АППК просить Порошенка удосконалити проект Закону України щодо протидії інформаційній агресії

АППК просить Порошенка удосконалити проект Закону України щодо протидії інформаційній агресії

22 Липня 2014
3148

АППК просить Порошенка удосконалити проект Закону України щодо протидії інформаційній агресії

3148
АППК просить Порошенка удосконалити проект Закону України щодо протидії інформаційній агресії
АППК просить Порошенка удосконалити проект Закону України щодо протидії інформаційній агресії

Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК), яка об'єднує  провайдерів програмної послуги, дистриб'юторів телепрограм і супутникових мовників, звернулася до Президента України Петра Порошенка, голови профільного комітету парламенту Миколи Томенка, голови Нацради Юрія Артеменка з пропозицією доповнити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав» № 4263а від 07.07.2014р.» положеннями про спрощення регулювання ринку програмних послуг. Про це повідомляє прес-служба АППК.

 

Асоціація пропонує одночасно зі створенням «Переліку тимчасово заборонених іноземних телеканалів», що передбачено проектом Закону,  обов'язково скасувати «Перелік адаптованих чи дозволених до ретрансляції телеканалів». АППК вважає, що документи дублюють один одного.

 

Микола Томенко повідомив, що за зміни до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», які унормують контроль контенту в умовах війни, Верховна Рада голосуватиме на поточному тижні.

 

Про який саме документ іде мова в повідомленні не уточнюється (тому що їх декілька), зазначає АППК. Законопроектом №4263а від 07.07.2014, який був оприлюднений на сайті Верховної Ради України, де Микола Томенко є одним із авторів, пропонується врегулювати питання із тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України на підставі рішення суду, якщо вони містять заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв'язування війни або воєнного конфлікту, розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою.

 

Асоціація у своєму листі до керівництва країни  звертає увагу, що «будь-які обмеження ЗМІ припустимі лише як крайній захід, при цьому повинні строго відповідати закону і критеріям необхідності і пропорційності», і визнає, що  проект Закону України № 4263а від 07.07.2014р. найбільше цьому відповідає.

 

Одночасно представники АППК привертають увагу до наслідків прийняття Верховною Радою України цього документу. «Необхідність прийняття даного проекту Закону  сьогодні викликана не тільки особливим положенням в державі, але і тим, що в критичній ситуації існуючі механізми  обмеження трансляції  іноземних телерадіопрограм, які застосовувала Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення,  повністю себе дискредитували та виявилися не здатними забезпечити інформаційну безпеку держави. Метою  існування застарілих адміністративних бар'єрів була скоріше бюрократія і корупція, ніж реальне забезпечення інформаційної безпеки», - стверджує АППК.

 

На думку представників Асоціації, одночасне застосування положень проекту Закону № 4263а і попередньо прийнятих, необґрунтованих адміністративних бар'єрів призведе до негативних наслідків - більшість провайдерів програмної послуги не зможуть виконувати всі встановлені обмеження, оскільки вони будуть суперечити один одному.

 

«Реалізація проекту нагадує миттєве будівництво "Китайської стіни", до якої вже побудовані складні, застарілі, неефективні та корупційні лабіринти, де можна заблукати. Такий шлях є хибним і не відповідає потребам суспільства з дерегуляції підприємницької діяльності провайдерів», - вважає віце-президент АППК Наталія Клітна.

 

В асоціації вважають, що прийняття доповнень з дерегуляції діяльності провайдерів дозволять знищити дублюючі необґрунтовані регуляторні обмеження, стимулюватимуть підприємницьку активність, що є запорукою для розвитку ринку програмних послуг.

 

Пропозиції АППК з удосконалення проекту Закону № 4263а можна скачати тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду