Комітет свободи слова відхилив законопроект Колесніченка про організації і ЗМІ, які фінансуються з-за кордону

Комітет свободи слова відхилив законопроект Колесніченка про організації і ЗМІ, які фінансуються з-за кордону

5 Лютого 2014
5657

Комітет свободи слова відхилив законопроект Колесніченка про організації і ЗМІ, які фінансуються з-за кордону

5657
Комітет свободи слова відхилив законопроект Колесніченка про організації і ЗМІ, які фінансуються з-за кордону
Комітет свободи слова відхилив законопроект Колесніченка про організації і ЗМІ, які фінансуються з-за кордону

Члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, присутні на черговому засіданні 5 лютого, одноголосно відхилили проект закону № 4041 «Про організації, які отримують фінансування з-за кордону», внесений народним депутатом Вадимом Колесніченком.

 

Голова Комітету Микола Томенко сказав, що в цьому проекті пропозиції в частині про доступ до публічної інформації ідеологічно перекручені, оскільки раніше члени Комітету вимагали прозорості і публічності і контролю передовсім від організацій, які є носіями владних повноважень. «А тут виявилося наступне: якщо ви хочете контролювати владу, то ми будемо контролювати кожен крок медіа і громадських інституцій. Я вже не кажу про те, що це калька з законопроектів братніх сусідніх держав Білорусі і Росії», - сказав пан Томенко.

 

Секретар громадської ради при Комітеті свободи слова Тарас Шевченко повідомив, що громадська рада рекомендує відхилити цей проект з кількох причин.

 

«Ми розглядали цей проект в частині діяльності ЗМІ. Він поширюється на будь-яке ЗМІ, якщо воно має хоча б одного передплатника за кордоном, як на організації, що фінансуються з-за кордону. Ми вважаємо це нонсенсом. Також він пропонує поширювати норми закону про доступ до публічної інформації на ЗМІ. Ідея, начебто, виглядає хорошою, але насправді вона є жахливою. Тому що неможливо закон про доступ поширювати на такі категорії інформації, як документи журналістів, так само як і на документи адвокатів чи лікарів. Навпаки документи журналістів і медіа у нас захищено відповідно до міжнародних стандартів. На сьогоднішній день передбачено, що такі документи можна отримати тільки через судове рішення. Так само вимоги щодо прозорості ЗМІ прописані в спеціалізованих законах: в законі про ЗМІ, телебачення і радіомовлення, тому окремої норми не потрібно», - сказав він.

 

Нагадаємо, нова законодавча ініціатива пана Колесніченка передбачає створення реєстру некомерційних організацій, які фінансуються з-за кордону.

 

За новим законопроектом, громадські об'єднання, які отримують фінансову підтримку з-за кордону, зобов'язані подавати та оприлюднювати щорічні звіти про діяльність та фінансовий звіт до Міністерства юстиції України.

 

Також громадські об'єднання і ЗМІ мають оприлюднювати інформацію про обсяги фінансування, отриманого з-за кордону.

 

Як писала «Детектор медіа», попередня законодавча ініціатива Вадима Колесніченка Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879) посилювала регулювання діяльності громадських організацій в Україні. Цей закон вносив  зміни до закону «Про громадські об'єднання» - зокрема, вводилось поняття «громадське об'єднання, що виконує функції іноземного агента».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 28 січня Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні визнала такими, що втратили чинність, 9 з 12 законів, ухвалених парламентом 16 січня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду