Нацрада затвердила положення про обрання Наглядової ради суспільного мовника

Нацрада затвердила положення про обрання Наглядової ради суспільного мовника

8 Вересня 2014
3366

Нацрада затвердила положення про обрання Наглядової ради суспільного мовника

3366
Після реєстрації в Мін’юсті документ оприлюднять і він набере чинності
Нацрада затвердила положення про обрання Наглядової ради суспільного мовника
Нацрада затвердила положення про обрання Наглядової ради суспільного мовника

4 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовленя затвердила Положення про порядок проведення конференцій всеукраїнських громадських об'єднань, обрання членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України та припинення їхніх повноважень.

 

Документ подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Після реєстрації рішення буде опубліковано на набере чинності.

 

Положення, яке є в розпорядженні редакції «Детектор медіа», визначає порядок підготовки та проведення Нацрадою конференцій всеукраїнських громадських об'єднань та обрання членів Наглядової ради НСТУ, які передбачені законом «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

 

До участі в конференціях допускаються всеукраїнські громадські об'єднання, які відповідають вимогам, визначеним у статті 8 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», а саме:

1) здійснюють основну діяльність в одній із сфер, визначених у Законі України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (освіти, науки, фізичного виховання та спорту, журналістики, правозахисній, захисту інтересів дітей та молоді, творчій, місцевого самоврядування, захисту прав осіб з особливими потребами);

2) строк діяльності у відповідній сфері становить не менше трьох років до дня подання заяви на участь у конференції;

3) членами громадського об'єднання є авторитетні у відповідній сфері особи;

4) діяльність громадського об'єднання є активною (впродовж останніх трьох років організовувало періодично, не рідше ніж декілька разів на рік, громадські заходи щодо проблем, які існують у відповідній сфері: ініціювало публічні обговорення актуальних питань, публічні дискусії у професійній сфері тощо).

 

Відповідно до положення, Нацрада оприлюднює на сайті і в газеті «Урядовий кур'єр» оголошення про проведення конференції. Також Нацрада звертається до міністерств у відповідних сферах, щоб вони поширили оголошення.

 

Упродовж 14 днів Нацрада приймає документи від громадських організацій на участь у конференції. Протягом наступних 14 днів відбувається оцінка і перевірка документів на відповідність критеріям, визначеним законом.

 

Для допомоги в підготовці та проведенні конференцій і для здійснення громадського контролю за цим процесом утворюється Громадська комісія. До неї входять представники від громадських рад при Національній раді, Держкомтелерадіо, Мінкультури, Мінмолодьспорту, Міносвіти, Мінрегіоні, Консультативною радою при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини (по три представники від однієї ради). Склад Громадської комісії затверджується Національною радою.

 

Громадська комісія здійснює оцінку відповідності всеукраїнських громадських об'єднань та делегованих ними кандидатів вимогам, визначеним закону, і вносить відповідні рекомендації Національній раді.

 

Упродовж п'яти робочих днів Національна рада ухвалює рішення про допуск всеукраїнських громадських об'єднань до участі в Конференціях окремо за кожним видом діяльності.

 

Далі протягом п'яти днів допущені до участі об'єднання подають до Нацради свої кандидатури для включення до складу Наглядової ради НСТУ (по одній кандидатурі від організації).

 

Протягом п'яти днів Нацрада проводить попередню перевірку кандидатів на відповідність вимогам, визначеним в статті 9 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

 

Перша конференція проводяться не раніше, ніж через десять днів після завершення строку подання кандидатур для включення до складу Наглядової ради НСТУ.

 

Конференція вважається правомочною за умови участі в ній не менше половини всеукраїнських громадських об'єднань, які мають право делегувати представників до складу Наглядової ради НСТУ у відповідній сфері. Забезпечення проведення Конференцій покладається на апарат Національної ради.

 

Учасники конференції голосують за кандидатів шляхом виставлення рейтингових балів навпроти імен кандидатів (від 1 до 5 балів) у бюлетенях.

 

Нацрада розглядає на своєму засіданні протоколи конференцій та ухвалює рішення про обрання членами Наглядової ради НСТУ кандидатів, які набрали найбільшу кількість рейтингових балів на відповідних конференціях.

 

Члени Нацради та Громадська комісія з питань проведення конференцій мають право ініціювати питання про відхилення кандидатури в члени Наглядової ради НСТУ у разі її невідповідності вимогам закону.

 

Якщо кандидат, який набрав найбільше голосів, не відповідає визначеним у законі критеріям, у Наглядову раду проходить наступний за ним за кількістю голосів претендент. Якщо жоден кандидаті не відповідає вимогам закону, то Нацрада ухвалює рішення про повторне проведення відповідної конференції.

 

Якщо повноваження члена Наглядової ради припиняються достроково, членом Наглядової ради призначається наступний за кількістю голосів кандидат зі списку.

 

Нацрада приймає рішення про припинення повноважень члена Наглядової ради НСТУ у випадках, передбачених статтею 10 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Це питання розглядається на засіданні Нацради за ініціативою члена Нацради або Наглядової ради НСТУ протягом десяти днів з дня закінчення строку повноважень члена Наглядової ради, або з дня подання заяви про припинення повноважень за власним бажанням, або з дня, коли стало відомо про інші підстави для припинення повноважень.

 

Нагадаємо, відповідно до закону на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення покладено повноваження з обрання членів Наглядової ради cуспільного мовника. Та оскільки цей закон не визначає процедури проведення конференцій та обрання членів Наглядової ради, для визначення чіткого механізму цих дій необхідно прийняти підзаконний акт.

 

31 липня Нацрада ухвалила взяти за основу проект Положення та винесла його на громадське обговорення. За словами першого заступника голови Нацради Ольги Герасим'юк, протягом громадського обговорення Нацрада не отримала ніяких пропозицій, тому самостійно внесла кілька технічних правок.

 

Проект положення було підготовлено за сприяння експертів Ради Європи, у тому числі міжнародного експерта Ів Саломон, автор проекту - медіаюрист Дмитро Котляр.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3366
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду