Тернополіьські журналісти вимагають закону про люстрацію і обіцяють контролювати чиновників

28 Лютого 2014
3574

Тернополіьські журналісти вимагають закону про люстрацію і обіцяють контролювати чиновників

3574
Тернополіьські журналісти вимагають закону про люстрацію і обіцяють контролювати чиновників

Журналісти Тернопільщини закликають народних депутатів ухвалити закон про люстрацію. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на заяву співробітників тернопільских ЗМІ, оприлюднену на сайті «Про все».

 

Журналісти вважають, що керівники (начальник та заступники) державних структур, які втратили довіру людей, не мають морального права залишатися на посадах і повинні добровільно скласти повноваження. Зокрема, йдеться про органи виконавчої влади, правоохоронні та контролюючі структури Тернополя та області.

 

Тернопільські журналісти переконані, що люстрацію мають проводити авторитетні особистості з незаплямованою репутацією, але в жодному разі не представники політичних сил і не самі чиновники чи правоохоронці.

 

«Члени люстраційного комітету також повинні взяти на себе зобов'язання не претендувати на посади в органах державної служби у найближчі роки, аби їхня діяльність не виглядала як намагання усунути того чи іншого посадовця для звільнення посади для себе чи знайомих», - йдеться у заяві.

 

«Водночас закликаємо народних депутатів України оперативно прийняти Закон про люстрацію, щоб цей процес на місцях мав юридичне підґрунтя. Вимагаємо оприлюднення досягнень перед суспільством тих осіб, яких призначатимуть на керівні посади. А також від них - оприлюднення власних статків, інформації про рухоме і нерухоме майно членів родини, а також майно, яке «дали в користування друзі» тощо», - заявили журналісти.

 

Також журналісти переконані, що громадськість повинна пильно стежити за керівниками органів місцевого самоврядування (районна, міська та обласна рада), їхніх управлінь та комунальних підприємств. Місію ЗМІ вони бачать у контролі і посередництві у процесі люстрації.

 

«Журналісти Тернополя підтримують проведення люстрації і готові стати посередницькою ланкою в цьому процесі. Ми, хто підписалися, об'єктивно інформуватимемо громаду про факти беззаконь як в органах державної влади, так і в органах місцевого самоврядування. Закликаємо тернополян, яким є що сказати, звертатися до журналістів та розповідати про незаконні дії будь-якого чиновника. Ми гарантуємо, що перевірену інформацію оприлюднять місцеві ЗМІ, також її опублікують у соцмережах», - заявиили журналісти.

 

Наразі заяву підписав 41 журналіст.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», журналісти і громадські активісти Тетяна Чорновол і Єгор Соболєв отримали посади в новому уряді. Екс-керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв став головю Люстраційного комітету.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду