НСЖУ вимагає від політиків і влади почати роздержавлення преси

НСЖУ вимагає від політиків і влади почати роздержавлення преси

25 Квітня 2014
4869

НСЖУ вимагає від політиків і влади почати роздержавлення преси

4869
НСЖУ вимагає від політиків і влади почати роздержавлення преси
НСЖУ вимагає від політиків і влади почати роздержавлення преси

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вимагає від усіх політичних сил, громадських і державних владних інституцій в найкоротший термін повернутися до питання реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ після того, як 17 квітня Верховна Рада відхилила законопроект про реформування державних і комунальних ЗМІ. Про це ідеться у заяві, прийнятій на пленумі правління Спілки 24 квітня, яку отримала «Детектор медіа».

 

У заяві Спілки журналістів наголошується, що «чим швидше ми почнемо реформування цього сектору вітчизняних медіа, тим швидше сформується в країні справжнє громадянське суспільство».

 

«Впродовж 22 років незалежності державна та комунальна преса є заручницею влади, контролюється нею, служить не інтересам громад, а інтересам влади та владних персоналій. Це унеможливлює її перетворення в демократичний інструмент громадського контролю, яким преса є в усьому світі... Внаслідок цього обласні та районні комунальні газети втрачають довіру читачів. Аргументи народних депутатів, що прозвучали під час розгляду питання у Верховній Раді 17 квітня, свідчать про повне нерозуміння ролі, місії та місця медіа в демократичному суспільстві...», - йдеться в заяві НСЖУ.

 

Під час пленуму правління секретар НСЖУ, редактор районної газети «Трудова слава» (Херсонська область) Валерій Горобець наголосив на необхідності спільно з Держкомтелерадіо та іншими медіаорганізаціями розробити новий законопроект про реформування і наполягати на його ухваленні.

 

«Районні і обласні газети вже зараз фактично працюють у реаліях реформування, оскільки Держказначейство не перераховує бюджетні кошти комунальним ЗМІ», - зазначив секретар НСЖУ, головний редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко.

 

Під час пленуму НСЖУ було прийнято рішення про утворення експертної групи щодо напрацювання нового законопроекту про реформування ЗМІ. До її складу увійшли секретарі НСЖУ Валерій Горобець, Костянтин Григоренко, Олександр Бухтатий, президент Асоціації медіаюристів України Тетяна Котюжинська та  голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 17 квітня Верховна Рада не змогла ухвалити закон про роздержавлення ЗМІ. За відповідний законопроект № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» проголосували лише 204 народні депутати.

 

За відправлення законопроекту на повторне друге читання проголосували ще менше народних депутатів - 197 голосів. Внаслідок двох голосувань законопроект було відхилено і знято з розгляду. Категорично проти роздержавлення преси висловились народні депутати партії «Свобода».

 

Водночас група нардепів обіцяє зареєструвати новий законопроект про роздержавлення преси.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду