Богдан Червак заперечив позицію Нацради про відсутність законних методів протидії інформаційній війни з боку Росії

Богдан Червак заперечив позицію Нацради про відсутність законних методів протидії інформаційній війни з боку Росії

7 Березня 2014
7225

Богдан Червак заперечив позицію Нацради про відсутність законних методів протидії інформаційній війни з боку Росії

7225
Богдан Червак заперечив позицію Нацради про відсутність законних методів протидії інформаційній війни з боку Росії
Богдан Червак заперечив позицію Нацради про відсутність законних методів протидії інформаційній війни з боку Росії

В Україні наявна нормативно-правова база, що дозволяє обмежити трансляцію телеканалів, які ведуть інформаційну війну проти України. Про це повідомив директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак, коментуючи «Детектор медіа» заяву членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Пан Червак закликає членів Нацради не тримати особистих образ на депутатів Верховної Ради України, які висловили їм недовіру, а робити все від них залежне, щоб зберегти Україну від російської військової та інформаційної окупації.

 

Наводимо коментар Богдана Червака повністю:

 

«Під час війни немає місця образам і амбіціям

 

Здивований і обурений позицією членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Л. Мудрак та І. Опілат, висловленою у листі до Ради національної безпеки і оборони України.

 

У такий важкий для Української держави час безвідповідально заявляти, що Нацрада нічого не може зробити для гарантування інформаційної безпеки України. «Аргумент», що у приміщенні Нацради перебувають активісти Майдану не може бути виправданням для бездіяльності.

 

Не відповідає дійсності і те, що в Україні відсутня нормативно-правова база, яка дозволяє діяти рішучо і послідовно у відношенні до тих каналів, які ведуть неприховану інформаційну агресію проти нашої держави.

 

Зокрема, Стаття 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» прямим текстом говорить, що «не допускається використання  телерадіоорганізацій для: закликів до насильницької зміни конституційного ладу України; закликів до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди...».

 

На щастя, окремі провайдери, не чекаючи якихось рішень, а керуючись виключно інтересами держави, її інформаційної безпеки, вже зробили те, що були зобов'язані зробити: викинули із кабельних мереж російські канали - агресори. При цьому наголошую, що йдеться не про вилучення усіх російських каналів, а лише тих, які вдалися до неприхованої інформаційної агресії.

 

Нагадую також, що відповідно до статті 1 Закону України «Про національну раду з питань телебачення і радіомовлення», саме Нацрада «є конституційним, постійно діючим колегіальним органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення, а також здійснення регуляторних повноважень, передбачених цими законами».

 

Нехай шановні Л.Мудрак та І. Опілат не тримають особистих образ на депутатів Верховної Ради України, які висловили їм недовіру, а роблять все від них залежне, щоб зберегти Україну від російської військової та інформаційної окупації.

 

Богдан Червак, директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України»

 

Нагадаємо, 6 березня Рада національної безпеки й оборони закликала Нацраду зібратися на засідання і розглянути ситуацію, що склалася в інформаційному просторі та загрожує національній безпеці, зокрема ситуацію з російськими телеканалами, які ведуть інформаційну війну проти України.

 

У відповідь члени Нацради Лариса Мудрак та Ірина Опілат заявили, що не існує законодавчих механізмів для заборони російських каналів. Вони висловили готовність зібратися в будь-який момент, хоча приміщення Нацради, за їх словами, зайнято протестувальниками. Водночас члени Нацради вважають, що рішення органу, якому парламент висловив недовіру, не будуть підтримані медійною спільнотою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду