detector.media
20.05.2014 15:43
Звільненню журналіста Сергія Шаповала з полону сприяли Медведчук і Шуфрич
Звільненню журналіста Сергія Шаповала з полону сприяли Медведчук і Шуфрич

Віктор Медведчук та Нестор Шуфрич посприяли тому, щоб сепаратисти звільнили з полону журналіста луцької газети «Волинь Post» Сергія Шаповала, якого з 26 квітня, більше трьох тижнів, утримували у заручниках у приміщенні Донецької обласної держадміністрації (ОДА). Про це журналіст розповів у інтерв'ю Hubs.

 

18 травня сепаратисти повідомили журналісту, що його будуть обмінювати.

 

«Сам би я не зміг вибратися. Мене б зловили і забили б, тому я сидів просто чекав. А вчора близько трьох годин дня прийшов чоловік і сказав, що ти повинен поїсти і помитися. Тебе зараз будуть обмінювати . Через три години за мною прийшла людина в цивільному. Він провів мене до машини. Ми поїхали кудись , як виявилося , в Донецький аеропорт», - розповів журналіст 19 травня, після того, як звільнився з полону і літаком прибув до Києва.

 

Перед вилітом в аеропорту м.Донецька Сергій Шаповал помітив Віктора Медведчука і вирішив запитати у нього, чому він йому допоміг.

 

«Там було багато людей, серед яких я впізнав Віктора Медведчука і Нестора Шуфрича. Я підійшов до Медведчука і запитав - навіщо вам це потрібно, навіщо ви мене звільнили? Він відповів, що це його позиція - допомагати людям, які потрапили в біду», - додав пан Шаповал.

 

Нагадаємо, 26 квітня зник зв`язок із журналістом «ВолиньPost» Сергієм Шаповалом, який висвітлював ситуацію в м.Харкові, а після цього повідомив друзям, що вирушив до Слов`янська (Донецька обл.). Починаючи з 15-ї години, він не відповідав на телефонні дзвінки дружини. Близько 21-ї телефонний зв`язок увірвався з ним взагалі.

 

27 квітня рідні та колеги Сергія Шаповала в Києві та Луцьку звернулися із заявами до міліції про зникнення журналіста. У той же день він вийшов на короткий зв'язок і повідомив, що знаходиться у Слов'янську та не може звідти виїхати. 

 

УМВС України у Волинській області розпочало кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) за фактом зникнення журналіста. Припускається, що Сергія Шаповала можуть утримувати в полоні за статтю про свавілля у Слов'янську.

 

Після цього журналіст виходив кілька разів на зв'язок з рідними. Згодом сестра журналіста Катерина Шаповал з власних неофіційних джерел дізналася, а також це встановила міліція, що Сергій Шаповал перебуває в підвалі СБУ у Слов'янську, куди його примусово вивезли в середу, 30 квітня, з Донецька, де його утримували до цього, хоча він говорив одразу, що перебуває у Слов'янську.

 

4 травня Сергій Шаповал повідомив рідним, що зможе виїхати з Донбасу тільки після 11 травня, на яке сепаратисти призначили псевдореферендум. 10 травня Сергій Шаповал телефонував своїй дружині і повідомив лише, що 11 травня протягом дня поїде з Донецька. Додому він так і не приїхав, на зв'язок більше не виходив. 

 

У неділю, 18 травня, журналіста видання «ВолиньPost» Сергія Шаповала визволили з полону сепаратистів у Донецьку.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY