Кримських членів НСЖУ запрошують «перевестися» до Києва

Кримських членів НСЖУ запрошують «перевестися» до Києва

25 Квітня 2014
5033

Кримських членів НСЖУ запрошують «перевестися» до Києва

5033
Кримських членів НСЖУ запрошують «перевестися» до Києва
Кримських членів НСЖУ запрошують «перевестися» до Києва

Голову Кримської регіональної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Людмилу Хорошилову, яка публічно виступила з осудом українських ЗМІ та звинуватила українських колег у заангажованості при висвітленні подій з часів Євромайдану, виключено зі складу секретаріату НСЖУ. Таке рішення було прийнято на пленумі правління Спілки 24 квітня, йдеться у повідомленні прес-служба НСЖУ.

 

Питання про ліквідацію Кримської регіональної організації Спілки пленум не порушував. Натомість кримських журналістів, які хочуть залишатися членами НСЖУ, запрошують «перевестися» до первинної організації, що діє у центральному офісі Спілки у Києві.

 

«Для нас важлива не стільки позиція однієї людини, як доля 450 колег, які перебувають на обліку в кримській організації. З іншого боку, сьогодні немає жодного рішення керівних органів республіканської Спілки про вихід зі структур НСЖУ, не збирався ні секретаріат, ні правління, - зазначив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. - Тому ми готові допомагати журналістам у Криму, і з будь-яких питань вони можуть звертатися до центрального офісу».

 

Про те, що  очільниця Кримської організації НСЖУ Людмила Хорошилова звернулася до Спілки журналістів Росії (СЖР) з ініціативою прийняти журналістів до російської медіаорганіазції, поінформувало керівництво СЖР. Сама пані Хорошилова про свої ініціативи НСЖУ не повідомила.

 

Під час зустрічі секретаря СЖР, віце-президента Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Надії Ажгіхіної з першим секретарем НСЖУ Сергієм Томіленком було прийнято рішення про координацію дій стосовно кримських журналістів та надання їм спільної допомоги. 

 

«У статуті СЖР прописана процедура прийому в члени, його здійснює територіальна організація, рішення про створення такої організації приймає секретаріат, процедура одна для всіх. Звісно, ситуація для нас нова. Але ми будемо виходити з інтересів журналістів перш за все, це наше головне завдання. Якщо СЖР зможе підтримати колег у Криму, ми будемо раді. Але будемо діяти чітко за нашим статутом і всі питання, що виникають, будемо розглядати спільно з НСЖУ. Ні про який «автоматичний» перехід членів НСЖУ до СЖР не може бути й мови в принципі. Наше завдання - не допустити не тільки конфлікту, а й натяку на конфлікт», - заявила Надія Ажгіхіна.

 

Не згодні з  ініціативою керівника Кримської організації НСЖУ і деякі журналісти, які там працюють. «Редакція інтернет-видання  blackseanews.net у зв'язку з переїздом до міста Києва із незаконно окупованого та анексованого Криму (м. Ялта) та категоричною незгодою із зрадницькою позицією керівництва Кримської республіканської організації Спілки звертається до керівних органів НСЖУ із такими проханнями: просимо поставити на облік при правлінні або секретаріаті НСЖУ членів Спілки із складу нашої редакції - Клименко А. В., Гунчакова Т.О., Розенштейн М. С., Хорошко А. М....», - ідеться в листі до першого секретаря НСЖУ.

 

Також у зверненні є прохання поставити на облік журналістів інших видань, які звернулися з подібним проханням.

 

Водночас на сайті Краснодарського крайового відділення Союзу журналістів Росії з'явився допис Людмили Хорошилової під красномовною назвою «Украинские СМИ потеряли лицо». Вона критикує систему ЗМІ в Україні, стверджує про відсутність свободи слова. «В состоянии хронических выборов (мы даже шутили, что это стало национальной украинской забавой осенью и весной) журналисты стали сначала инструментом обслуживания PR-технологий, а потом и активными подносчиками гранат - когда вступили в информационную войну», - пише вона. 

 

Людмила Хорошилова звинувачує ЗМІ у нагнітанні інформації навколо подій у Криму, мовляв і відкидає факти взяття в полон журналістів і насильства по відношенню до них.

 

«Позиция журналистов как участников информационной войны на Украине бросила тень на всю нашу профессию. Не знаю, каким путем на Украине будут возвращать лицо журналистике - уважаемое лицо, лицо, которому доверяют. Но надеюсь, что есть здравые силы, профессионалы, нравственно ответственные люди, и они смогут вернуть ей авторитет, уважение, и социальный статус», - написала Людмила Хорошилова.

 

Така її позиція обурила колег із НСЖУ. Головний юрисконсульт та секретар НСЖУ Тетяна Котюжинська наголосила на необхідності Ревізійної комісії перевірити діяльність Кримської організації.

 

«Пані Хорошилова підписується головою Спілки журналістів Республіки Крим. Виникає питання: або вона очолює якесь нове утворення, або нехай визначається, що вона очолює наш осередок», - прокоментувала вона.

 

«Звинувачувати наших колег, українську журналістику в тому, що вона опустилася далі нікуди, - це святотатство. Ми всі бачили, як журналісти працювали на висвітленні подій Майдану. Скільки крові потрібно було пролити, щоб назвати їх професіоналами? Я не можу сприйняти таких оцінок щодо наших колег. І гадаю, що ми маємо не тільки юридичне право, а й моральне для того, аби вивести Людмилу Хорошилову зі складу секретаріату», - сказав голова Київської регіональної організації НСЖУ Михайло Сорока.

 

Його думку підтримали й інші члени правління. Щоправда, наголосили на необхідності з'ясувати, чи зможуть представники української Спілки вільно працювати на території Криму.

 

«Очевидно, що на грудневому пленумі ми будемо порушувати питання щодо існування Кримської організації НСЖУ, - зазначив голова Ревізійної комісії Йосип Бурчо. - До цього часу ми мусимо вивчити це питання та узгодити з представниками Спілки».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Національна спілка журналістів України та Спілка журналістів Росії домовилися об'єднати зусилля в допомозі журналістам, які проживають чи працюють у Криму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду