Прокуратура Миколаєва примусила міліцію розслідувати порушення прав журналістки на виборчій дільниці

Прокуратура Миколаєва примусила міліцію розслідувати порушення прав журналістки на виборчій дільниці

18 Червня 2014
3212

Прокуратура Миколаєва примусила міліцію розслідувати порушення прав журналістки на виборчій дільниці

3212
Прокуратура Миколаєва примусила міліцію розслідувати порушення прав журналістки на виборчій дільниці
Прокуратура Миколаєва примусила міліцію розслідувати порушення прав журналістки на виборчій дільниці

У м.Миколаєві міліція відмовилася відкривати кримінальне провадження за ст. 171 КК України за фактом перешкоджання законній журналістській діяльності співробітниці інтернет-видання «Корабелов.інфо» Наталії Бєлової. Натомість прокуратура встановила, що вказане рішення прийнято необгрунтовано і розпочала кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину. Про це повідомляє Інститут масової інформації.(ІМІ).

 

Таке рішення прийняв начальник Корабельного райвідділу міліції Миколаєва Сергій Павлов. Підставою для цього стали покази члена дільничної виборчої комісії №48080 Євгена Базулька, який нібито порушив права журналістки. Покази потерпілої та відеозапис інциденту міліція до уваги не взяла.

 

Як повідомляв сайт «Вибори та ЗМІ», 25 травня під час виборів Президента України  Наталія Бєлова знімала підрахунок голосів на виборчій дільниці № 480800 у Миколаєві. Член ОВК Євген Базулько почав штовхати журналістку, в результаті чого вона впустила камеру. Журналістка написала заяву в міліцію.

 

За даними ІМІ, Євген Базулько, який є вчителем фізики, нібито кілька разів вдарив журналістку  по камері, заважав їй проводити фото і відеофіксацію процесу підрахунку голосів. Після цього, зазначає ІМІ, до нього приєднався голова комісії Сергій Нечай, який намагався видворити журналістку з території дільниці.

 

За даними Наталії Бєлової, у міліції взяли до уваги «брехливі свідчення члена комісії Базулька і вирішили навіть не відкривати кримінальне провадження, припинивши проведення перевірки». При цьому, за словами журналістки, у міліції відмовилися переглядати відеозапис інциденту.

 

30 травня журналістка отримала на руки висновок, датований днем подання заяви, 25 травня, зроблений старшим дільничним інспектором міліції, старшим лейтенантом Валентином Миськом, який вважає, що заява журналістки «не включає ознак кримінального правопорушення», а тому необхідно припинити її розгляд.

 

«Зі слів Безулька Є.П. та інших членів виборчої комісії, журналіст Бєлова Н.В. під час підрахунку голосів впритул підійшла до членів комісії, заважала підрахунку, вела себе зухвало. На зроблені зауваження відійти на деяку відстань Бєлова Н.В. не відреагувала», - йдеться у висновку пана Миська.

 

У свою чергу, Наталія Бєлова заявляє, що це не відповідає дійності, оскільки ніхто із співробітників комісії не вказував їй на те, що вона комусь заважає. Це ж, за її словами, підтверджує і відеозапис, на якому видно, що член комісії пан Базулько з явних хуліганських мотивів почав бити по камері кореспондента і ставати спиною до її камери, оскільки його дратувала присутність журналістки на території дільниці.

 

Разом з висновком дільничного пані Бєловій надіслали повідомлення начальника Корабельного райвідділу міліції Сергія Павлова про те, що «за заявою Бєлової була проведена перевірка, за результатами якої було прийнято рішення про припинення розгляду заяви».

 

Наталія Бєлова подала скаргу в прокуратуру на бездіяльність міліції. Прокуратура в ході перевірки встановила, що вказане рішення прийнято необгрунтовано, у зв'язку з чим прокуратурою району 13 червня за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст. 171 КК України, проведення якого доручено слідчому відділу Корабельного райвідділу міліції, йдеться у відповіді прокуратури на скаргу журналістки.

 

Нагадаємо, за даними медіаюристів, під час виборів Президента України на переважній більшості виборчих дільниць серйозних порушень, які б перешкоджали здійсненню журналістської діяльності, зафіксовано не було. Проблеми виникали переважно у Донецькій та Луганській областях.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду