Якщо журналістам погрожує ГПУ, треба жалітись Президенту або РНБО – Геннадій Москаль

Якщо журналістам погрожує ГПУ, треба жалітись Президенту або РНБО – Геннадій Москаль

20 Травня 2014
2458

Якщо журналістам погрожує ГПУ, треба жалітись Президенту або РНБО – Геннадій Москаль

2458
Якщо журналістам погрожує ГПУ, треба жалітись Президенту або РНБО – Геннадій Москаль
Якщо журналістам погрожує ГПУ, треба жалітись Президенту або РНБО – Геннадій Москаль

Журналістам у разі тиску чи погроз з боку представників Генеральної прокуратури слід звертися за захистом до Президента України чи Ради національної безпеки та оборони (РНБО). Про це в кулуарах парламенту сказав народний депутат «Батьківщини» Геннадій Москаль, повідомляє УНН.

 

«Якщо є погрози журналістам, то потрібно зважати на те, що журналісти захищені законом „Про інформацію", „Про доступ до публічної інформації", і вони можуть звертатись щодо цього до ГПУ. Але куди звертатись щодо погроз ГПУ - я не знаю, адже це у Конституції України не прописано. В нас є інституції, які ніхто не контролює - такі, як ГПУ. Мабуть, в такому випадку потрібно звертатись до президента, до секретаря РНБО, які можуть викликати генерального прокурора», - сказав Геннадій Москаль.

 

Нагадаємо, Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» (АНРІУ) поскаржилась генеральному прокурору України на бездіяльність посадових осіб Генеральної прокуратури.

 

Асоціація звернулася до ГПУ з повідомленням про масові злочини проти журналістів, в якому нагадала, що з 23 листопада 2013 року по 19 лютого 2014 року під час виконання професійних обов'язків постраждало майже 170 журналістів. У їхньому повідомленні зокрема йдеться про те, що згідно з ч.1 ст.214 Кримінально-процесуального кодексу слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, зобов'язнаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Також Асоціація просила притягти винних осіб до відповідальності.

 

ГПУ прислала по суті відписку. У відповіді немає жодних даних про внесення до ЄРДР відомостей, повідомлених Асоціацією, щодо таких кримінальних правопорушень, як: злочини проти життя та здоров'я особи; злочини проти власності; злочини у сфері службової та професійної діяльності. Крім того, у відповіді ГПУ йдеться про значно менший обсяг розслідування, ніж це було заявлено Асоціацією.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у Києві та регіонах під час висвітлення подій на Євромайданах з листопада 2013 року по 24 лютого постраждали 170 журналістів, операторів і фотографів. У тому числі двох - В'ячеслава Веремія й Ігоря Костенка - було вбито. Досі жодного винного не покарано.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2458
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду