Не всі кандидати в Нацраду відповідають критеріям громадськості – учасники меморандуму медіаспільноти

Не всі кандидати в Нацраду відповідають критеріям громадськості – учасники меморандуму медіаспільноти

20 Травня 2014
5188

Не всі кандидати в Нацраду відповідають критеріям громадськості – учасники меморандуму медіаспільноти

5188
Не всі кандидати в Нацраду відповідають критеріям громадськості – учасники меморандуму медіаспільноти
Не всі кандидати в Нацраду відповідають критеріям громадськості – учасники меморандуму медіаспільноти

Не всі 18 кандидатур, які претендують на посади членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, відповідають критеріям, визначеним у Меморандумі щодо обрання членів Нацради, який підписали 13 медійних організацій. Про це учасники меморандуму повідомили на прес-конференції 20 травня.

 

Нагадаємо, що такими критеріями для майбутніх членів у Нацраду є: професійність, доброчесність, визнання важливої ролі громадськості в регулюванні телерадіомовлення в Україні. Водночас, на думку медіаспільноти, не можуть стати представниками Нацради люди, які: працювали/працюють у Нацраді або були її членами; працювали/працюють в Держкомтелерадіо; є членами партій, фракцій, працювали/працюють в апараті партії або помічниками народних депутатів (помічників на громадських засадах); працювали або були керівниками чи власниками телерадіоорганізацій з 1 січня 2010 року по дату висунення включно.

 

«Ми бачимо, що в списку є кандидатури, які не відповідають нашим критеріям», - сказала голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова, не уточнюючи імен таких кандидатур.

 

Декількох кандидатів, щодо яких є сумніви, назвала Тетяна Котюжинська, секретар Національної спілки журналістів України, кандидат на посаду члена Нацради, підтриманий учасниками меморандуму.

 

Тетяна Попова і Тетяна Котюжинська

 

«Якщо ми будемо йти по посадах, то тут є керівник департаменту розвитку мереж мовлення телекомпанії «Студія 1+1». Чи можемо ми говорити, що весь ринок, що, наприклад, «Інтер», буде довіряти рішенням людини, яка зараз працює в телекомпанії «Студія 1+1»? У нас немає питань щодо його професійності, доброчесності, але є питання щодо його незалежності», - сказала пані Котюжинська.

 

«Якщо ми, наприклад, говоримо про суб'єкт подання. Депутатська фракція Партії регіонів - Мірошник Родіон Валерійович. Ми знаємо, що він донедавна був керівником Луганської ОДТРК. Чи є в нас питання щодо професійності? Є! Цю людину було звільнено, з ним було розірвано контракт саме через редакційну політику. І якщо ми з вами проаналізуємо редакційну політику, яку останнім часом здійснювала Луганська ОДТРК, то про рекомендацію взагалі не йдеться. Чи можемо ми говорити про професійність, доброчесність і незалежність цієї людини?», - продовжила пані Котюжинська.

 

«Клітна Наталія Іванівна - віце-президент Асоціації правовласників і постачальників контенту, постійний учасник робочої групи з розробки нової редакції закону про телебачення і радіомовлення. Але керівник цієї асоціації - народний депутат Олена Бондаренко. Чи є в нас питання щодо незалежності цієї кандидатури? Є!», - додала пані Котюжинська.

 

 

«Мартинюк Ростислав Михайлович - його висуває депутатська фракція ВО «Свобода», відповідно в нас уже є питання. За законом фракція може бути суб'єктом подання, але в нас одразу питання, чи буде ця людина професійною, доброчесною й незалежною. Чи можемо ми йому довіряти? Якщо ми з вами подивимося інформацію відносно ТОВ «Євразія-медіа», яке він очолює, ми побачимо багато негативної інформації стосовно цього підприємства», - пояснила пані Котюжинська.

 

На запитання журналістів, чи є в учасників меморандуму запитання щодо кандидатур, які лобіює народний депутат Микола Княжицький, пані Котюжинська відповіла, що безумовно, є, хоча від ВО «Батьківщина» й немає подання кандидатів. «Але той же Юрій Крайняк, генеральний директор ТОВ «Юрімекс», є юридичним консультантом пана Княжицького. Чи можемо ми бути впевненими, що ця людина буде абсолютно незалежною? Він гарний юрист, спеціаліст. Але щодо незалежності в нас є питання», - зауважила пані Котюжинська.

 

Як уже писала «Детектор медіа», кандидатів, підтриманих учасниками меморандуму, шестеро: Ольга Герасим'юк, Костянтин Грицак, Катерина Котенко, Тетяна Котюжинська, Катерина М'ясникова і Тарас Шевченко. Загалом же до Комітету з питань свободи слова та інформації надійшли документи від 18 претендентів на посаду члена Нацради.

 

Нагадаємо, що 7 травня було припинено повноваження чотирьох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України: Євгена Баранова, Ірини Опілат, Миколи Фартушного і Вікторії Георгієвської.

 

8 травня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації оголосив відбір кандидатур на заміщення чотирьох вакантних посад членів Національної ради. Суб'єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції у Верховній Раді та всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації. Конкурс тривав до 18 травня, загалом було висунуто 18 кандидатів. Комітет розгляне кандидатури на членство в Нацраді 21 травня.

 

Медійні організації вимагають формування Нацради виключно з представників громадськості і підтримують шістьох кандидатів.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Оксани Крячко, НАМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5188
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду