На Буковині головному редактору районної газети погрожували люди, які назвалися «активістами Майдану»

9 Квітня 2014
3477

На Буковині головному редактору районної газети погрожували люди, які назвалися «активістами Майдану»

3477
На Буковині головному редактору районної газети погрожували люди, які назвалися «активістами Майдану»

У місті Кіцмань Чернівецької області десяток людей, які назвалися «активістами Майдану», погрожували редактору районної газети «Вільне життя» Ользі Кулько та вимагали від неї заяви на звільнення. Про це йдеться у заяві Чернівецького обласного осередку Незалежної медіа-профспілки України, повідомляє ZIK.

 

Пані Кулько поскаржилася до медіа-профспілки на те, що представники ГО «Майдан» грубо втручаються в редакційну політику та в процес підготовки журналістських матеріалів. За її словами, 8 квітня 12 осіб, які назвалися активістами Майдану, викликали журналістку до кабінету голови райради, висловлювали претензії до тону висвітлення в очолюваній нею газеті районних подій, вимагали заяви на звільнення з роботи, погрожували викинути її з вікна і спалити її хату, провести її разом з автором неугодної публікації коридором ганьби.

 

«Висловлюємо категоричне обурення протизаконними діями, спрямованим проти нашої колеги. Вважаємо неприпустимими особисті погрози журналістам за їх професійну діяльність. Вимагаємо від громадськості адекватного і цивілізованого реагування на дії журналістів, які працюють в рамках чинного законодавства, навіть якщо комусь їх діяльність не до вподоби», - йдеться в заяві профспілки.

 

«Звісно, система державних засобів масової інформації потребує реформування, а дії деяких представників професії - правової оцінки. Але ініціювати ці процеси мають інститути громадянського суспільства, а не представники структур з невизначеним статусом, які здобуту демократію подекуди розуміють як вседозволеність», - заявляють у профспілці.

 

Медіа-профспілка закликає активістів спрямувати свій громадянський запал на боротьбу зі справжніми ворогами демократії, а не з журналістами, зокрема, представниками районних комунальних ЗМІ, які «з останніх сил намагаються бути вірними професії і використати всі можливості, аби не подавати інформацію однобоко і на догоду співзасновникам».

 

«Нагадуємо, що зараз будь-які подібні дії стосовно журналістів, у тому числі примусові кадрові зміни, чинне законодавство трактує як тиск на ЗМІ у передвиборчий період. А закиди щодо змісту публікацій розцінюємо як прямі спроби запровадження цензури. Вимагаємо від правоохоронних органів та структур самооборони відповідного реагування на факти перешкоджання журналістській діяльності будь-якими особами, незалежно від їхньої партійної приналежності», - заявляють у НМПУ.

 

Чернівецький обласний осередок НМПУ вимагає від районної влади зупинити тиск на редакцію і головного редактора, а найкраще - вийти з співзасновників комунального ЗМІ і надалі співпрацювати з цією чи будь-якими іншими газетами на комерційних умовах. «Тоді газета служитиме тому, кому й має - читачеві, а не владі чи вулиці, і впливати на неї зможе кожен - своєю гривнею, купивши чи не купивши газету в кіоску, передплативши чи не передплативши її через пошту», - йдеться в заяві.

 

Медіа-профспілка обіцяє жорстко реагувати на всі факти перешкоджання журналістській діяльності, надавати членам НМПУ правову підтримку та поширювати інформацію про противників свободи слова серед широких кіл громадськості.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3477
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду