detector.media
20.05.2014 14:10
Не всі кандидати в Нацраду відповідають критеріям громадськості – учасники меморандуму медіаспільноти
Не всі кандидати в Нацраду відповідають критеріям громадськості – учасники меморандуму медіаспільноти

Не всі 18 кандидатур, які претендують на посади членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, відповідають критеріям, визначеним у Меморандумі щодо обрання членів Нацради, який підписали 13 медійних організацій. Про це учасники меморандуму повідомили на прес-конференції 20 травня.

 

Нагадаємо, що такими критеріями для майбутніх членів у Нацраду є: професійність, доброчесність, визнання важливої ролі громадськості в регулюванні телерадіомовлення в Україні. Водночас, на думку медіаспільноти, не можуть стати представниками Нацради люди, які: працювали/працюють у Нацраді або були її членами; працювали/працюють в Держкомтелерадіо; є членами партій, фракцій, працювали/працюють в апараті партії або помічниками народних депутатів (помічників на громадських засадах); працювали або були керівниками чи власниками телерадіоорганізацій з 1 січня 2010 року по дату висунення включно.

 

«Ми бачимо, що в списку є кандидатури, які не відповідають нашим критеріям», - сказала голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова, не уточнюючи імен таких кандидатур.

 

Декількох кандидатів, щодо яких є сумніви, назвала Тетяна Котюжинська, секретар Національної спілки журналістів України, кандидат на посаду члена Нацради, підтриманий учасниками меморандуму.

 

Тетяна Попова і Тетяна Котюжинська

 

«Якщо ми будемо йти по посадах, то тут є керівник департаменту розвитку мереж мовлення телекомпанії «Студія 1+1». Чи можемо ми говорити, що весь ринок, що, наприклад, «Інтер», буде довіряти рішенням людини, яка зараз працює в телекомпанії «Студія 1+1»? У нас немає питань щодо його професійності, доброчесності, але є питання щодо його незалежності», - сказала пані Котюжинська.

 

«Якщо ми, наприклад, говоримо про суб'єкт подання. Депутатська фракція Партії регіонів - Мірошник Родіон Валерійович. Ми знаємо, що він донедавна був керівником Луганської ОДТРК. Чи є в нас питання щодо професійності? Є! Цю людину було звільнено, з ним було розірвано контракт саме через редакційну політику. І якщо ми з вами проаналізуємо редакційну політику, яку останнім часом здійснювала Луганська ОДТРК, то про рекомендацію взагалі не йдеться. Чи можемо ми говорити про професійність, доброчесність і незалежність цієї людини?», - продовжила пані Котюжинська.

 

«Клітна Наталія Іванівна - віце-президент Асоціації правовласників і постачальників контенту, постійний учасник робочої групи з розробки нової редакції закону про телебачення і радіомовлення. Але керівник цієї асоціації - народний депутат Олена Бондаренко. Чи є в нас питання щодо незалежності цієї кандидатури? Є!», - додала пані Котюжинська.

 

 

«Мартинюк Ростислав Михайлович - його висуває депутатська фракція ВО «Свобода», відповідно в нас уже є питання. За законом фракція може бути суб'єктом подання, але в нас одразу питання, чи буде ця людина професійною, доброчесною й незалежною. Чи можемо ми йому довіряти? Якщо ми з вами подивимося інформацію відносно ТОВ «Євразія-медіа», яке він очолює, ми побачимо багато негативної інформації стосовно цього підприємства», - пояснила пані Котюжинська.

 

На запитання журналістів, чи є в учасників меморандуму запитання щодо кандидатур, які лобіює народний депутат Микола Княжицький, пані Котюжинська відповіла, що безумовно, є, хоча від ВО «Батьківщина» й немає подання кандидатів. «Але той же Юрій Крайняк, генеральний директор ТОВ «Юрімекс», є юридичним консультантом пана Княжицького. Чи можемо ми бути впевненими, що ця людина буде абсолютно незалежною? Він гарний юрист, спеціаліст. Але щодо незалежності в нас є питання», - зауважила пані Котюжинська.

 

Як уже писала «Детектор медіа», кандидатів, підтриманих учасниками меморандуму, шестеро: Ольга Герасим'юк, Костянтин Грицак, Катерина Котенко, Тетяна Котюжинська, Катерина М'ясникова і Тарас Шевченко. Загалом же до Комітету з питань свободи слова та інформації надійшли документи від 18 претендентів на посаду члена Нацради.

 

Нагадаємо, що 7 травня було припинено повноваження чотирьох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України: Євгена Баранова, Ірини Опілат, Миколи Фартушного і Вікторії Георгієвської.

 

8 травня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації оголосив відбір кандидатур на заміщення чотирьох вакантних посад членів Національної ради. Суб'єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції у Верховній Раді та всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації. Конкурс тривав до 18 травня, загалом було висунуто 18 кандидатів. Комітет розгляне кандидатури на членство в Нацраді 21 травня.

 

Медійні організації вимагають формування Нацради виключно з представників громадськості і підтримують шістьох кандидатів.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Оксани Крячко, НАМ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY