detector.media
21.04.2014 15:19
Ірма Крат розповіла, що в СБУ її утримують в нормальних умовах – Саймон Шустер
Ірма Крат розповіла, що в СБУ її утримують в нормальних умовах  – Саймон Шустер

Засновниця сайту «Прихована правда», активістка Жіночої сотні Майдану  Ірма Крат перебуває в СБУ у Слов`янську, де вивчається її можлива причетність до тортур і вбивства бійців «Беркута». Про це в коментарі «Детектор медіа» розповів журналіст Time Саймон Шустер.

 

За його словами, близько полудня представники сепаратистських сил в Слов`янську викликали групу журналістів до будівлі СБУ, яку вони контролюють і повідомили, що Ірма Крат даватиме там прес-конференцію. «Завели туди близько 20 журналістів, в тому числі, й чимало іноземних, і вивели Ірму. Вона була з пов`язкою на обличчі. Потім пов`язку зняли, й вона відповідала на запитання та розповідала про свою ситуацію» - сказав кореспондент.

 

За її словами, Крат приїхала до Краматорська - міста, де вона раніше мешкала й де почувається дуже комфортно  - щоби подивитися на все й підготувати репортаж про те, що відбувається в містах, контрольованих силами, незгодними з Майданом.

 

У суботу Крат перебувала у Краматорську. Потім вона дізналася про перестрілку на блокпості поблизу Слов`янська й рушила туди щоб підготувати матеріал чи зняти стрім-репортаж. Коли вона прибула на місце інциденту, Крат попросили показати посвідчення журналіста. Коли журналістка зробила це, під`їхали ще люди, які, за словами Крат, були «на нервах». Вони попросили Крат поїхати з ними до СБУ. Там її допитували у зв`язку з інформацією, яку сепаратисти знайшли в інтернеті - щодо того, що буцімто вона особисто причетна до катувань бійців «Беркута» під час революції цієї зими. Один із сепаратистів у камуфляжі й балаклаві, який не представився, пояснив, що журналісти можуть знайти дані про ці тортури в інтернеті.

 

Розповідаючи про людей, які її затримали, Крат уникала слова «сепаратисти», відзначив Саймон Шустер.

 

«Щодо умов перебування в СБУ, Ірма розповіла, що до неї ставляться нормально, не знущаються, забезпечують нормальним харчуванням. І вона навіть тішиться з того факту, що зможе підготувати репортаж про те, як вона була заложницею», - розповів журналіст.

 

За його словами, представники російських каналів «довго й доволі нудно  мучили її запитаннями» про те, як вона могла підтримувати на Майдані «цю хунту й революціонерів». Вона відповідала, що чимало людей розчаровані тією владою, що прийшла після революції. І також їй поставили запитання, чи брала би вона участь у Майдані, якби знала, яка політична сила переможе після революції.  Вона замислилася й сказала: «Можливо, й не брала би участі. Але не готова відповісти на це запитання».

 

«Її друзі у Києві повідомляли про готовність обміняти Крат на одного з них, і я спитав, чи погодилася би вона на це. Ірма сказала «Ні, я сама себе звідси витягну». Надії, що нова влада України в Києві зможе її визволити, за її словами, в неї немає. Але вона й не просить про допомогу, покладаючись на власні сили й знання як досвідченої правозахисниці», - сказав Саймон Шустер.

 

Також він зауважив, що Крат доволі різко висловилася на адресу в.о. обов`язки президента України Олександра Турчинова. «Вона сказала, що якщо київська влада й сам Турчинов хочуть їй якось допомогти й вирішити цю ситуацію на Сході України, то варто якомога швидше сідати за стіл переговорів. Також Крат доволі різко висловилася на адресу Турчинова, заявивши, що не підтримує його як президента й вважає, що його треба змінити».

 

Саймон Шустер

 

Він додав: «Також в інтерв`ю російським каналам, які настирно розпитували її про політичні погляди, ігноруючи той факт що вона є заложницею, вона говорила, що в цілому підтримує Юлію Тимошенко».

 

Як писала «Детектор медіа», 20 квітня «Українська правда» з посиланням на очевидців подій повідомила, що Ірму Крат у Слов'янську захопили сепаратисти, які звинувачують її в «тортурах антімайдановців і розстрілі "Беркута"». Журналістів привели до Ірми Крат, у якої була пакет на голові, і вказавши на неї, заявили, що вона була лідером Жіночої сотні Майдану, а до Слов'янська приїхала, «щоби завдавати шкоди».

 

Як уточнили ТК активістки Майдану, Ірма Крат не входила ні до Жіночої сотні імені Ольги Кобилянської (Facebook- спільнота Жіноча сотня), ні до Жіночої сотні Самооборони номер 39. У неї було власне об`єднання однодумців. 

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Дондюка та з http://roadsandkingdoms.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY