Ірма Крат розповіла, що в СБУ її утримують в нормальних умовах  – Саймон Шустер

Ірма Крат розповіла, що в СБУ її утримують в нормальних умовах – Саймон Шустер

21 Квітня 2014
12123

Ірма Крат розповіла, що в СБУ її утримують в нормальних умовах – Саймон Шустер

12123
Ірма Крат розповіла, що в СБУ її утримують в нормальних умовах  – Саймон Шустер
Ірма Крат розповіла, що в СБУ її утримують в нормальних умовах  – Саймон Шустер

Засновниця сайту «Прихована правда», активістка Жіночої сотні Майдану  Ірма Крат перебуває в СБУ у Слов`янську, де вивчається її можлива причетність до тортур і вбивства бійців «Беркута». Про це в коментарі «Детектор медіа» розповів журналіст Time Саймон Шустер.

 

За його словами, близько полудня представники сепаратистських сил в Слов`янську викликали групу журналістів до будівлі СБУ, яку вони контролюють і повідомили, що Ірма Крат даватиме там прес-конференцію. «Завели туди близько 20 журналістів, в тому числі, й чимало іноземних, і вивели Ірму. Вона була з пов`язкою на обличчі. Потім пов`язку зняли, й вона відповідала на запитання та розповідала про свою ситуацію» - сказав кореспондент.

 

За її словами, Крат приїхала до Краматорська - міста, де вона раніше мешкала й де почувається дуже комфортно  - щоби подивитися на все й підготувати репортаж про те, що відбувається в містах, контрольованих силами, незгодними з Майданом.

 

У суботу Крат перебувала у Краматорську. Потім вона дізналася про перестрілку на блокпості поблизу Слов`янська й рушила туди щоб підготувати матеріал чи зняти стрім-репортаж. Коли вона прибула на місце інциденту, Крат попросили показати посвідчення журналіста. Коли журналістка зробила це, під`їхали ще люди, які, за словами Крат, були «на нервах». Вони попросили Крат поїхати з ними до СБУ. Там її допитували у зв`язку з інформацією, яку сепаратисти знайшли в інтернеті - щодо того, що буцімто вона особисто причетна до катувань бійців «Беркута» під час революції цієї зими. Один із сепаратистів у камуфляжі й балаклаві, який не представився, пояснив, що журналісти можуть знайти дані про ці тортури в інтернеті.

 

Розповідаючи про людей, які її затримали, Крат уникала слова «сепаратисти», відзначив Саймон Шустер.

 

«Щодо умов перебування в СБУ, Ірма розповіла, що до неї ставляться нормально, не знущаються, забезпечують нормальним харчуванням. І вона навіть тішиться з того факту, що зможе підготувати репортаж про те, як вона була заложницею», - розповів журналіст.

 

За його словами, представники російських каналів «довго й доволі нудно  мучили її запитаннями» про те, як вона могла підтримувати на Майдані «цю хунту й революціонерів». Вона відповідала, що чимало людей розчаровані тією владою, що прийшла після революції. І також їй поставили запитання, чи брала би вона участь у Майдані, якби знала, яка політична сила переможе після революції.  Вона замислилася й сказала: «Можливо, й не брала би участі. Але не готова відповісти на це запитання».

 

«Її друзі у Києві повідомляли про готовність обміняти Крат на одного з них, і я спитав, чи погодилася би вона на це. Ірма сказала «Ні, я сама себе звідси витягну». Надії, що нова влада України в Києві зможе її визволити, за її словами, в неї немає. Але вона й не просить про допомогу, покладаючись на власні сили й знання як досвідченої правозахисниці», - сказав Саймон Шустер.

 

Також він зауважив, що Крат доволі різко висловилася на адресу в.о. обов`язки президента України Олександра Турчинова. «Вона сказала, що якщо київська влада й сам Турчинов хочуть їй якось допомогти й вирішити цю ситуацію на Сході України, то варто якомога швидше сідати за стіл переговорів. Також Крат доволі різко висловилася на адресу Турчинова, заявивши, що не підтримує його як президента й вважає, що його треба змінити».

 

Саймон Шустер

 

Він додав: «Також в інтерв`ю російським каналам, які настирно розпитували її про політичні погляди, ігноруючи той факт що вона є заложницею, вона говорила, що в цілому підтримує Юлію Тимошенко».

 

Як писала «Детектор медіа», 20 квітня «Українська правда» з посиланням на очевидців подій повідомила, що Ірму Крат у Слов'янську захопили сепаратисти, які звинувачують її в «тортурах антімайдановців і розстрілі "Беркута"». Журналістів привели до Ірми Крат, у якої була пакет на голові, і вказавши на неї, заявили, що вона була лідером Жіночої сотні Майдану, а до Слов'янська приїхала, «щоби завдавати шкоди».

 

Як уточнили ТК активістки Майдану, Ірма Крат не входила ні до Жіночої сотні імені Ольги Кобилянської (Facebook- спільнота Жіноча сотня), ні до Жіночої сотні Самооборони номер 39. У неї було власне об`єднання однодумців. 

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Дондюка та з http://roadsandkingdoms.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду