Нацрада має намір скасувати квоти на дитяче мовлення на загальнонаціональних каналах

Нацрада має намір скасувати квоти на дитяче мовлення на загальнонаціональних каналах

22 Серпня 2014
4058

Нацрада має намір скасувати квоти на дитяче мовлення на загальнонаціональних каналах

4058
Нацрада має намір скасувати квоти на дитяче мовлення на загальнонаціональних каналах
Нацрада має намір скасувати квоти на дитяче мовлення на загальнонаціональних каналах

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має намір скасувати обов'язкові квоти на дитячі програми в ефірі загальнонаціональних телеканалів. Таку пропозицію зробила виконавчий секретар Нацради Катерина Котенко на засіданні 21 серпня під час розгляду питання про призначення перевірки телеканалу «Україна» через зменшення обсягу дитячих програм.

 

Протягом тижня з 23 по 29 червня Нацрада проводила моніторинг загальнонаціональних телерадіокомпаній на предмет трансляції програм, розрахованих на дитячу аудиторію. За результатами моніторингу в ефірі каналу Україна Нацрада зафіксувала зменшення обсягу дитячих програм з 1,5 години на добу до 25 хвилин на добу.

 

«Йдеться про зменшення обсягу дитячих передач в ефірі загальнонаціональних ТРК. Водночас ми розуміємо, що в Україні запущено декілька окремих телеканалів, спрямованих на дитяче мовлення. Тому вимога мати обов'язковий обсяг дитячих передач на загальнонаціональних каналах викликає здивування, і з цим питанням нам треба розібратися», - вважає Катерина Котенко.

 

За словами головного юриста медіахолдингу «Медіа Група Україна» Євгена Буцана, ця проблема стосується не лише телеканалу «Україна», а всіх загальнонаціональних каналів. «Ми підтримуємо думку, що не потрібно робити на загальнонаціональних каналах дитячі передачі при наявності дитячих нішевих каналів. Не працюють дитячі передачі на загальнонаціональних каналах», - заявив він.

 

Канал «Україна» має намір переоформити свої ліцензії на мовлення, виключивши з програмних концепцій дитячі програми. Як повідомляла «Детектор медіа», водночас «Медіа Група Україна» подала заяву на отримання ліцензії на дитячий телеканал «Індиго» (ці документи Нацрада поки що не розглядала).

 

Як відомо, попередній склад Нацради займав принципову позицію щодо обов'язкової трансляції загальнонаціональними мовниками дитячих програм. На це звернули увагу і Євген Буцан, і член Нацради Олег Черниш. На думку пана Черниша, нішеві дитячі канали «Піксель», «Малятко», «Плюсплюс» за своїм охопленням не можуть порівнюватися із загальнонаціональними каналами. І якщо великі мовники відмовляться від дитячих програм, значна частина дітей не матиме доступу до дитячого мовлення.

 

Водночас Катерина Котенко вважає обов'язкові квоти фікцією. «Існує обов'язкова квота наявності дитячих програм в ефірі загальнонаціональних телемовників. Фактично на певних телеканалах це була фікція, адже ці дитячі програми виходили не в той час, коли найкраще дітям. Тобто це було виключно для виконання квот у ліцензії. Наше завдання - щоб це перестало бути формальністю і щоб розвивалося дитяче мовлення. Для цього, по-перше, потрібно створити умови розвитку дитячого мовлення, а не вимагати, по-друге, розуміти, що є телегрупи, які відкрили окремі дитячі канали», - сказала вона на брифінгу.

 

Пані Котенко наголосила, що пропонуватиме скасувати цю обов'язкову квоту для загальнонаціональних каналів, працюючи над розвитком дитячого мовлення в інші способи.

 

Зрештою, члени Нацради погодилися з пропозицією Катерини Котенко взяти до відома результати моніторингу каналу «Україна» і не призначати позапланової перевірки, а згодом - визначитися зі своєю позицією щодо дитячого мовлення.

 

Нагадаємо, що Катерина Котенко до обрання членом Нацради була директором Індустріального телевізійного комітету - організації, що представляє інтереси загальнонаціональних каналів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду