«Диктаторські закони» від 16 січня продовжують діяти через помилку народних депутатів

«Диктаторські закони» від 16 січня продовжують діяти через помилку народних депутатів

5 Лютого 2014
5130

«Диктаторські закони» від 16 січня продовжують діяти через помилку народних депутатів

5130
«Диктаторські закони» від 16 січня продовжують діяти через помилку народних депутатів
«Диктаторські закони» від 16 січня продовжують діяти через помилку народних депутатів

Більшість норм скандальних законів від 16 січня, що обмежують громадянські свободи, продовжують діяти і після того, як Верховна Рада проголосувала про їх скасування, а Віктор Янукович підписав відповідний закон. Про це свідчить база законодавства Верховної ради, пише «Українська правда» з посиланням на інформацію видання «Коммерсант.Украина».

 

2 лютого набув чинності закон N732 -VII, прийнятий 28 січня, який оголошує недійсними дев'ять законів від 16 січня, включаючи «диктаторський» закон N721 -VII, який вводить численні обмеження прав і свобод,  криміналізує ряд дій, пов'язаних з проведенням акцій протесту.

 

Офіційна база законодавства, розміщена на сайті Верховної Ради, не свідчить про те, що такі норми дійсно були скасовані - всі положення скандального закону залишаються діючими.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у Кримінальному кодексі України досі залишаються статті про наклеп та екстремістську діяльність, які запроваджував скасований закон Колесніченка-Олійника, а в законі «Про громадські об'єднання» залишається поняття «іноземного агента».

 

«Коммерсант.Україна» наводить приклад, що у ст. 122 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП ) як і раніше є параграф про штраф і вилучення транспортного засобу за рух колоною чисельністю більше п'яти автомобілів.

 

Примітка до цієї статті свідчить, що апарат Ради прийняв до уваги припинення дії закону N721, але залишає новий параграф в КпАП.

 

Колишній заступник міністра юстиції Дмитро Котляр пояснив, що причиною стала системна помилка в тілі закону N723, допущена депутатами. Закони, прийняті 16 січня, були документами однократного дії - ними вносилися зміни до інших законодавчих актів. 2 лютого, коли набув чинності закон N723 -VII, більшість законів від 16 січня вже були виконані.

 

За словами пана Котляра, у Верховної Ради було кілька коректних варіантів дій для скасування норм від 16 січня. Поки неясно, чи має намір влада використовувати помилку депутатів і застосовувати скандальні норми.

 

Джерело, ознайомлене із ситуацією в Мін'юсті, стверджує, що сьогодні в міністерстві схиляються до визнання спірних норм недійсними. Проте офіційна позиція Мін'юсту, Адміністрації президента і Верховного суду з цього питання до вчорашнього вечора не була оприлюднена.

 

Нагадаємо, «Інститут медіа права» також зазначив, що водночас до Кримінального кодексу було внесено інші зміни відповідно до законів, що набули чинність 2 лютого: щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, та за заперечення чи виправдання злочинів фашизму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду