Помер журналіст і народний депутат першого скликання Яків Зайко

Помер журналіст і народний депутат першого скликання Яків Зайко

20 Лютого 2014
5654

Помер журналіст і народний депутат першого скликання Яків Зайко

5654
Помер журналіст і народний депутат першого скликання Яків Зайко
Помер журналіст і народний депутат першого скликання Яків Зайко

18 лютого на 74-му році життя помер Яків Зайко - народний депутат України першого скликання, журналіст, редактор, творець мирної «житомирської революції» 1989 - 1990-го років. Про це повідомив головний редактор «Української літературної газети» Михайло Сидоржевський.

 

За його інформацією, це сталося між 16 і 17 годиною в київському метро. Вірогідна причина - зупинка серця.

 

«Ми з ним учора (18 лютого. - ТК) зустрілися на підході до перехрестя вулиць Інститутської і Шовковичної. Це було приблизно о 14 годині 30 хвилин. Удвох з письменником Василем Трубаєм ми йшли з Будинку письменників, щоб долучитись до кількатисячного гурту протестувальників, коли я почув, як мене хтось гукає. Це був Яків Зайко, який теж ішов у тому напрямку. Ми зустрілись як рідні і стояли поруч недалеко до перехрестя, спостерігаючи за подіями, які там відбувались, і обмінюючись думками. Яків Якович був як завжди мобільний, вигляд у нього був здоровий, він у своєму стилі коментував події (хто знав Якова Зайка, той розуміє, про що я кажу), лише я звернув увагу, що він кілька днів неголений - такого раніше ніколи я не бачив», - пише пан Сидоржевський.

 

Письменники спілкувалися, до них підходив нардеп Олег Ляшко.

 

«Буквально за кілька хвилин почалась перша (пробна) атака «Беркута», який стояв праворуч від Інститутської у дворах. Присутні на «Інститутській» -- а це були переважно пересічні громадяни-мітингувальники і кілька десятків молодих хлопців, які кидали камінням у напрямку кордонів спецпризначенців (представників «Самооборони» з Майдану» там було зовсім мало) кинулись Інститутською у напрямку Банкової і Майдану. Я згубив і Зайка, і Трубая в натовпі. Почав їх шукати, але безрезультатно. Оскільки мій блокнот із телефонами залишався в Будинку письменників на Банковій, я пішов туди, і зателефонував Зайкові. На моєму телефоні зазначено час дзвінка: 15.49. Він щось відповів, наскільки я зрозумів, що в цей час він чи спускався в метро, чи вже був у вагоні. Чути було погано, і зв'язок обірвався. Я набрав знову, але він був "поза зоною"», - розповідає про подальші події пан Сидоржевський.

 

Після 17-ї години Михайлові Сидоржевському зателефонував Василь Трубай і сказав, що йому щойно подзвонив письменник Євген Пашковський і повідомив, що, коли він зателефонував Якову Зайкові щодо рукопису, невідомий чоловік, який представився міліціонером, відповів йому, що власник телефона мертвий, і помер він у метро.

 

Колишній мер Житомира, народний депутат першого скликання Віталій Мельничук підтвердив пану Сидоржевському, що Яків Зайко помер 18 лютого. Ховатимуть Якова Яковича, як сказав пан Мельничук, у Житомирі.

 

Водночас народний депутат Олег Ляшко на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив, що Яків Зайко загинув на барикадах.

 

Яків Зайко народився 4 квітня 1940 року у селі Делятичі Новогрудського району Гродненської області, Білорусь. Своє життя він присвятив журналістиці. З 1984 року редагував інформаційний вісник «Новини Житомирщини», був секретарем правління обласної організації Спілки журналістів України. З 1989 року - голова журналістського кооперативу «Посередник», головний редактор газети «Трудова Волинь», головний редактор газет «Стенограма», «Фермер - вільний селянин» (м. Київ).

 

Як народний депутат України першого скликання (1990-1994) входив до складу Комісії з питань гласності та засобів масової інформації, був одним із засновників Народної ради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду