Рада не змогла обрати парламентську четвірку Нацради – перенесла на 4 липня для остаточних домовленостей

Рада не змогла обрати парламентську четвірку Нацради – перенесла на 4 липня для остаточних домовленостей

3 Липня 2014
3815

Рада не змогла обрати парламентську четвірку Нацради – перенесла на 4 липня для остаточних домовленостей

3815
Рада не змогла обрати парламентську четвірку Нацради – перенесла на 4 липня для остаточних домовленостей
Рада не змогла обрати парламентську четвірку Нацради – перенесла на 4 липня для остаточних домовленостей

Сьогодні, 3 липня, Верховна Рада не змогла обрати парламентську четвірку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення через відсутність остаточних домовленостей між фракціями.

 

Парламент провів процедуру рейтингового голосування за всі 16 кандидатур, під час якої було визначено порядок висування кандидатів на результативне голосування. На розсуд депутатів було висунуто шістьох претендентів, які набрали понад 200 голосів під час рейтингового голосування.

 

Однак під час результативного голосування жоден із шістьох кандидатів не набрав необхідного мінімуму у 226 голосів:

Герасим'юк Ольга Володимирівна - 153 голоси

М'ясникова Катерина Андріївна - 143 голоси

Черниш Олег Миколайович - 139 голосів

Ільяшенко Олександр Борисович - 157 голосів

Котенко Катерина Сергіївна - 163 голоси

Мартинюк Ростислав Михайлович - 108 голосів.

 

Низка депутатів, зокрема Андрій Шевченко, Ірина Геращенко, пропонували оголосити перерву для остаточного вирішення питання. Депутати від парламентської більшості нарікали на відсутність фінальних домовленостей між фракціями.

 

Народний депутат Сергій Соболєв запропонував вважати сьогоднішнє голосування сигнальним, а завтра, 4 липня, о 9-й ранку зібратися фракціям і провести консультації. І першим питанням порядку денного пленарного засідання поставити питання обрання Нацради.

 

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов поставив цю пропозицію на голосування, і депутати її підтримали 246-ма голосами. Зі слів пана Турчинова, якщо завтра результату не буде, буде оголошено повторний конкурс на членство в Нацраді.

 

Нагадаємо, що під час рейтингового голосування голоси розподілилися таким чином:

 

Бурмака Марія Вікторівна - 162

Герасим'юк Ольга Володимирівна - 254

Гріцак Костянтин Іванович - 15

Ільяшенко Олександр Борисович - 217

Котенко Катерина Сергіївна - 203

Крайняк Юрій Олегович - 14

Котюжинська Тетяна Григорівна - 40

Мартинюк Ростислав Михайлович - 203

Михайлюта Олександр Олександрович - 29

М'ясникова Катерина Андріївна - 238

Мірошник Родіон Валерійович - 76 (за нього проголосували члени фракцій Партії регіонів, Компартії України, депутатської групи «За мир і стабільність», а також один позафракційний депутат)

Черниш Олег Миколайович - 219

Полхович Галина Олександрівна - 10

Попова Тетяна Валеріївна - 30

Швець Олександр Олександрович - 15

Шевченко Тарас Сергійович - 129

 

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов також дав протокольне доручення Генеральній прокуратурі України розглянути питання, які порушив у своєму виступі народний депутат Олег Ляшко, щодо сепаратизму Родіона Мірошника.

 

Нагадаємо, що 7 травня було припинено повноваження чотирьох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України: Євгена Баранова, Ірини Опілат, Миколи Фартушного і Вікторії Георгієвської.

 

8 травня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації оголосив відбір кандидатур на заміщення чотирьох вакантних посад членів Національної ради.

 

Загалом на чотири вакантні посади подалися 18 кандидатів. Після зняття з конкурсу двох кандидатур їх залишилося 16. Із них 12 кандидатів отримали рекомендації профільного парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, троє - не отримали, одна рекомендація - під питанням. П'ятьох кандидатур профільний комітет підтримав одноголосно: Марію Бурмаку, Ольгу Герасим'юк, Тетяну Котюжинську, Олега Чернишаі Тараса Шевченка.

 

13 медійних організацій вимагають формування Нацради виключно з представників громадськості і підтримують шістьох кандидатів: Ольгу Герасим'юк, Костянтина Грицака, Катерину Котенко, Тетяну Котюжинську, Катерина М'ясникову і Тараса Шевченка.

 

Рух «Стоп цензурі!» закликав Верховну Раду обрати членом Нацради Тараса Шевченка.

 

«Детектор медіа» оприлюднювала програми низки кандидатів у члени Нацради - Тараса Шевченка, Катерини Котенко, Катерини М'ясникової, Тетяни Попової, Олега Черниша і Костянтина Грицака.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3815
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду