У Болівії справу журналістів про шпигунство передали на розгляд суду з питань преси

9 Серпня 2014
2543

У Болівії справу журналістів про шпигунство передали на розгляд суду з питань преси

2543
У Болівії справу журналістів про шпигунство передали на розгляд суду   з питань преси

Справу журналіста Рікардо Агілара (Ricardo Aguilar) і видавця Клаудії Бенавенте (Claudia Benavente) щоденної газети La Razón вирішуватиме спеціалізований суд з питань преси (El Tribunal de Imprenta). Про несподіваний сприятливий поворот у процесі, що набув широкого розголосу у цій  латиноамериканській країні та за її межами  повідомили «Репортери без кордонів» (RSF).

 

Головуюча на процесі у департаменті  міста Ла-Пас суддя Вірхінія Креспо  (Virginia Crespo) ухвалила  рішення, прислухавшись до міркувань адвоката і медійників, що порушена проти них справа за своєю суттю не є кримінальною.

 

Численні журналісти та представники громадянського суспільства, присутні на судовому процесі, вітали вердикт як «прецедент, що надихає на свободу інформації» в країні, якою править лівий уряд. Прокурор Ектор Арсе (Héctor Arce), зі свого боку, заявив, що не оскаржуватиме рішення суду.

 

У статті «Як морський позов подолав ідею односторонньої акції», опублікованій у 13 квітня 2014 року в додатку Animal Político, порушувалося питання про давню морську суперечку між Болівією та Чилі. У ній розкривався факт подання позову болівійським урядом до Міжнародного суду у Гаазі, що має на меті змусити чілійський уряд «вести у дусі доброї волі» переговори про надання «суверенного виходу» Болівії до Тихого океану, втраченого під час Другої тихоокеанської війни (1879-1883 рр). Саме про цей намір публічно заявляв президент Болівії  Ево Моралес.

 

Однак генеральна прокуратура висунула проти журналістів кримінальне звинувачення. Рікардо Агілару було  інкриміновано «шпигунство», а Клаудії Бенавенте - «співучасть у ньому».

 

Усупереч гарантіям конфіденційності закону про пресу (La Ley dе Imprenta) на судовому процесі від  них вимагали «протягом 5 днів» розкрити джерело інформації. Однак журналісти категорично відмовилися від цього. 

 

Важливу роль у позитивному вирішенні справи відіграв адвокат, який звинуватив у некомпетентності попереднього суддю та прокурора і домігся їхнього усунення від участі у процесі. Нова суддя надала справі іншого повороту, не зіткнувшись при цьому із запереченням прокурора.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»                               

          

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2543
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду