Журналісти Сумщини домагаються визнання російських медійників-пропагандистів «військовими загарбниками»

Журналісти Сумщини домагаються визнання російських медійників-пропагандистів «військовими загарбниками»

8 Вересня 2014
2687

Журналісти Сумщини домагаються визнання російських медійників-пропагандистів «військовими загарбниками»

2687
Журналісти Сумщини домагаються визнання російських медійників-пропагандистів «військовими загарбниками»
Журналісти Сумщини домагаються визнання російських медійників-пропагандистів «військовими загарбниками»

Журналісти Сумщини  вимагають визнати російських журналістів, які нелегально перебувають на території України, ведуть кремлівську пропаганду та сприяють терористам, «військовими загарбниками». Про це йдеться у зверненні журналістів до голови Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олега Наливайка, у якому медійники просять голову НСЖУ звернутися до міжнародної журналістської спільноти з такою ініціативою, повідомляє Інститут маосовї інформації (ІМІ).

 

Сумські журналісти повідомляють, що проаналізували діяльність співробітників ЗМІ Російської Федерації, які працюють у зоні бойових дій на сході України, і дійшли висновку, що принаймні частина їх не може вважатися журналістами.  Свій висновок українські медійники базують на наступних засадах:

- російські працівники ЗМІ перебувають у зоні АТО без узгодження та акредитації у відповідних силових та військових структурах України;

- разом із російськими найманцями та місцевими терористами беруть активну участь у допитах українських військовополонених, заручників,  коллег-медійників;

- разом із російськими найманцями та місцевими терористами беруть активну участь у наведенні вогню на позиції українських військ і Нацгвардії;

- висвітлюють реальні події у світлі, вигідному кремлівській пропаганді та за методами розв'язаної Росією гібридної війни, перекручують факти, вводячи в оману вітову громадськість, підриваючи авторитет України, відбілюючи злочини проти людства з боку російських найманців.

 

«Враховуючи викладене, просимо звернутися до міжнародної журналістської спільноти з проханням визнати російських журналістів, які нелегально перебувають на території України та помічені у вище зазначений діях, військовими загарбниками, і у разі їх затримання українськими вояками або міжнародними миротворцями, після розслідування діяльності та наявності достатніх підстав, поводитися з ними, згідно з нормами міжнародного права, як із військовополоненими, а не журналістами; піддавати арешту та суду як терористів,  військових злочинців чи навіть як шпигунів (стаття 114 Кримінального кодексу України)», - йдеться у заяві журналістів Сумщини.  

 

Водночас українських колег просять сьогодні бути взірцем у питаннях журналістської етики та професійності. «Не перекручувати факти, не викривати своєю інформацією наступальних дій українських військових і їх особистостей без їх згоди, аби не піддавати небезпеці цих людей та їх родини, не вдаватися до пафосу, коли мова йде про трагедію українського народу», - заявили сумські журналісти.

 

Нагадаємо, 1 вересня бійці українського добровольчого батальйону «Азов» затримали в районі Маріуполя (Донецька область) двох російських журналістів - кореспондента телеканалу «Дождь» Тимура Олевського і співробітника російського видання Forbes Орхана Джемаля. Через кілька годин журналістів відпустили, і Тимур Олевський вийшов в прямий ефір телеканалу. За повідомленнями ЗМІ, журналісти мали акредитацію української сторони для роботи в зоні АТО, а також акредитацію терористичної організації ДНР.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2687
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду