Медіаексперти обговорили шляхи захисту «викривачів» в Україні

Медіаексперти обговорили шляхи захисту «викривачів» в Україні

31 Липня 2014
1983

Медіаексперти обговорили шляхи захисту «викривачів» в Україні

1983
Медіаексперти обговорили шляхи захисту «викривачів» в Україні
Медіаексперти обговорили шляхи захисту «викривачів» в Україні

29 липня Інститут Медіа Права (ІМП) провів третю неформальну зустріч експертів у сфері медіа, під час якої обговорили питанням захисту так званих «викривачів» (англ. - whistleblowers). Про це повідомляє сайт Інституту Медіа Права.

 

Медіаексперт Оксана Нестеренко розповіла про міжнародний досвід у сфері захисту осіб, що поширюють суспільно важливу інформацію, отриману під час роботи в органах влади або приватних корпораціях. Учасники, серед яких були медіаюристи, обговорили зокрема й гарантії захисту викривачів, передбачені законодавством зарубіжних країн - Великобританії, Канади, США, Австралії та ПАР.

 

«Головна мета заходу полягала у визначенні актуальності питання захисту викривачів в Україні та пошуку оптимальної для вітчизняної правової системи моделі регулювання цих відносин. Так, експерти дійшли висновку про необхідність врахування позитивного досвіду щодо поширення захисту від будь-яких переслідувань не лише на осіб, що поширюють інформацію з органів влади, а і на тих, хто працює в приватній сфері, а також на осіб, що допомагають викривачам. Ефективний закон, на думку медіа-юристів, також повинен встановлювати достатню компенсацію за незаконне звільнення та інші репресії, яким був підданий викривач, та може містити норми щодо матеріальної винагороди для викривачів, якщо поширена ними інформація запобігає корупційним діям, недонаповненню держбюджету тощ», - йдеться в повідомленні на сайті організації.

 

Учасники відзначили також надзвичайно важливу роль громадських організацій у забезпеченні прав викривачів.

 

Інститут Медіа Права заявляє, що і надалі підтримуватиме зустрічі медіаекспертів з метою обговорення актуальних проблем у сфері ЗМІ та створення спільноти експертів, між якими була б регулярна комунікація.

 

Зустріч була проведена за сприяння міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» IMS за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.

 

Нагадаємо, нещодавно Інститут медіа права провів чергову X Міжнародну літню школу медіаправа - інтенсивний тритижневий навчальний курс для юристів, присвячений питанням забезпечення свободи слова та свободи інформації, захисту честі, гідності та ділової репутації, діяльності засобів масової інформації, регулювання телерадіомовлення та інших питань діяльності мас-медіа.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1983
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду