ІнАУ не проти блокування сепаратистських сайтів, але не буде займатися цензуруванням без рішення суду

ІнАУ не проти блокування сепаратистських сайтів, але не буде займатися цензуруванням без рішення суду

7 Серпня 2014
3820

ІнАУ не проти блокування сепаратистських сайтів, але не буде займатися цензуруванням без рішення суду

3820
ІнАУ не проти блокування сепаратистських сайтів, але не буде займатися цензуруванням без рішення суду
ІнАУ не проти блокування сепаратистських сайтів, але не буде займатися цензуруванням без рішення суду

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) вважає виявом непрофесіоналізму та недотриманням належної процедури лист Служби безпеки України до голови ІнАУ Тетяни Попової з вимогою обмежити доступ на території України до інтернет-ресурсів, які розміщують інформацію, «що пропагує війну, національну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності України».

 

Про це сьогодні, 7 липня, заявила голова правління ІнАУ Тетяна Попова на прес-конференції, присвяченій висвітленню позиції ІнАУ щодо блокування доступу інтернет-ресурсів.

 

«Ми не можемо схвально ставитися до будь-яких вимог блокувати ресурси без законних на це підстав. Висновки Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, на які посилається СБУ, є досить сумнівною базою для прийняття рішень. Я особисто відвідала кожне зі згаданих у листі СБУ інтернет-посилань, і можу сказати, що лише близько 10% з них дійсно публікують заклики до терористичної діяльності», - зауважила пані Попова.

 

Вона також заявила, що процедура, за якою Служба безпеки України просить ІнАУ вжити заходів щодо припинення діяльності інтернет-ресурсів, була здійснена в нерегламентований спосіб. «Нас не повідомляли попередньо та не просили здійснити перевірку вказаних сайтів. СБУ надіслала нам лист, який дозволила оприлюднити на сайті. Тобто, на ньому навіть не було примітки «для службового користування», яку зазвичай пише Служба безпеки України», - повідомила Тетяна Попова.

 

Голова ІнАУ заявила, що розцінює це як жест непрофесіоналізму та нерозуміння того, до чого можуть призвести подібні звернення.

 

Член правління ІнАУ Олександр Ольшанський вважає за доцільне блокування сайтів, діяльність яких загрожує територіальній цілісності України та безпеці її громадян, проте сама процедура блокування повинна здійснюватися у законний спосіб.

 

«В ІнАУ немає повноважень щодо прийняття рішень, які сайти порушують норми закону, а які - ні. Низка зі згаданих у листі СБУ сайтів зареєстрована в Міністерстві юстиції. За всіма ними стоять конкретні люди, яких можна закликати до відповідальності в разі, якщо правоохоронці зафіксують їхню протиправну діяльність. Але проти жодного з них досі не порушена кримінальна справа», - повідомив пан Ольшанський.

 

На його думку, звернення Служби безпеки України до Тетяни Попової можна розцінювати як перекладання своїх обов'язків на ІнАУ або як провокацію. «Ми здійснюємо всі можливі заходи для убезпечення інтернет-простору. Україна може заблокувати один сайт, який прямо загрожує її безпеці. Проте ми не маємо технічної можливості заблокувати всі сайти, до яких виникає підозра та не будемо займатися цензуруванням без рішення суду», - заявив Олександр Ольшанський.

 

Нагадаємо, 18 серпня цього року Служба безпеки України надіслала лист на ім'я голови Інтернет-асоціації України Тетяни Попової з проханням заблокувати сайти, які, за твердженням СБУ, пропагують війну, національну ворожнечу та порушення конституційного ладу в Україні. У своєму листі СБУ спирається на висновки Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3820
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду