Журналісти не поділили між собою документи з «Межигір’я»

Журналісти не поділили між собою документи з «Межигір’я»

25 Лютого 2014
6123

Журналісти не поділили між собою документи з «Межигір’я»

6123
Журналісти не поділили між собою документи з «Межигір’я»
Журналісти не поділили між собою документи з «Межигір’я»

Низка журналістів-розслідувачів не допускають своїх колег з інших ЗМІ до документів, виловлених у Київському водосховищі в резиденції «Межигір'я». Зокрема, вчора, 24 лютого, увечері, журналісти й волонтери, які розбирають документи, не допустили до них і виштовхали журналіста програми «Гроші» каналу «1+1» Ігоря Колтунова. Про це «Детектор медіа» розповів головний редактор «Грошей» Максим Сухенко.

 

«Ще в перший день наші журналісти побачили серед виловлених папок фінансову документацію, зокрема, про хабарі даішникам. Я одразу дав завдання журналістам шукати ці документи і працювати з ними. Учора ми їх знайшли. Але наші колеги, які розбирають і сушать зараз ці папки, зокрема Наталя Седлецька, Анна Бабінець, не дозволили нашому журналісту приєднатися до них і брутально виштовхали з приміщення, де розбирають ці документи», - розповів головний редактор «Грошей».

 

«Вони заявили, що вони першими знайшли ці документи і мають право на ексклюзив, а всі інші отримають до них доступ, коли їх викладуть в інтернеті», - переповів пан Сухенко слова колег з інших редакцій. «Але ми знаємо, що в перший день цих колег там не було. Там були Оксана Коваленко з "Української правди", Дмитро Гнап», - додав пан Сухенко.

 

«Я вчора майже годину розмовляв із цими людьми. Моя позиція така: у нашої програми є конкуренти - "Агенти впливу" з каналу НТН і "Знак оклику" з ТВі. Нехай ми з ними втрьох долучимося до роботи із цими документами», - запропонував головред «Грошей».

 

На думку Максима Сухенка, відбувається приватизація доказів і наразі ніхто не гарантує збереження виловлених у водосховищі документів, які мають стати насправді підставою для порушення кримінальної справи, а не для «бійки журналістів». «Я боюся, щоб зараз не почалося інформаційного рейдерства. Зараз не час журналістам між собою починати сварки», - наголосив пан Сухенко.

 

«Детектор медіа» розпитала про те, що відбувається з документами в «Межигір'ї», одного з медійників, які там нині працюють, - Олега Хоменка, старшого радника з питань медіа в «Інтерньюз-Нетворк», координатора проекту підтримки журналістських розслідувань SCOOP в Україні.

 

Пан Хоменок розповів, що загалом з Київського водосховища було виловлено 157 папок з фінансовою документацією компаній, що пов'язані з «Межигір'ям» - «Танталіт», «Деліт», низки благодійних фондів. Із середини дня суботи, 22 лютого, група волонтерів і журналістів займається порятунком намоклих паперів.

 

«Папір, що потрапив у воду, має строк життя 72 години. І ми маємо встигнути розібрати кожен зі 100-200 папірців у папці та перекласти його чистим папером для просушування, інакше вони злипнуться і з ними вже неможливо буде працювати. Тобто перше завдання волонтерів - розібрати і просушити, - розповідає пан Хоменок. - По-друге, журналісти й волонтери фотографують кожен із документів, і по-третє, сьогодні вночі почалася публікація цих фотографій на сайті yanukovychleaks.org, спеціально створеному за підтримки міжнародного проекту журналістських розслідувань OCCRP».

 

Зі слів пана Хоменка, кінцева мета журналістів і волонтерів - зберегти всі 157 томів, опублікувати їхні фотокопії у відкритому доступі для всіх журналістів і громадян, після просушування - зробити сканкопії для автоматизованої бази даних, а самі документи передати правоохоронним органам. «Ми хочемо створити щось на кшталт Offshoreleaks, і сподіваємося, що за підтримки OCCRP, SCOOP, "Інтерньюз-Нетворк" це стане можливим», - каже він.

 

На запитання «Детектор медіа», чому документи одразу не було передано правоохоронцям, пан Хоменок відповів, що в людей, які їх першими побачили, виникли резонні застереження, що передача правоохоронним органам мокрих папок могла призвести до їх втрати, як це вже не раз траплялося з важливими доказами. «Документи потребували негайно обробки й просушки, а в хаосі, який панував у МВС та СБУ, цим би ніхто не займався»,- вважає координатор SCOOP в Україні. При цьому самі правоохоронці, за даними пана Хоменка, протягом цих днів не навідувалися до «Межигір'я» за врятованими доказами.

 

Коментуючи недопуск декого з колег до «межигірських архівів», пан Хоменок аргументував це тим, що документи потребують термінової оперативної обробки і сортування, чим опікується велика кількість волонтерів, зокрема й тих, які професійно займаються реставрацією. «Журналісти там присутні, але вони не втручаються в роботу цих людей, - стверджує пан Хоменок. - Я особисто нікому не відмовляв у доступі до ЗМІ. Репортери можуть знімати те, що відбувається, але ми просимо їх не чіпати документи руками і не заважати їх обробці. Зрештою, вся ця інформація буде публічною. Вже перші 14-15 гігабайт викладено на yanukovychleaks.org».

 

Тим часом з публікацій журналістів-розслідувачів стає зрозуміло, що багато з них змогли особисто ознайомитися з врятованими архівами й навіть «отримати їх у розпорядження» - наприклад, Сергій Сидоренко з «Коммерсантъ-Украина», Сергій Лещенко і Мустафа Найєм з «Української правди».

 

«Детектор медіа»

 

Фото Сергія Лещенка з Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду