Тіна Канделакі вимагає звільнити з СІЗО учасника шоу «Найрозумніший» (ОНОВЛЕНО)

Тіна Канделакі вимагає звільнити з СІЗО учасника шоу «Найрозумніший» (ОНОВЛЕНО)

1 Лютого 2014
12300

Тіна Канделакі вимагає звільнити з СІЗО учасника шоу «Найрозумніший» (ОНОВЛЕНО)

12300
Тіна Канделакі вимагає звільнити з СІЗО учасника шоу «Найрозумніший» (ОНОВЛЕНО)
Тіна Канделакі вимагає звільнити з СІЗО учасника шоу «Найрозумніший» (ОНОВЛЕНО)

Телеведуча Тіна Канделакі вимагає українську владу звільнити з СІЗО затриманого міліцією Владислава Компанійця, учасника шоу «Найрозумніший», що записувалося за її участі. На цьому вона наголосила у своєму блозі в Livejournal.

 

Як зазначає ведуча, життя юнака під загрозою - він інвалід II групи з дитинства. Його, за словами Тіни Канделакі, «з незрозумілих причин затримали поблизу Майдану і доправили до слідчого ізолятора». Телеведуча закликає громадськість звернути увагу на цей «кричущий випадок».

 

«Блискучий інтелектуал, студент-стипендіат Академії наук, зовні - типовий ботанік, з яких виростають нові "Сергії Бріни" і "Марки Цукерберги"», - характеризує вона пана Компанійця. Ведуча акцентує на тому, що умови перебування юнака у СІЗО несумісні зі станом його здоров`я.

 

Тіна Канделакі закликала українську владу до справедливості: «Я дуже сподіваюся, що місцеві суд та органи влади розберуться в ситуації Владислава. Не можна, щоби ця історія закінчилася для нього трагічно. І я особисто докладу до цього усіх зусиль».

 

Звернулася вона і до журналістів: «Закликаю всіх журналістів, як російських, так і українських, звернути увагу на цей кричущий випадок. Жодна революція не коштує людського життя. У наших силах чинити тиск на силові структури і добитися звільнення Компанійця з-під варти».

 

Нижче подаємо блог Тіни Канделакі повністю:

 

«Щоразу, коли на арені політичної боротьби закипають пристрасті, а в прицілах телекамер починають мигтіти герої революцій, я думаю про те, скільки доль буде зруйновано в пожежі боротьби і скільки життів поховано під уламками барикад. Найстрашніше в таку мить - опинитися в жорнах кафкіанської байдужості. Мене лякає, як легко ми забуваємо про урок чехівського героя, який прийшов до висновку, що «байдужість - це параліч душі». Історія Влада Компанійця з українського міста Черкаси, яку я розповім вам сьогодні, - характерний приклад суспільної байдужості. Блискучий інтелектуал, студент-стипендіат Академії наук, зовні - типовий ботанік, з яких виростають нові «Сергії Бріни» і «Марки Цукерберги», йде по вулиці під час заворушень - і потрапляє в чіпкі лапи міліції. За екстремізм. У СІЗО - до кримінальників.

 

І де ж хвиля народного гніву, де правозахисники, де десятки телекамер? Доки всі тусують на барикадах, життя Влада практично на волосині. І ось чому. Владислав - інвалід дитинства ІІ групи, він переніс важку операцію на органах травного тракту, у нього видалена частина шлунка. Будь-які фізичні навантаження для нього небезпечні, а харчуватися він повинен суворо за розкладом і за особливою дієтою. Періодично у нього трапляються різкі напади нестерпного болю. І от наступні два місяці до суду за статтею, яка передбачає до 10 років позбавлення волі, Владу належить провести в СІЗО разом з тими, хто сидить за кримінал і хуліганство. І не факт, що він доживе до цієї миті.

 

Участь Владислава у заворушеннях не доведене (та й як фізично може брати участь у штурмі місцевого Будинку рад юнак, який нещодавно вийшов з лікарні?). Міліція просто затримала його під гарячу руку. Він виявився чимось на зразок того, що американці називають «супутніми втратами». Два дні Влад провів у КПЗ. Потім відбулося судове засідання, на якому адвокат просив не вибирати запобіжним заходом взяття під варту, адже у підозрюваного серйозні проблеми зі здоров'ям. Знову ж, яка ймовірність, що студент 3 курсу і президентський стипендіат Малої академії наук України кинеться втікати? Але суддя ці аргументи проігнорував.

 

Я пам'ятаю Владислава з гри «Найрозумніший», в якій він брав участь з 2006 по 2008 рік. Тоді це був підліток з палаючими очима, який володів приголомшливою ерудицією і знав географію на університетському рівні. Владислав - з простої сім'ї, і у його батьків не було грошей на дорогих репетиторів, але він сам вступив до ЧДТУ. Зараз близькі Влада намагаються домогтися зміни запобіжного заходу і подали апеляцію, але поки суд не призначив навіть дати засідання.

 

«У мене було одне побачення з сином. Відчуває він себе погано, але передати йому харчування мені не дозволили. Дієтична їжа під нормативи СІЗО не потрапляє. Одного разу у Владислава вже був напад, але «швидку» йому викликали тільки після того, як втрутилась уповноважена з прав людини. Ми дуже боїмося, що якщо йому знадобиться медична допомога, то ніхто про це просто не потурбується і ми втратимо хлопчика», - розповіла мені його мама.

 

За словами Олени, її головною надією був закон Верховної Ради про амністію учасників заворушень. Але за його умовами опозиція повинна звільнити вулиці і захоплені будівлі протягом 15 днів, а лідери опозиції йти на цей крок не готові. Єдине, що залишається Владиславу, - це чекати, хоча кожна година, проведена за гратами, грає проти нього.

 

У ключі подій, які сьогодні відбуваються на Україні, історія Влада Компанійця здається мені дуже симптоматичною. Не хотілося б розкидатися гучними словами, але в усьому світі таких молодих людей, як Владислав, зараховують до інтелектуального капіталу нації. Саме від таких, як він, залежить наше майбутнє. Однак поки політики залучені в свої складні ігри на великій шахівниці, про реальні долі живих людей ніхто особливо не дбає. І особливо боляче, що на тлі цих чвар холодну байдужість проявляє правоохоронна система, яка мала би простих людей захищати.

 

Я дуже сподіваюся, що місцеві суд та органи влади розберуться в ситуації Владислава. Не можна, щоби ця історія закінчилася для нього трагічно. І я особисто докладу до цього всіх зусиль.

 

Закликаю всіх журналістів, як російських, так і українських, звернути увагу на цей кричущий випадок. Жодна революція не коштує людського життя. У наших силах чинити тиск на силові структури і добитися звільнення Компанійця з-під варти».

 

Як стало відомо  «Детектор медіа», Владислава Компанійця відпустили на поруки 30 січня. Саме цього дня Тіна Канделакі поширила заяву щодо необхідності його звільнення. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду