На Сході України зростає небезпека для журналістів та блогерів - звіт ООН

На Сході України зростає небезпека для журналістів та блогерів - звіт ООН

16 Травня 2014
4761

На Сході України зростає небезпека для журналістів та блогерів - звіт ООН

4761
На Сході України зростає небезпека для журналістів та блогерів - звіт ООН
На Сході України зростає небезпека для журналістів та блогерів - звіт ООН

Працівники ЗМІ на Сході України стикаються з залякуванням, викраденням та незаконним затриманням членами озброєних угруповань, у регіоні триває боротьба за контроль над ЗМІ. Про це йдеться у новому звіті ООН про ситуацію з дотриманням прав людини в Україні за період з 2 квітня по 6 травня, опублікованому на сайті Верховного комісара ООН з прав людини.

 

У звіті ООН велику увагу приділено журналістам та блогерам, які, відповідно до документу, сильно постраждали, виконуючи свої професійні обов'язки на Сході України.

 

«Звіт звертає особливу увагу на погіршення клімату для засобів масової інформації на Сході України. Журналісти, блогери та інші працівники засобів масової інформації, що постійно працюють у регіоні або відвідують його, стикаються зі зростаючими загрозами та актами залякування - такими як викрадення та незаконне затримання озброєними групами», - йдеться у звіті.

 

Спостерігачі управління ООН з прав людини повідомляють, що станом на 6 травня їм було відомо «про щонайменше 23 журналістів, репортерів, фотографів (громадян як зарубіжних країн, так і України), яких було викрадено та незаконно затримано, насамперед у Слов'янську».

 

Посилаючись на численні приклади захоплення телевеж, каналів та відключення українських мовників, спостерігачі ООН зробили висновок, що в Україні їде боротьба за контроль над масмедіа. «Всередині України, особливо на Сході, триває боротьба за контроль над ЗМІ, хто і де може транслювати», - написано у звіті.

 

Нагадаємо, згідно з дослідженням «Інститут масової інформації», у квітні в Україні значно зросла кількість викрадень журналістів. Експертами зафіксовано щонайменше 20 випадків викрадення та незаконного затримання журналістів, більшість з яких - у м.Слов'янську, декілька - у м.Горлівці (обидва - Донецька обл.).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4761
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду