Азербайджанська влада паралізувала діяльність опозиційного Інституту свободи й безпеки репортерів - юрист ІСБР

9 Серпня 2014
2503

Азербайджанська влада паралізувала діяльність опозиційного Інституту свободи й безпеки репортерів - юрист ІСБР

2503
Азербайджанська влада паралізувала діяльність опозиційного Інституту свободи й безпеки репортерів - юрист ІСБР

У Баку після шестигодинного обшуку в офісі Інституту свободи й безпеки репортерів (ІСБР) - (Institute for Reporters' Freedom and Safety - IRFS) поліція вилучила усі електронні носії, знімальне обладнання, фінансову документацію та матеріали, що стосуються правозахисної діяльності організації. Про це повідомив сайт «Кавказский узел».

 

Співробітники ІСБР заявили, що акція здійснювалася з порушеннями закону.
Як розповів кореспонденту «Кавказского узла» адвокат Фаріз Намазли, спочатку вони спробували перешкодити проведенню обшуку у відсутність керівництва закладу. Однак поліцейські погрожували застосувати силу, зламати двері, тож було вирішено не чинити спротиву.

 
За словами адвоката, ухвалу провести обшуку ІСБР постановив один із бакинських районних судів за поданням слідчого управління з тяжких злочинів генеральної прокуратури Азербайджану. Приводом до цього стала кримінальна справа проти «деяких місцевих неурядових організацій, а також філій і представництв закордонних НО».

У переддень обшуку стало відомо, що на вимогу генпрокуратури було накладено  арешт на банківські рахунки шести місцевих та однієї міжнародної некомерційної організації. У цьому списку був й Інститут свободи й безпеки журналістів,.

У судовому рішенні не вказувалося, в яких діях підозрюється організація.  
За інформацією адвоката, у ході обшуку в офісі ІСБР були вилучені усі електронні носії, фото- й відеокамери та понад 20 комп'ютерів.
Поряд з фінансовою документацією були конфісковані матеріали організації з моніторингу судових процесів та документи щодо захисту прав журналістів, хоча судове рішення цього не передбачало.

 

Юрист ІСБР Гюнай Ісмайлова заявила, що вилучення обладнання повністю паралізує діяльність неурядової організації. Без нього не зможе функціонувати і її проект - телесайт Obyektiv.tv.

 

Співробітники інституту висловили занепокоєння  зв'язку з повною відсутністю інформації про місцезнаходження директора ІСБР Еміна Хусейнова (Emin Huseynov). Протягом дня, коли проводився обшук, його мобільний телефон функціонував, однак на дзвінки він не відповідав.

 

Спочатку сайт Haqqin.az повідомив, що його затримали. Але невдовзі це електронне видання з посиланням на джерело у правоохоронних органах спростувало інформацію, що правозахисника взяли під варту.

Через деякий час сайт Musavat.com повідомив про перебування Хусейнова у посольстві США. Однак прес-служба дипломатичної місії спростувала кореспонденту «Кавказского узла»  цю інформацію.

 

Раніше, 5 серпня, Еміну Хусейнову не дозволили вилетіти з Азербайджану до Туреччини на лікування.

У телефонній бесіді з кореспондентом «Кавказского вузла» він сказав, що прикордонники не пояснили йому причини заборони.

 

Представники прокуратури провели також обшук у будинку матері Хусейнова й конфіскували її комп'ютер. Того ж дня був відключений мобільний телефон брата директора ІСБР блоґера Мехмана. .

 
Правоохоронні органи не коментують обшук в офісі ІСБР і заборону на виїзд очільника правозахисного закладу з країни, відзначає «Кавказский узел». .

 

Натомість обшук в офісі ІСБР та обмеження на пересування Еміна Хусейнова засудила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович.

«Спроби рейду в офісі ІСБР, залякування родини Г(Х)усейнова, запровадження заборони на його поїздку - це ще один доказ широкомасштабного погіршення становища зі свободою слова в Азербайджані, - говориться в її заяві.  -  Воно включає цілеспрямоване судове переслідування незалежних журналістів, прихильників вільної думки та блоґерів».

 

SearchNavigationРаніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ надіслала листа міністру закордонних справ Азербайджану   Ельмару Мамедьярову (Elmar Mammadyarov) з проханням скасувати заборону на поїздкку Хусейнова для термінового лікування.

Вона засудила також замороження банківських рахунків відомої азербайджанської неурядової організації - Інституту прав медіа (Media Rights Institute - MRI) як «прояв вибіркових кримінальних обмежень». Дунья Міятович висловила і занепокоєння у зв'язку з арештом прихильника свободи слова та захисника прав людини Расула Джафарова.

«Ці справи та наклепницькі кампанії, які їх супроводжують, - наголосила пані Міятович, - призвели до відкатів у сфері свободи думки в Азербайджані. Це паралізує медіа і суспільство загалом».

Міятович настійно закликала уряд Азербайджану дотримуватися зобов'язань перед ОБСЄ, надати можливість журналістам і правозахисникам працювати в обстановці, вільній від залякувань.

 
Вона висловила бажання найближчим часом відвідати Баку, щоб ознайомитися зі становищем на місці.

    

Репресований Інститут свободи й безпеки репортерів, відзначає «Кавказский узел»,  раніше закликав Раду Європи засудити поправки до азербайджанського законодавства, які обмежують діяльність неурядових організацій. Згідно з ними, незареєстровані міністерством юстиції НО фактично втратили можливість користуватися грантами.

Раніше прес-служба генпрокуратури Азербайджану у заяві з приводу арешту координатора кампанії «Мистецтво в ім'я демократії» Расула Джафарова повідомляла про запровадження кримінальних справ проти низки місцевих неурядових організацій, філій та представництв закордонних НО.

 

ІСБР привертав увагу світової громадськості до того, що, починаючи з 30 липня, азербайджанська влада арештувала 4 відомих представників громадянського суспільства.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду