Звільненню журналіста Сергія Шаповала з полону сприяли Медведчук і Шуфрич

Звільненню журналіста Сергія Шаповала з полону сприяли Медведчук і Шуфрич

20 Травня 2014
4765

Звільненню журналіста Сергія Шаповала з полону сприяли Медведчук і Шуфрич

4765
Звільненню журналіста Сергія Шаповала з полону сприяли Медведчук і Шуфрич
Звільненню журналіста Сергія Шаповала з полону сприяли Медведчук і Шуфрич

Віктор Медведчук та Нестор Шуфрич посприяли тому, щоб сепаратисти звільнили з полону журналіста луцької газети «Волинь Post» Сергія Шаповала, якого з 26 квітня, більше трьох тижнів, утримували у заручниках у приміщенні Донецької обласної держадміністрації (ОДА). Про це журналіст розповів у інтерв'ю Hubs.

 

18 травня сепаратисти повідомили журналісту, що його будуть обмінювати.

 

«Сам би я не зміг вибратися. Мене б зловили і забили б, тому я сидів просто чекав. А вчора близько трьох годин дня прийшов чоловік і сказав, що ти повинен поїсти і помитися. Тебе зараз будуть обмінювати . Через три години за мною прийшла людина в цивільному. Він провів мене до машини. Ми поїхали кудись , як виявилося , в Донецький аеропорт», - розповів журналіст 19 травня, після того, як звільнився з полону і літаком прибув до Києва.

 

Перед вилітом в аеропорту м.Донецька Сергій Шаповал помітив Віктора Медведчука і вирішив запитати у нього, чому він йому допоміг.

 

«Там було багато людей, серед яких я впізнав Віктора Медведчука і Нестора Шуфрича. Я підійшов до Медведчука і запитав - навіщо вам це потрібно, навіщо ви мене звільнили? Він відповів, що це його позиція - допомагати людям, які потрапили в біду», - додав пан Шаповал.

 

Нагадаємо, 26 квітня зник зв`язок із журналістом «ВолиньPost» Сергієм Шаповалом, який висвітлював ситуацію в м.Харкові, а після цього повідомив друзям, що вирушив до Слов`янська (Донецька обл.). Починаючи з 15-ї години, він не відповідав на телефонні дзвінки дружини. Близько 21-ї телефонний зв`язок увірвався з ним взагалі.

 

27 квітня рідні та колеги Сергія Шаповала в Києві та Луцьку звернулися із заявами до міліції про зникнення журналіста. У той же день він вийшов на короткий зв'язок і повідомив, що знаходиться у Слов'янську та не може звідти виїхати. 

 

УМВС України у Волинській області розпочало кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) за фактом зникнення журналіста. Припускається, що Сергія Шаповала можуть утримувати в полоні за статтю про свавілля у Слов'янську.

 

Після цього журналіст виходив кілька разів на зв'язок з рідними. Згодом сестра журналіста Катерина Шаповал з власних неофіційних джерел дізналася, а також це встановила міліція, що Сергій Шаповал перебуває в підвалі СБУ у Слов'янську, куди його примусово вивезли в середу, 30 квітня, з Донецька, де його утримували до цього, хоча він говорив одразу, що перебуває у Слов'янську.

 

4 травня Сергій Шаповал повідомив рідним, що зможе виїхати з Донбасу тільки після 11 травня, на яке сепаратисти призначили псевдореферендум. 10 травня Сергій Шаповал телефонував своїй дружині і повідомив лише, що 11 травня протягом дня поїде з Донецька. Додому він так і не приїхав, на зв'язок більше не виходив. 

 

У неділю, 18 травня, журналіста видання «ВолиньPost» Сергія Шаповала визволили з полону сепаратистів у Донецьку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду