яких вдається домовитися, а не лише військовослужбовців. «Звільняються не лише військовослужбовці, а всі українці, які знаходяться в заручниках. Ми не з'ясовуємо, хто з них хто - вони всі заручники», - підсумував пан Лисенко.

 

Нагадаємо, у наданому терористами ДНР 9 вересня списку немає прізвищ утримуваних в полоні українських медійників. Серед оприлюднених 409 прізвищ немає жодного з п'яти українських журналістів, які наразі насильно утримуються терористами ДНР, ЛНР та російськими військовими.

 

Як повідомляє «Детектор медіа», станом на 12 вересня, в полоні залишаються п'ять українських журналістів. Серед них - харківські журналісти Роман Черемський (часопис «Український простір») та Валерій Макеєв, які останній раз виходили на зв'язок з 30 на 31 серпня. Наразі вони перебувають у в'язниці так званої Військової комендатури ЛНР у місті Ровеньки (Луганська область).

 

Залишається невідомою доля журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова, який перебував в полоні у російських військових під Іловайськом (Донецька область). За повідомленнями колег, його з невідомих причин залишили в полоні.

 

23 липня у полон до терористів в Донбасі вдруге потрапив львівський журналіст каналу ZIK Юрій Лелявський. Він поїхав разом зі священниками висвітлювати їх місіонерську діяльність на Луганщині, де його та ще двох осіб затримали. Згодом стало відомо, що він живий і знаходиться в підвалі Луганської обладержадміністрації (ОДА). Вперше журналіст був затриманий бойовиками 25 квітня в Слов'янську. Він утримувався в полоні протягом 15 днів.

 

7 серпня у Донецьку в полон до представників терористичної організації «ДНР» також потрапив політичний аналітик, директор Групи європейської стратегії і блогер «Української правди» Дмитро Потєхін, якого звинуватили у шпигунстві. Наразі він перебуває в Донецьку в заручниках у ДНР (у підвалі заводу «Ізоляція»)  і розпочав голодування на знак протесту проти його незаконного позбавлення волі.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4068
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду