Богдану Кутєпову повернули планшет. Справи за перешкоджання не буде, бо Кутєпов формально не журналіст

Богдану Кутєпову повернули планшет. Справи за перешкоджання не буде, бо Кутєпов формально не журналіст

29 Січня 2014
4648

Богдану Кутєпову повернули планшет. Справи за перешкоджання не буде, бо Кутєпов формально не журналіст

4648
Богдану Кутєпову повернули планшет. Справи за перешкоджання не буде, бо Кутєпов формально не журналіст
Богдану Кутєпову повернули планшет. Справи за перешкоджання не буде, бо Кутєпов формально не журналіст

Кореспонденту «Громадського телебачення» Богдану Кутєпову повернули планшет, який у нього сьогодні, 29 січня, під час прямої стрім-трансляції відібрали учасники антимайданівського мітингу в Маріїнському парку. Відтак, немає підстав для кримінального провадження з приводу крадіжки. Підстав для провадження за перешкоджання професійній діяльності журналіста також немає, оскільки кореспондент «Громадського ТБ» не має формального статусу журналіста. Про це Богдан Кутєпов розповів у коментарі «Детектор медіа».

 

«Коли в мене хлопець забрав планшет, він відбіг з ним у периметр антимайдану. Я почав кричати: "Віддайте". Вони у відповідь посміхалися. Міліція, що була поруч, не реагувала. Тоді я перескочив через паркан до них на територію. Я зрозумів, що це була помилка, бо мене одразу оточили чоловік сорок і почали штурхати з усіх боків, вдарили в потилицю. Потім один міліціонер вивів мене за територію антимайдану. Я сів у машину й почав телефонувати - викликати міліцію», - розповів пан Кутєпов.

 

Згодом кореспондент «Громадського ТБ» разом з міліціонерами пішов до «штабу» прихильників Партії регіонів у Маріїнському парку спілкуватися з комендантом антимайдану Олександром Зінченком. «Вони мені принесли мій планшет зі словами, що знайшли його на землі. При цьому на планшеті виявилися стертими всі файли - це були особисті фото й відеозаписи. Вони не знали, що відео, яке я знімаю й передаю в прямий ефір через Ustream, зберігається на серверах Ustream. Відібрані в мене спортивні окуляри і старе посвідчення про акредитацію у Верховній Раді від "Детектор медіа", з яким я міг проходити на територію Маріїнського парку, мені не повернули. Сказали, що якщо знайдуть - привезуть в офіс "Громадського" на Суворова», - розповів пан Кутєпов.

 

Він написав заяву в міліцію, її прийняли. «Але довести щось і звинуватити антимайданівців у крадіжці я не можу. Планшет повернули, а окуляри й посвідчення не становлять матеріальної цінності, тож немає приводів для кримінального провадження з приводу крадіжки», - сказав кореспондент «Громадського ТБ». Так само, зі слів Богдана Кутєпова, немає приводу для кримінального провадження за статтею 171 про перешкоджання професійній діяльності журналіста, бо формально він не є журналістом - він працівник громадської організації «Громадське телебачення», у нього немає посвідчення НМПУ чи НСЖУ. «Так мені сказали в міліції, я консультувався з медіаюристами, які це теж підтвердили», - сказав пан Кутєпов.

 

Зі слів журналіста, зараз «Громадське телебачення» обговорює можливість створення осередку Незалежної медіа-профспілки України для формалізації журналістського статусу своїх кореспондентів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4648
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду