Мін’юст роз’яснив, що «диктаторські закони» все ж таки скасовано

5 Лютого 2014
6472

Мін’юст роз’яснив, що «диктаторські закони» все ж таки скасовано

6472
Мін’юст роз’яснив, що «диктаторські закони» все ж таки скасовано

Сьогодні, 5 лютого, Міністерство юстиції України повідомило, що скандальні закони, прийняті Верховною Радою 16 січня, втратили чинність з 2 лютого. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Мін'юсту.

 

«28 січня 2014 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 732 - VII «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України», відповідно до якого визнані такими, що втратили чинність, вищезазначені 9 законів. Цей Закон набрав чинності - 2 лютого 2014 року. У день його офіційного опублікування, 1 лютого 2014 року, цей закон був включений Міністерством юстиції України до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів з присвоєнням реєстраційного коду 71384/2014. Отже, з 2 лютого 2014 року закони, прийняті Верховною Радою України 16 січня 2014 року, втратили свою чинність та відповідно з цієї дати відновлено попередню редакцію положень кодексів та законів, до яких раніше були внесені зміни», - роз'яснює Мін'юст.

 

Міністерство юстиції було вимушено зробити таку заяву через те, що «диктаторські закони» від 16 січня продовжували діяти через помилку народних депутатів.  На це звернули увагу одразу кілька юристів, що працюють з медіа, - зокрема, Дмитро Котляр і Ігор Розкладай.

 

«Піднятий галас щодо продовження дії «диктаторських законів" 16 січня змусив Мінюст офіційно зафіксувати позицію, що зміни вилучено», - написав у своєму Facebook Дмитро Котляр.

 

 

Нагадаємо, «Інститут медіа права» зазначив, що незважаючи на те, що так званий закон Колесніченка-Олійника скасовано, офіційний веб-сайт Верховної Ради України не містить змін у тексті ані Кримінального кодексу України, ані Закону України «Про громадські об'єднання». У Кримінальному кодексі досі залишаються статті про наклеп та екстремістську діяльність.

 

Колишній заступник міністра юстиції Дмитро Котляр пояснив, що причиною стала системна помилка в тілі закону N723, допущена депутатами.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», голова Комітету з питань свободи слова та інформації його Микола Томенко на засіданні 5 лютого заявив, що остаточне скасування норм «поліцейських» законопроектів 16 січня можливе без ухвалення спеціального закону.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6472
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду