Побитому в Черкасах польському журналісту наклали 11 швів на голову

Побитому в Черкасах польському журналісту наклали 11 швів на голову

28 Січня 2014
6102

Побитому в Черкасах польському журналісту наклали 11 швів на голову

6102
Побитому в Черкасах польському журналісту наклали 11 швів на голову
Побитому в Черкасах польському журналісту наклали 11 швів на голову

Кореспондент польського телеканалу «Белсат», білорус Сергій Марчик, якого разом із колегою Юрієм Висоцьким «Беркут» побив у Черкасах під час розгону євромайдану, наклали 11 швів на голову. Про це він повідомив білоруській службі «Радіо Свобода».

 

Пан Марчик розповів, що від більш серйозних травм його врятував бронежилет.

 

«На мені був бронежилет, він мені врятував ребра. Але ноги-руки - всі в страшних синцях. Сильно побитий. На голову наклали 11 швів, але лікарі сказали, що струсу немає і кості цілі», - розповідає журналіст.

 

Також Сергій Марчик розказав як на нього та його колегу напав «Беркут». «Ми знімали момент, коли одного з беркутівців збив автомобіль. Ми якраз знімали цей момент і робили поруч «стенд-ап». В певний момент беркутівці озлобились в тому числі й на нас, налетіли, почали бити. Мій колега намагався мене якось витягти з-під палиць «Беркута», але почали бити й його. Нас побили, посадили в машину. Розбили техніку і зразу всю техніку забрали», - повідомляє журналіст польського телеканалу.

 

Після побиття представників польських журналістів затримали.

 

«Після певних переговорів і звернень до міліціонерів нас випустили, оскільки у нас польські журналістські посвідчення. Мене відвезли в лікарню, тому що мені треба було шви накладати на голову. А колегу відвезли у відділок міліції», - продовжив розповідь пан Марчик.

 

Також журналіст розповів, що Юрій Висоцький намагався подати заяву про втрату техніки, але на нього почали тиснути та погрожувати.  

 

За словами представника Польської асоціації журналістів Павєла Боболовича, наразі представники польського каналу «Белсат» знаходяться у лікарні в Києві. Їхній стан - важкий. Організація збирається звертатися до українського уряду від усієї журналістської спільноти Польщі з вимогою надати пояснення інциденту, припинити подібні дії силових структур та повідомити, які заходи будуть вжиті з цього приводу.

 

«Журналістська спільнота в шоці. Колегам важко уявити, що правоохоронні органи можуть навмисне бити журналістів, які показують посвідчення. Бачачи, що вони в бронежилетах, спеціально вибирали, куди бити. Таке може бути тільки в разі війни, якщо одна країна воює з іншою, ведуться бойові дії і журналіст випадково опинився в центрі подій, його не помітили. Але так, щоб зумисне завдавати ударів і якнайбільше зашкодити журналістам! Ми будемо на рівні Європейської федерації журналістів вимагати пояснень. Бо виникають сумніви, що такі речі можуть відбуватися в нормальній демократичній державі», - заявив Павєл Боболович прес-службі Національної спілки журналістів України.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», працівники низки польських видань та телеканалів висловили обурення щодо нападів на журналістів в Україні у відкритому листі, опублікованому на сайті Press.pl. Польські журналісти пообіцяли, що жоден напад на колег з України не буде забутий.

 

Раніше Асоціація польських журналістів (Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich) висловила свій протест проти жорстокого побиття журналістки-розслідувача Тетяни Чорновол та закликала медіаспільноту до солідарності із журналістами, яких переслідують в Україні і які стали жертвами нападів «невідомих осіб».

 

Нагадаємо, польський журналіст Павєл Пєньонжик, що був побитий співробітниками «Беркуту», коли фіксував події на Банковій 1 грудня, відмовився від юридичної допомоги та матеріальної компенсації Комітету свободи слова та інформації Верховної Ради.

 

Нагадаємо, у Києві після різкого загострення протистояння між мітингувальниками і силовиками 19 січня кількість постраждалих журналістів різко збільшилась. Чергова хвиля нападів на співробітників ЗМІ почалась під час штурмів ОДА у регіонах. Станом на 28 січня, є повідомлення про понад 60 журналістів, які постраждали під час висвітлення цих протестів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду